Master Social Work: versterk je vak én jezelf

“Als ik mijn stem laat horen, heb ik ook echt wat te zeggen”, vertelt Colin van der Heijden, medisch maatschappelijk werker bij het Radboudumc. Hij is een alumnus van de masteropleiding Social Work van de HAN. Het volgen van de master gaf oud-studenten Colin, Jessy, Marjolein en Nezahat het zelfvertrouwen om praktijkveranderingen in gang te zetten en gesprekken aan te gaan.

252442 Twee docenten lopen door de gang Groenewoudseweg

Colin heeft nu een meer permanente onderzoeksfunctie: “Die had ik zonder de master niet kunnen krijgen.“ Hij doet onderzoek binnen zijn eigen patiëntengroep, waar hij meteen de resultaten kan delen. “Het doet wat met de mensen, het geeft ze herkenning en ze vinden het fijn dat je gespecialiseerd bent. Weten waar je het over hebt, maar met de voeten in de klei blijven staan.” Colin staat dichtbij de patiënten. “Ik kom niet aan met mijn vragenlijst. Ik voel mij vaardig genoeg, het gesprek met de patiënt is het doel op zich, dat is mijn instrument. Ik stap in als Colin, met alle kaders in mijn hoofd, ik ben daar heel erg zelfverzekerd in geworden.”

33284 studenten overleggen

Voor het voetlicht brengen

Ook in het contact met collega’s op andere niveaus, twijfelt Colin niet aan zijn kennis.Zelfverzekerdheid had ik zonder de Master Social Work minder kunnen ontwikkelen, omdat je echt leert, ook in taal, hoe je dingen beter voor het voetlicht brengt.” Als voorbeeld noemt Colin een brief die hij samen met een collega en patiënten heeft geschreven aan het Zorgkantoor over een bepaald beleid. Zelfs de neuroloog ondertekende zijn brief. “Dat geeft mij zo’n kick. Dat de dokter mijn brief ook goed vindt en zegt ‘Ja, daar moeten we voor gaan!’”

Op niveau meepraten

Ook Jessy Berkvens, onderzoeker bij de HAN en projectleider vanuit haar eigen onderneming, gaat nu gesprekken met meer zelfvertrouwen aan in diverse omgevingen en op verschillende niveaus. “De master is het zaadje geweest waardoor ik ben gaan opbloeien en vertrouwen heb gekregen”, legt Jessy uit. “Ik heb tools gekregen om beter te schakelen op andere niveaus, beter te argumenteren en ook het perspectief van een manager of bestuurder daadwerkelijk te begrijpen.”

302498 Portret van Jessy Berkvens alumni MSW

Krachtig omgaan met verandering

Nezahat Akbal Kutlu, sociaal werker bij ONS Welzijn, geeft aan dat ze dankzij de opleiding veel krachtiger is geworden in haar werk. Nezahat: “Ik ben sterker om in kwetsbare fases in het sociaal werk, denk aan transities, fusies en reorganisaties, overeind te blijven.” Veranderingen horen volgens haar bij het sociaal werk: “Als vakmensen dienen wij daarin mee te bewegen. In de opleiding heb ik daarmee geoefend. En door er theorie naast te zetten, kreeg ik een steviger schild om veranderingen aan te kunnen.” Het leren relativeren en het kijken vanuit verschillende invalshoeken, heeft haar hierbij geholpen.

Klaar voor een nieuwe stap

Marjolein Spit begon haar master als ambulant hulpverlener in de jeugdzorg, maar werkt nu als teamleider. “Zonder de opleiding had ik meer aanmoediging nodig gehad om het vertrouwen te krijgen deze stap te maken.” Ze geeft aan dat de master haar veel heeft gebracht, zowel op persoonlijk en professioneel niveau als op inhoud. “De opbrengsten gingen veel verder en dieper. Ik hoopte dat mijn onderzoek verandering in de praktijk bracht, maar had nooit verwacht dat de resultaten nu in de landelijke methodiekhandleiding voor pleegzorg zouden staan. Ik heb geleerd overstijgend te kijken en heb veel vertrouwen in mijzelf en mijn kunnen gekregen. Als ze ergens een specialist voor vragen, voel ik me aangesproken.” Marjolein zou dan ook zeker de master aanraden bij andere begeleiders die klaar zijn voor een volgende stap. Een stap naar meer vertrouwen en naar meer grip op verandering in de praktijk.

302499 Portret van Marjolein Split alumni MSW

Meer weten over de Master?

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van deze ervaringen en wil je meer weten over de Master Social Work? Kijk dan op han.nl/msw.