Bouwen aan kennis én de toekomst

Afstuderen in een atelier

Bastiaan Beerens, Sandra Severt en Annette Weerts zitten aan een tafel

Voor het 2e jaar op rij zijn studenten Bouwkunde en Civiele Techniek afgestudeerd binnen 6 thematische afstudeerateliers. In elk atelier werkten groepjes studenten aan actuele en innovatieve vraagstukken uit de sector.

In een atelier zitten verschillende afstudeergroepjes met een soortgelijk thema, bijvoorbeeld ‘AI in de bouw’, ‘Innovaties in de GWW’, ‘Begrip voor Kwaliteit en Veiligheid in de Bouwketen’, ‘Paris Proof, Biobased en Gezond bouwen /Futureproof’ of ‘Optoppen van bestaand vastgoed’.

De studenten zijn in de lead en richten zelf het volledige afstudeerproces in.

Leren, inspireren en verdiepen

Tijdens de atelierbijeenkomsten komen studenten met een vergelijkbaar thema regelmatig samen. Ze sparren, inspireren elkaar, stellen kritische vragen en delen inzichten. Dat levert waardevolle inzichten op, voor zowel studenten als begeleiders. Annette: “De onderwerpen zijn actueel én relevant. Voor mij als begeleider is het een manier om mijn kennis up-to-date te houden én echt bij te dragen aan innovatie in de sector.”

Van bouwfysica tot circulariteit

Student Roos ter Borg, die samen met medestudent Valerie Kienhuis binnen het atelier Verduurzaming afstudeerde, beaamt dat het voor studenten leerzaam is. “Vooral in het begin was het waardevol om met anderen te bespreken of onze hoofdvraag scherp genoeg was. Later in het proces hielp het enorm om af en toe feedback te krijgen of even te sparren.”

De kracht van het atelier zit in de samenwerking. Zowel tussen studenten en docenten, als tussen docenten en studenten onderling.  Het atelier Verduurzaming werd begeleid door Bastiaan Beerens (bouwkundige en gespecialiseerd in bouwfysica en gezond bouwen), Sandra Severt (bouwkundige) en Annette (architect). Sandra en Annette hebben beide een bijzondere interesse in biobased bouwen en circulariteit. Die verschillende invalshoeken verrijken het proces.  

Duidelijke verbeteringen

Coördinator van de ateliers, Jan-Pieter van Dalen blikt tevreden terug op de ontwikkeling van het ateliermodel. “Dit was het 2e jaar dat we op deze manier werken en we hebben flinke stappen gezet. In vergelijking met vorig jaar hebben we dit keer meer aandacht besteed aan goede instructies in de startfase. Dat bleek een duidelijke verbetering.”

Jan Pieter van Dalen

De weg terug naar het onderwijs

Een belangrijke ambitie is het stapelen van kennis. Studenten bouwen voort op eerder onderzoek en hun bevindingen vinden hun weg terug het onderwijs in. 

We hebben Roos en Valerie die afgestudeerd zijn op het ontwerpen met de BCI-tool uitgenodigd om volgend studiejaar een workshop te komen geven hierover. Deze vernieuwende ontwerptool die de ‘Building Circularity Index’ bepaalt is relatief nieuw en interessant om te leren kennen voor 3e jaar Bouwkunde studenten.”

Meebouwen aan echte innovatie

Wil je studenten écht laten bijdragen aan actuele vraagstukken in de bouw of infra? Zet dan een project op binnen een van de afstudeerateliers. Studenten zijn gemotiveerd, kritisch en brengen nieuwe ideeën. Als je als bedrijf meedoet, werk je niet alleen aan oplossingen voor vandaag – je investeert ook in de ingenieurs van morgen.
Dus, werk je aan een uitdagend project in de bouw of infra? Betrek onze afstudeerstudenten.