Eerste hulp bij praktijkgericht onderzoek

Docenten fysiotherapie Jaap Brunnekreef en Joost Seeger hebben woensdagmiddag hun boek ‘Eerste hulp bij praktijkgericht onderzoek’ overhandigd aan academiedirecteur Paramedische Studies, Menno Pistorius.

293426 null

Beiden zijn fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en docent. Jaap: “Al járen valt het ons op dat er voor studenten veelal geen doorkomen aan is in de hoeveelheid en vaak complex geschreven boeken over praktijkgericht onderzoek,” vertelt Jaap. “Daar wilden we een einde aan maken, want het kan zoveel makkelijker.”

Per hoofdstuk een fase

Samen met Joost schreef hij een boek van 200 pagina’s waar de 5 stappen van de onderzoekscyclus in beschreven staan: Probleemanalyse, het onderzoeksdesign, de dataverzameling, de data-analyse en het rapporteren. Stapsgewijs nemen de auteurs de hbo-student mee in het onderzoeksproces waardoor de hoofdstukken los van elkaar te lezen zijn en het eenvoudig is om snel iets terug te zoeken. Docenten vanuit verschillende gezondheidszorgopleidingen hebben bijgedragen aan dit boek. 

Studenten verdrinken in de huidige onderzoeksboeken.

Open source filmpjes

Het is een heel praktisch, no-nonsense boek waar alle belangrijke thema’s aan bod komen. Van wetgeving tot het schrijven van een goed artikel en het kiezen van het juiste onderzoeksdesign. Het is makkelijk leesbaar en voorzien van concrete voorbeelden. Daarnaast biedt het boek meerdere kennisclips waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd hoe een statistische toets kan worden uitgevoerd. "Veel kennisclips zijn open source, zodat studenten niet per se het boek hoeven te kopen als ze uitleg willen hebben over een klein onderdeel,” voegt Joost toe. 

293428 null
vlnr: Jaap, Joost en Menno

Must have

Academiedirecteur Menno is blij dat Joost en Jaap de signalen van studenten opgevangen hebben over de huidige onderzoeksboeken en zelf in de pen geklommen zijn om het beter te doen. “Praktijkgericht onderzoek staat hoog in het vaandel bij de HAN, dus dit boek is een must have voor hbo-studenten die onderzoek doen binnen de gezondheidszorg en extra hulp kunnen gebruiken.”
 

Meer informatie

Het boek is vanaf 16 juni voor € 39,95 te bestellen via BSL Shop.
Bekijk hier wat studenten over het boek zeggen.