‘Gezondheid organiseren’: nieuw leerboek verpleegkundigen

Als verpleegkundige meer weten over het organiseren van de gezondheidszorg? In het nieuwe leerboek 'Gezondheid organiseren' leggen Miranda Laurant (HAN-lector) en Hester Vermeulen (hoogleraar Verplegingswetenschappen Radboudumc) uit hoe verpleegkundigen in opleiding de rollen van zorgverlener, professional, kwaliteitsbevorderaar, samenwerkingspartner en organisator op zich nemen om echt gezondheid te organiseren. Op 6 februari is dit nieuwe leerboek in Houten tijdens een bijeenkomst met een paneldiscussie gepresenteerd.

ziekenhuisgang met dokters en patiënt in bed

Anders denken over positieve gezondheid

Welke ontwikkelingen dragen bij aan het anders denken over positieve gezondheid en wat zijn strategieën die helpen met werken vanuit dit nieuwe perspectief?

De auteurs schetsen kort de huidige achtergronden. Ze vertalen deze naar de actuele praktijk van verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten (in opleiding) die in de praktijk graag anders willen werken maar tegen barrières aanlopen. Daarnaast komen ook de wettelijke en financiële kaders en de ethische dilemma’s die verpleegkundigen in hun dagelijkse werk ervaren aan bod.

Bachelor of Nursing 2020 in de praktijk

Het leerboek 'Gezondheid organiseren' sluit aan bij het opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2020 met onder meer de CanMedsrollen. De 9 thematische hoofdstukken starten met een dilemma in een nieuwsbericht en sluiten af met de betekenis voor de verpleegkundige. Op basis van een korte theoretische achtergrond volgt de vertaling naar de praktijk door het toevoegen van casuïstiek. 

Hulp voor verpleegkundigen

De teksten en de opdrachten helpen de verpleegkundige om te reflecteren op de veranderende cultuur, nieuwe structuren en om te zoeken naar antwoorden:

  • Wat betekent dit voor mij?
  • Wat betekent het voor mijn werk als verpleegkundige?
  • Doe ik de juiste dingen?
  • Hoe kan het anders?
  • Hoe kan ik dit beïnvloeden?

Auteurs met ervaring in onderzoek, opleiden en praktijk

Miranda Laurant is gezondheidswetenschapper en niet-praktiserend verpleegkundige en werkt als lector Organisatie van Zorg en Dienstverlening

Hester Vermeulen is klinisch epidemioloog en niet-praktiserend verpleegkundige en werkt als hoogleraar Verplegingswetenschap bij IQ healthcare, Radboudumc.

Onder hun redactie is samengewerkt met auteurs die als docent of onderzoeker in de praktijk van het werkveld veel ervaring hebben met de onderwerpen van het handboek. 

 

Het nieuwe leerboek wordt gebruikt in de volgende HAN-opleidingen: