Nachtbrakers op radio 1

Lector Bart Staal en docent-onderzoeker Jesper Knoop zijn 21 april geïnterviewd door Radio 1 over het onderwerp: lage rugpijn. Een trendy onderwerp gezien het vele thuiswerken.

285073 Docent-onderzoeker Jesper Knoop en lector Bart Staal bij radio 1 in Hilversum

"Het is een vreemd gevoel om in het holst van de nacht naar het mediapark in Hilversum te rijden, maar we hebben er alles voor over om over ons onderzoek te spreken," lacht Jesper. Bart vult aan: "We hebben het uitgebreid gehad over het voorspellen van lage rugpijn en hebben veel vragen van luisteraars kunnen beantwoorden. Die waren er nog verrassend veel, midden in de nacht."

Nachtprogramma

Het was vandaag dus vroeg dag voor de heren. Deze bewegingswetenschappers zaten tussen 2.00 en 3.00 uur achter een sterke bak koffie in gesprek met Rose Heijnen van het wetenschappelijk nachtprogramma Focus.  Lage rugpijn is een ingewikkelde klacht, want het is lastig om de vinger op de zere plek te leggen. Het is vaak niet duidelijk wat de oorzaak is of wat de beste remedie is.

Voorspelling

Jesper vertelde uitgebreid over het onderzoek Praktische Predictie van het Lectoraat Werkzame Factoren in de Fysiotherapie en Paramedisch Handelen. De afgelopen jaren heeft hij 300 mensen gevolgd die nog maar sinds een paar dagen of weken rugpijn hebben. Aan de hand van een goede uitvraag doet hij een voorspelling bij wie de rugpijn snel over zal zijn en bij wie het risico groot is dat de rugklachten chronisch worden. Jesper: "Het werkt niet in je voordeel als je vaker rugpijn hebt gehad, maar een positieve mindset is ook een goed medicijn tegen lage rugpijn."

Een positieve mindset is ook een goed medicijn tegen lage rugpijn.

De beste houding

Natuurlijk geven ze de luisteraars tips in de uitzending wat vaak werkt tegen rugklachten. Om rugpijn in de basis zoveel mogelijk te voorkomen, is goed meubilair belangrijk, maar de gouden tip van Bart is toch wel: "De beste houding is je eerstvolgende houding. Met andere woorden: hoe je zit maakt niet zoveel uit, het is de kunst om je houding af te wisselen."

Spieren versterken

Een andere mooie eyeopener voor de luisteraar was dat het goed is om met rugpijn juist in beweging te blijven. Jesper: "Probeer ondanks rugpijn je activiteiten op te pakken. Vaak gaat je rugpijn dan vanzelf weer over. Rekken, strekken en spieren versterken is altijd goed. Daar kan een fysiotherapeut uitstekend in begeleiden, maar je kunt in de sportschool ook zelf wonderen verrichten."

Hoe je zit maakt niet zoveel uit, het is de kunst om je houding af te wisselen.

Spelenderwijs oefenen

De huisarts ziet jaarlijks ontzettend veel patiënten met rugpijn en schrijft steeds vaker een pijnstiller voor. Dankzij gereduceerde pijn neemt de belastbaarheid toe. Daar speelt de splinternieuwe studie VARIETY op in. Bart: "Voor de groep mensen met chronische rugklachten, gaan we onderzoeken wat het doet als de fysiotherapiebehandeling gecombineerd wordt met verschillende VR-modules. Aan de hand van uitdagende bewegingsspellen, ga je net wat verder dan je normaal gesproken zou kunnen of durven met lage rugpijn. Dus spelenderwijs bewegingsoefeningen doen in een virtuele wereld." Leuk om te doen. En omdat spelletjes fun zijn, zal iemand met rugklachten waarschijnlijk vaker oefenen. 

282323 Foto Jesse Achten aan het werk in de praktijk als fysiotherapeut