De InfraWall: een uniek geluidsscherm

Geluidsschermen zijn nu niet direct spannend. Mooi ook niet. Functioneel zijn ze zeker, vooral langs de snelweg. Studenten Industrieel Product Ontwerpen van de HAN vonden dat dit beter kon. Ze ontwierpen de InfraWall: een multifunctioneel, duurzaam, biobased en circulair geluidsscherm.

275462 Weg met landschap

De bedrijven OFN en Sweco klopten bij Fieke Schulten, docent Industrieel Product Ontwerpen, aan. Ze hadden een atypische ontwerpopdracht voor ons. “Maar wel een interessante", zegt ze. “Ze vroegen of we een duurzaam geluidsscherm konden creëren van biobased en circulaire materialen.” Een uitdaging die goed bij de focus Sustainable Energy & Environment van de HAN past. 

Enkele studenten gingen al snel aan de slag met de opdracht. “Geluidswanden zijn nu vooral van beton of staal. Onze studenten onderzochten hoe ze dat anders konden vormgeven. Ze kwamen met een ontwerp voor een biobased en circulair geluidsscherm dat ook nog eens multifunctioneel is”, licht Fieke toe. circulair geluidsscherm. 

De InfraWall

Het scherm werd de InfraWall gedoopt. “Het is een erg veelzijdig concept", gaat Fieke verder. “We gebruiken Accoyahout, dat is snelgroeiend en behandeld met azijnzuur. Hierdoor gaat het wel 50 jaar mee. In die tijd groeit nieuw hout weer volop aan. De geluidspanelen zijn van mycelium, een composiet van grasvezels en schimmeldraden. We gebruiken het als plaatmateriaal. De grasvezels halen we uit de berm waar de wand wordt geplaatst. Op die manier is alles biobased, behalve de fundering. Die is nog van gerecycled plastic – dus wel circulair.” 

275461 Visual InfraWall

Multifunctioneel

Daar blijft het niet bij. Het bijzondere aan de InfraWall is zijn multifunctionaliteit. “Water dat normaal van de weg af stroomt, wordt gefilterd en in het scherm opgeslagen. In droge periodes kan het voor landerijen die achter het scherm liggen, worden gebruikt. Op de wand komen zonnepanelen voor energieopwekking. Omdat het ook visueel aantrekkelijk moet zijn, hebben de studenten speciale cassettes met verticaal groen bedacht. Deze zijn geschikt voor insectenhotels en plantenmodules.” Het hele concept gaat dus over de slimme toepassing van materialen en modulair samenstellen. Daarbij wordt rekening gehouden met de omgeving – het moet passen – energieopwekking en biodiversiteit. 

Duurzaamheidschallenge

In januari kregen Fieke en haar studenten lucht van de Duurzaamheidschallenge A348. Een uitdaging om met een innovatief idee te komen voor CO2-neutraal, duurzaam en circulair groot onderhoud aan de A348. Normaal nemen alleen bedrijven deel. “Dit lag echter zo dicht bij wat we deden dat we wel móesten meedoen.” Snel werd het ontwerp omgevormd tot ‘het Waterwandje’, en werd het concept vertaald naar iets dat ze aan de jury van de challenge konden presenteren. 

Dat maakte indruk. “Na de selectie mochten de studenten het idee al binnen enkele dagen pitchen. Ze stonden echt hun mannetje tegenover allerlei experts vanuit de provincie en de bouwwereld. Ze wisten enorm goed de waarde van wat ze bedacht hadden over te brengen. Ik was daar enorm van onder de indruk.” 

275459 Fieke Schulten - portret

Status aparte

Het idee won niet. Het plan was niet snel genoeg realiseerbaar. De jury en provincie Gelderland bleken echter zo enthousiast dat het project een status aparte kreeg. “Er is een ontwikkeltraject voor het geluidsscherm opgezet en we praten nu met de provincie hoe we dit het best kunnen voortzetten. Het wordt een doorlopend project waar steeds andere teams studenten mee verder gaan. Ook blijven we samenwerken met OFN en ingenieursadviesbureau Sweco",  zegt Fieke. “Eind juni staat er al een prototype!” 

Ondersteuning

Rudi van Hedel is op 2 manieren bij het project betrokken, als docent Biobased en Circulaire Economie bij de HAN en als projectmanager bij Sweco. “We ondersteunen de studenten als bedrijf. Het is prachtig om te zien wat voor innovatieve ideeën ze hebben. Juist dat gaat het verschil voor de toekomst maken. We geloven in de combinatie van menselijke nieuwsgierigheid en de kunst van ontwerp en techniek. Op die manier maken we met onze expertise het verschil voor de steden van de toekomst.” 

Al even enthousiast is Mark Hofman van OFN. “We hebben op dit moment 30 studenten waar we mee samenwerken. Vaak hoor ik in mijn werk dat iets niet kan of dat de markt er niet klaar voor is. Dat maakt je terughoudend in je creativiteit. Deze studenten denken juist vooruit. Daar krijg je energie van. Natuurlijk is onze expertise nodig geweest bij dit project, maar zij hebben het verder gebracht. Ik ben echt trots op wat ze van de InfraWall hebben gemaakt. Zó verander je de wereld.” 

275460 Informatie InfraWall