"Na 10 jaar nog steeds relevant"

In 2009 startte Joyce Vermue met de Master Social Work aan de HAN. Toen jeugdhulpverlener op het politiebureau én gezinscoach bij Centrum Jeugd en Gezin. Afstuderen deed ze in 2011 als Manager Maatschappelijk Werk. En in 2021, 10 jaar later, vervult Joyce het ambt van burgemeester van de gemeente Zundert. “Er zijn heel veel facetten en elementen van de opleiding waar ik nu nog steeds op teruggrijp."

289439 Portret van Joyce Vermue

“Ik was toen echt op zoek naar verdieping in de breedte”, vertelt Joyce, terugdenkend aan haar start van de master. “Ik hield me toen al bezig met verschillende organisatievraagstukken op mijn werk en was op zoek naar hoe ik daar op een goede manier handen en voeten aan kon geven”. Daarnaast betrof haar keuze ook een stukje zoektocht naar legitimiteit van het sociaal werk. “De master heeft mij daarin veel houvast en fundamenten gegeven om op een stevige manier onderbouwing te vinden. Echt die frisse blik naar buiten ook.”

Burgemeester

Ondanks dat haar carrière haar op een onverwacht pad heeft geleid, is de ervaring van de Master Social Work onverminderd aanwezig. “Narratief werken, actiegericht onderzoek, concrete praktijkverbeterinterventies, practice based werken, social design”, Joyce noemt ze moeiteloos één voor één op. “In mijn ambt als burgemeester komen deze handvatten nog in tal van facetten voorbij. Wat betekent het bijvoorbeeld dat bepaalde casussen uit onze gemeenschap zich vaak aandienen? Wat betekent dat voor het beleid wat wij in de regio voeren? Dan komen toch die methodieken weer naar voren”.

Als burgemeester is Joyce natuurlijk niet meer alleen betrokken bij het sociale domein, maar ook in andere aspecten ziet ze de meerwaarde van haar opgedane vaardigheden. “Ik heb ook met ruimtelijke vraagstukken nu te maken, of natuurlijk de gevolgen van de coronacrisis, en ook daar kan actiegericht onderzoek en soical design toegepast worden. De kennis die ik tijdens de opleiding op heb gedaan, neem ik daarin wel mee.”

Advies

Vanuit haar eigen ervaringen zou ze dan ook zeker de Master Social Work aan de HAN aanraden. “Als je handvatten zoekt die wetenschappelijk onderbouwd zijn om maatschappelijke vraagstukken naar een hoger plan te tillen, dan is deze opleiding geschikt”. “Ook om niet alleen vanuit je eigen perspectief en blik te blijven kijken”, vult ze aan. “Zie het als een kans om persoonlijke groei door te maken en jezelf te ontwikkelen.”

Meer weten over de Master?

Ben je door het lezen van dit interview geïnteresseerd geraakt in de Master Social Work en wi je meer weten? Bezoek dan onze website via https://www.han.nl/opleidingen/master/social-work/deeltijd/!