Collegetour gemist? Terugkijken kan!

Op 3 december was Merel van Vroonhoven te gast. Ook bij deze derde online editie van HAN Educatie Collegetour stonden de vragen van leraren uit het regionale basisonderwijs en voortgezet onderwijs, van leraren in opleiding én van lerarenopleiders van de lerarenopleidingen van de HAN centraal.

student geeft les in de klas

Over Merel van Vroonhoven

Merel van Vroonhoven is afgestudeerd aan de TU Delft (Geofysica), heeft een Master of Business Administration (MBA) op zak en werd in 2012 verkozen tot Topvrouw van het jaar. Nu wordt ze als pabostudent opgeleid tot leraar in het speciaal onderwijs. Wat heeft zij allemaal moeten loslaten om de stap naar het onderwijs te maken en wat zijn haar drijfveren? ‘’Ik heb best wel slapeloze nachten gehad om deze stap te maken voordat ik deze keuze maakte. (…) Ik wil een groter deel van mijn tijd besteden aan mensen die het niet vanzelfsprekend op eigen kracht redden. Mijn besluit is mede ingegeven door de ervaring dat mijn kinderen, en zeker mijn zoon met autisme, heel veel te danken hebben aan de bevlogenheid van leraren die geduld en oog hadden en hebben voor hun talenten.’’

Merel van Vroonhoven  portret
Merel van Vroonhoven

Advies aanpak lerarentekort

Puttend uit haar bestuurlijke ervaring presenteerde van Vroonhoven in opdracht van onderwijsminister Slob (ChristenUnie) haar aanbevelingen om het lerarentekort effectief te lijf te gaan. Daarin bekritiseert ze de huidige aanpak en Pabo’s ‘’Neem het passend onderwijs. Kinderen met autisme of gedragsproblemen gaan zo veel mogelijk naar reguliere scholen. Leraren moeten bagage hebbe om daarmee om te gaan. Dat zit ook wel in de studie, maar vaak pas aan het einde. Terwijl de zij instromer er vanaf dag één mee te maken krijgt.’’ Het is duidelijk: op 3 december stond  het onderwijs centraal. Met passie voor ‘de bedoeling’ en met felle kritiek op het ‘hoe’.

Educatie Collegetour terugkijken

Heb jij de Educatie Collegetour gemist? Of wil je hem graag nog een keer op je eigen tempo terugkijken? Dat kan! Dit is weer het voordeel van een online collegetour. Klik hier om de collegetour te bekijken.

4 Februari Educatie Collegetour met Nicolaas Veul

Op 4 februari 2021 is programmamaker en VPRO-presentator Nicolaas Veul te gast bij Educatie Collegetour van de HAN Academie Educatie. Veul is onder meer bekend van het Tv-programma 100 dagen voor de klas, een must-see voor alle leraren en leraren in opleiding! Lees hier alles over de aanstaande collegetour met Nicolaas Veul.