Blijft een betonnen kano drijven?

Studenten Civiele Techniek en Bouwkunde hebben eind mei meegedaan met de jaarlijkse BetonKanoRace (BKR). Voordat Team Trifonius met 7 studenten het Strijkviertelplan in Utrecht over scheurt, is ziel en zaligheid gestoken in de bouw van de betonnen kano.

28cd5b00-0cf8-11ee-a0dd-02565807075b Betonkanorace 2022

Blijft een betonnen kano drijven dan? Als de kano genoeg inhoud heeft en de wanden dun zijn, lukt dat prima. Het drijfvermogen van een betonnen kano heeft alles te maken met de Wet van Archimedes. Student Civiele Techniek, Niek Idzerda vertelt: “Onze boot woog maar liefst 110 kilo terwijl er ook boten waren van 50 kilo.” Niek weet. “Behalve gewicht spelen ook drijfvermogen, vaartechniek en hydrodynamica een grote rol in dit verhaal.”

Technische Vereniging Utrecht

Ieder jaar organiseert een andere studievereniging de BKR. Dit jaar was de beurt aan de Utrechtse Technische Vereniging. Zo’n 200 studenten hadden het weekend van 28 mei de tijd van hun leven. Niek denkt terug: “Op vrijdag kwam iedereen in Utrecht aan, op zaterdag waren de races en op zondag hebben we alles weer opgebroken en zijn we naar huis gegaan. Vooral de avonden zijn leuk om studenten van verschillende hogescholen en universiteiten te leren kennen. Onder het genot van een biertje natuurlijk.”

Vooral de avonden zijn leuk om studenten van verschillende hogescholen en universiteiten te leren kennen. Onder het genot van een biertje natuurlijk.”

Annemijn Visser en Nienke de Haan
 

1e plaats dames 50 meter

5 jongens en 2 meiden bouwden vanuit de campus in Arnhem een betonnen kano. “Enorm leerzaam en gezellig. Dat gezelligheid heel goed samengaat met presteren, lieten de 4e jaarsstudenten Civiele Techniek en Bouwkunde duidelijk zien. Er zijn verschillende categorieën races met verschillende afstanden. Van heren tot dames en gemixt. Steeds met 2 personen in de kano. Elke race is Team Trifonius in de top 3 geëindigd. Het damesteam bereikte op de 50 meter zelfs een eerste plaats. 

 

 

 

 

 

28b46924-0cf8-11ee-9651-02565807075b Studenten Annemijn Visser en Nienke de Haan winnen de BetonKanoRace voor dames

Gedreven studenten

Projectleider bij Gebr. Van Kessel, Mark Rasing kreeg tijdens de voorbereiding op de race van een net afgestudeerde medewerker die in zijn studietijd lid was van studievereniging Trifonius te horen dat het team tegen praktische problemen met het betonmengsel aanliep. “Wij zijn gespecialiseerd in betononderhoud. Van bruggen en stuwen tot vuurtorens; overal hebben we een andere reparatiemethodiek voor dus we hadden kennis te delen. Kortom: We zaten al snel te sparren achter Teams en zijn gezamenlijk tot een oplossing gekomen. Daarna zijn de studenten met ondersteuning met een van onze betonreparateurs zelfstandig aan de slag gegaan. Het was fantastisch om te zien hoe gedreven studenten in een korte tijd een betonkano hebben gebouwd.”

Het was fantastisch om te zien hoe gedreven studenten in een korte tijd een betonkano hebben gebouwd.”

Keihard roeien

Mark denkt terug: “Een boot van beton op het water. Je staat wel even in je ogen te wrijven bij de tewaterlating, maar het ging verbazend goed. Als de kano drijft, is er nog maar 1 taak: keihard roeien!” Mark vermoedt dat de blauwe coating die Gebr. Van Kessel over had van de Willemstunnel in Arnhem (onder het station) een rol heeft gespeeld in het succes van de BKR van Team Trifonius. “De boot was zo glad als een aal.” Natuurlijk is Mark in Utrecht gaan kijken tijdens de race. “Het is een prachtige en ongedwongen manier waarbij studenten het bedrijfsleven samen kunnen werken.”

Initiatief

Initiatiefnemer van het BKR is de Betonvereniging; het kennisnetwerk voor alles wat met betonbouw te maken heeft. Sinds de oprichting in 1927 verbindt de Betonvereniging gemeenten, aannemers, adviseurs en kennisinstellingen. Een netwerk met professionals op alle mogelijke niveaus, met als doel kennis over te dragen.

410294 Logo BetonKanoRace