Nieuwe deelnemers statushouderstraject zoeken een baan in de energiesector

Aan een onderwijstraject op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen nemen 9 statushouders deel. Het bereidt ze voor op een technische deeltijdopleiding. Deze technici staan klaar om aan de slag te gaan met duurzame energie en de energietransitie. Een voorbeeld dat bijdraagt aan het programma Sustainable Energy and Environment van de HAN.

270014 Groepsfoto van de statushouders die een vooropleiding doen om een deeltijdopleiding te doen in de Techniek om in de energietransitie te kunnen werken.

In 2019 riepen SEECE, het HAN Talencentrum en Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF een leerwerktraject voor statushouders in het leven. Met succes. De eerste deelnemers gingen, in combinatie met een studie op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), aan de slag in de technieksector. Zo was er een werktuigbouwkundige met een Syrische achtergrond die bij installatiebedrijf TKK Techniek in Apeldoorn werkte en een elektrotechnicus met Turkse roots die bij ingenieursbureau Witteveen+Bos aan de slag ging. 

Op het industriepark Kleefsewaard in Arnhem treedt nu een nieuwe groep in hun voetsporen. Dit duurzame bedrijvenpark is een leeromgeving waar de nieuwe groep – op veilige afstand van elkaar – 2 dagen per week onderwijs volgt. De andere 2 dagen hebben de deelnemers, vanwege corona, digitaal contact. Zo volgen ze 6 maanden lang lessen die hen voorbereiden op een associate degree-opleiding in deeltijd. 

Soft skills en kennisontwikkeling

“Vandaag ging het over communicatievaardigheden”, zegt deelnemer Meysam Kisomi tussen de lessen door. “We leerden over vaktaal in de technieksector en gingen in op vaardigheden die je nodig hebt voor een sollicitatiegesprek of om goed te kunnen communiceren met je baas.” Naast het leren van dit soort soft skills spijkeren de deelnemers hun kennis bij. Ze krijgen Nederlands, Engels, wiskunde en natuurkunde. 

Binnenkort starten de deelnemers met de opleiding. Ze kunnen kiezen uit studies met een sterke link naar de energietransitie, zoals Elektrotechniek/EnergietechniekElektrotechniek/Embedded Systems EngineeringConstructeur Werktuigbouwkunde of Gebouwgebonden Installatietechniek. Kisomi vindt deze richting erg belangrijk: “Ik ben geïnteresseerd in hoe zonneparken en windmolens worden gefabriceerd en vind het transport van energie erg boeiend. Hoe komt energie bij je thuis terecht?” 

270013 Portretfoto van statushouder Meysan Kisomi die een vooropleiding doet om een deeltijdopleiding Techniek te kunnen doen om te werken in de energietransitie.

Ervaren technici

Kisomi is al een gediplomeerd technicus. Hij studeerde werktuigbouwkunde in Iran en werkte als uitvoerder en projectmanager. Waarom volgt hij dan een associate degree-opleiding? “Om in Nederland een goede baan te vinden, heb je Nederlandse papieren nodig of werkervaring die je in Nederland hebt opgedaan”, zegt hij. “Via dit traject kan ik in 2 en een half jaar een Nederlands diploma halen en gemakkelijker een baan vinden.” 

Ook veel andere deelnemers hebben een technische achtergrond. Raja Awel is ook werktuigbouwkundige. “Ik heb ruim 20 jaar ervaring met technisch werk en was docent op een instituut in Syrië. Nu hoop ik hier een rol in de techniek te vervullen.” Ze heeft haar ogen gericht op duurzaamheid. “Het lijkt me mooi om in de duurzame energiesector te werken. De wereld gaat over op hernieuwbare energie en ik wil onderdeel van die ontwikkeling zijn.” 

270001 Portretfoto van statushouder Raja Awel die de vooropleiding door om door te kunnen naar een deeltijdopleiding Techniek om te werken in de energietransitie.

Statushouders voor tekortsectoren

Zowel Kisomi als Awel kwamen via UAF in aanraking met het traject. Deze stichting helpt vluchtelingen met het vinden van een opleiding en werk op hun eigen niveau. Dat is niet alleen van belang voor de statushouders, de technieksector kan deze ervaren krachten goed gebruiken. Onderzoek bevestigt keer op keer dat goedgeschoold technisch personeel niet voor het oprapen ligt.

Ben je op zoek naar technisch talent of wil je meer weten over het traject voor statushouders? Kijk voor meer informatie op de website van SEECE of neem contact op met Mieke de Vries (mieke.devries@han.nl.) 

Zwaartepunt SEE

Binnen het zwaartepunt Sustainable Energy & Environment (SEE) werkt onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheid samen aan een duurzame wereld. Zo komt de HAN tot slimme innovaties en oplossingen voor complexe energie- en klimaatvraagstukken.