Samenwerkingsovereenkomst met Japanse universiteit

De International Week van de Academie Built Environment begon goed. Nog voordat de opleidingsactiviteiten van start gingen, werd een samenwerkingsovereenkomst getekend met een Japanse universiteit.

283979 Academiedirecteur Built Environment Frank Spuij ondertekent onder toeziend oog van Dort Spierings een samenwerkingsovereenkomst met Toyo University in Tokyo, Japan.

Meer uitwisselen en meer samenwerken, op het gebied van onderwijs en onderzoek. Die intentie spraken de academiedirecteur Built Environment Frank Spuij en professor Hiroko Mizumura van Toyo University in Tokio uit.

Intensievere samenwerking

Zo'n overeenkomst vraagt natuurlijk om gedegen voorbereiding. Daar zorgde Dort Spierings voor. Hij is minortrekker van de minor 'Stad en Land' en is al jaren bezig om de betrekkingen met Toyo University te intensiveren. Dort denkt terug: "Mijn allereerste contact met Japan dateert uit 2014 in verband met mijn promotieonderzoek naar ouderenhuisvesting. Japan loopt namelijk qua vergrijzing 10 jaar voor op Nederland."

Meerjarenplan

Dort gaat verder: "Ik ontmoette professor Mizumura een aantal keer op congressen in onder meer Athene, Tokio, Fukuoka en Uden. Tijdens gesprekken met haar merkte ik dat er veel kansen en mogelijkheden liggen om intensiever samen te werken."
Een duurzame relatie opbouwen met mensen uit Azië, vraagt om geduld. "Ik heb 3 jaar geleden een meerjarenplan opgesteld om dichter tot elkaar te komen. Zo nu en dan wisselen we onderzoekers en studenten uit. Onze studenten hebben daar bijvoorbeeld woonvormen met elkaar vergeleken."

Ik heb 3 jaar geleden een meerjarenplan opgesteld om dichter tot elkaar te komen.

Levensbestendig wonen

Deze overeenkomst is een volgende stap naar een intensievere samenwerking. Frank: "We kunnen op het gebied van civiele techniek en bouwkunde veel leren van Japanners. Hun bevolking is behoorlijk vergrijsd. Zij zijn daardoor al ver in de ontwikkelingen rondom levensbestendig wonen. Ook zijn ze veel verder met domotica. Japan staat natuurlijk ook bekend om z'n bijzondere architectuur, en ook op het gebied van railinfra lopen ze voor op ontwikkelingen. " Frank doelt hier op het netwerk van hogesnelheidslijnen dat bijna alle grote steden in Japan verbindt. De zogenoemde kogeltreinen staan vooral bekend om hun snelheid en worden bewonderd vanwege veiligheid en stiptheid.

284149 De bullit train in Tokio
Shinkansen: het hogesnelheidsnetwerk in Japan

Ervaringen uitwisselen

Dort heeft een 'Japan community' opgebouwd met studenten en docenten. Hier zitten mensen in die een stage, minor of onderzoek in Japan willen volgen of gevolgd hebben. Ze wisselen ervaringen uit. De insteek is zowel praktisch als stimulerend.
 

Fascinatie voor Japan

Sinds de ondertekening hebben heel wat studenten al te kennen gegeven die kant op te willen. 2e-jaarsstudent Civiele Techniek, Wouter Klein Roseboom: "Ik heb al jaren een fascinatie voor Japan. Voor de cultuur en infrastructuur. Zo'n buitenlandervaring vraagt natuurlijk voorbereiding, dus ik ben er vast maar mee begonnen," lacht Wouter. Ook vanuit de Zorgalliantie is er interesse voor een studiereis, in 2022.
Dort: "Om goed voorbereid naar Japan te gaan, stimuleren we de geïnteresseerden om een cultuurtraining te volgen." Op 24 april gaat Wouter samen met 13 studenten, docenten en met relaties uit het werkveld mee naar de cultuurtraining van Tonbo in Rotterdam.

Problem based education

Frank en Dort weten dat de liefde van 2 kanten komt. Dort: "Japan is gecharmeerd van onze duurzame ontwerpen." Frank vult aan: "Ook zijn ze onder de indruk van hoe wij ons onderwijs inrichten. Wij doceren op basis van een probleem dat speelt in het werkveld. Daarmee gaan we met studenten projectmatig aan de slag. Deze problem based education kennen ze daar niet. Er liggen van beide kanten nog veel meer mogelijkheden en kansen om te benutten. Deze gaan we de komende tijd ontdekken met elkaar. De overeenkomst is daar een uitstekende basis voor," besluit Frank.