Hoe kunnen werkgevers medewerkers met psychische klachten ondersteunen?

Het project De Mentaal Gezonde Zaak is gericht op de vraag wat werkgevers nodig hebben om werknemers met psychische problemen te ondersteunen en aan het werk te houden. HAN-onderzoekers Bouwine Carlier en Suzanne van Hees ontwikkelen een handreiking vóór en dóór werkgevers en arbeidsdeskundigen.

null

Zij zijn met werknemers, arbeidsdeskundigen en leidinggevenden in gesprek gegaan over de diverse aangrijpingspunten om medewerkers met psychische problemen toch aan het werk te houden. Door interviews en groepsgesprekken kregen Bouwine Carlier en Suzanne van Hees ook meer inzicht in de contextfactoren. Het kan dan gaan om het type aandoening van de werknemer, om een werkverband in loondienst of als zzp’er en om de werksetting (branche/sector). In februari presenteerden de onderzoekers de eerste antwoorden en een greep uit de inzichten die het onderzoek oplevert in een artikel (pdf) in ADvisie, het vaktijdschrift voor arbeidsdeskundigen.

Meewerken aan de preventieve inzet van arbeidsdeskundigen bij psychische kwetsbaarheid

Bent u arbeidsdeskundige, werkzaam bij een werkgever, arbodienst, verzekeraar of als zelfstandige, en vindt u het het belangrijk om de stap naar preventie in organisaties te zetten? Wij nodigen u van harte uit om mee te werken aan de ontwikkeling van de handreiking voor werkgevers om werkenden met psychische klachten te ondersteunen. Dit kan door eenmalig feedback te geven op eindproduct handreiking

Meer informatie en/of aanmelden?

Neem contact met ons op: