Project therapeutic VirtuAl Reality IntEgrated within physioTherapY (VARIETY)

234467 null

VARIETY staat voor: therapeutic VirtuAl Reality IntEgrated within physioTherapY. De VARIETY-studie is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar fysiotherapie met therapeutische virtual reality voor mensen met ernstige chronische lage rugpijn.

VARIETY staat voor therapeutic VirtuAl Reality IntEgrated within physioTherapYVARIETY-studie. Het is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar fysiotherapie met therapeutische virtual reality voor mensen met ernstige chronische lage rugpijn

Snelle info

Projectleider:

Jesper Knoop

Startdatum:

1 oktober 2021

Status:

In voorbereiding

Looptijd:

4 jaar

Subsidie

ZonMw

Aanleiding

Mensen met langdurige (chronische) lage rugklachten blijken slechts een klein effect te hebben van fysiotherapie. Deze effecten zijn nog kleiner wanneer de pijnklachten en beperkingen ernstig zijn. Wij denken voor deze complexe groep de behandeling te kunnen verbeteren, mede door het gebruik van therapeutische Virtual Reality (VR).

Doel

We willen in een grootschalige studie onderzoeken of de fysiotherapiebehandeling bij een complexe groep van mensen met ernstige lage rugklachten verbeterd kan worden door het combineren van bestaande behandelcomponenten (oefeningen, adviezen en voorlichting) met verschillende VR-modules.

Achtergrond

Virtuel Reality kan mogelijk een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de fysiotherapiebehandeling bij de complexe groep met de meest ernstige klachten. 

247697 studenten doen onderzoek met VR-bril, beeldscherm en fiets

Ons team

Jesper Knoop

Projectleider
Onderzoeker Jesper Knoop

Onze partners

Dit onderzoek zal door de HAN worden uitgevoerd, in samenwerking met verschillende kennispartners: Radboudumc, Vrije Universiteit Amsterdam en Maastricht University. Daarnaast zijn patiëntenvereniging De Wervelkolom en beroepsvereniging voor fysiotherapeuten KNGF nauw betrokken. Tenslotte werken we in dit project samen met de 2 grootste VR-aanbieders in Nederland: SyncVR Medical en Reducept.

contact over VARIETY

Jesper Knoop

 • jesper.knoop@han.nl
 • Publicaties

  De ondezoekers binnen het project VARIEYT gaan onderzoeken of Virtual Reality kan helpen bij langdurige (chronische) rugklachten.

  twee studenten praten over gezonde voeding

  Nieuws en artikelen

  De beste houding is de eerstvolgendeAf en toe lage rugpijn hoort bij het leven
  302408 Biologie studenten wandelen door het bos
  Thuisrevalidatie na een beroerteCVA-portaal als casemanager
  144219 bijeenkomst wijkatelier lindenholt- aan tafel studente hurkt en geeft uitleg kalenderklok
  322648 Mensen maken high five, samen pijn de baas, health
  3 ton ZonMw subsidieVirtual Reality als medicijn
  234467 null
  focus op rugpijnNachtbrakers op radio 1
  285073 Docent-onderzoeker Jesper Knoop en lector Bart Staal bij radio 1 in Hilversum
  meter om enkel heen
  Coronavirus COVID19 artist impression
  Telefoons internationaal
  doent heeft been vast tijdens massage

  Het Lectoraat Werkzame Factoren in Fysiotherapie en Paramedisch Handelen

  Toetsing staat volop in de belangstelling. Het wordt voor iedereen in onderwijs duidelijker dat het anders moet én kan. Maar hoe dan precies? Het lectoraat onderzoekt wat wel en niet werkt, en ontwikkelt producten waarmee opleidingen en docententeams praktisch en doelgericht aan de slag kunnen.

  fysiotherapeut die een oudere man met gewichten helpt
  Zwaartepunt
   

  De HAN staat voor Health

  Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

  Ouderenzorg