Cursussen zitten propvol

Snelle ontwikkelingen in energietransitie vragen om kennisoverdracht: ‘We hebben gastdocenten nodig’

71a8b35e-0cf0-11ee-9bec-02565807075b deeltijd cursisten overleggen in praktijklokaal simuatie

De energietransitie is in volle gang en dat is te merken bij de HAN Academie Engineering en Automotive. De lessen van gastdocenten zitten stampvol en cursusmanager John Bernard heeft moeite om aan de groeiende scholingsvraag uit het bedrijfsleven te voldoen.

Samen met gastdocenten Rob Kleinlugtenbelt van IF Technology en Ernst Wierenga van DNV legt hij uit waarom de kennisoverdracht zo belangrijk is en doet hij een oproep aan bedrijven om gastlessen te verzorgen. “We moeten het samen doen.”

Goed opgeleide professionals

Hoe snel we de energiewereld van morgen kunnen realiseren? Dat is volledig afhankelijk van het aantal goed opgeleide professionals. Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) maakt er daarom al vanaf 2013 werk van om deze mensen op te leiden. Samen met haar partners initieert, ontwikkelt en verzorgt SEECE om-, bij- en nascholing van werkenden.

Grote uitdagingen

Duurzame energie opwekken, oplossingen vinden voor congestie op het elektriciteitsnet én niet alleen inzetten op elektrische energiebronnen, maar ook bijvoorbeeld geothermie, warmte- en koudeopslag en aquathermie.
Als je het cursusmanager John Bernard van de HAN Academie Engineering en Automotive vraagt, zijn dat de grote uitdagingen waar Nederland in de energietransitie voor staat.

 

 

 

 

John Bernard, cursusmanager HAN 

3ed000fc-0cfc-11ee-b452-02565807075b John Bernard, William van der Zande en Richard van de Mortel bij HAN Watts

Overspoeld met scholingsaanvragen

Dat de overheid en bedrijven volop bezig zijn met die uitdagingen, blijkt wel uit de enorme vraag naar cursussen en opleidingen. John krijgt veel aanvragen van netbeheerders, ingenieursbedrijven, van gemeente- en provinciebesturen, bouwcoöperaties en recruitmentbureaus. Zij hebben behoefte aan mensen met elektrotechnische kennis.

Nieuwe cursussen

De Academie Engineering & Automotive biedt cursussen zoals ‘Beveiliging van hoog- en middenspanningsnetten’ en ‘Elektrische energietechniek (in vogelvlucht)’, ‘transformatoren’ en er is een speciale ‘Power Minor’ ontwikkeld voor medewerkers van elektrische energiebedrijven. “Al die cursussen zitten vol”, zegt John. “En dan is er ook nog veel vraag naar onderwerpen waarvoor we nieuwe cursussen zouden moeten ontwikkelen, maar daar komen we niet aan toe.”

Ik geef les aan engineers die al diepgaande kennis hebben, aan studenten voor wie het belangrijk is dat ze het werkveld leren kennen en aan omscholers, bijvoorbeeld vluchtelingen.”

Experts

Hij doelt bijvoorbeeld op een uitgebreidere cursus waterstofengineering. “De Gasunie is begonnen met de aanleg van een waterstofleiding van 1.200 kilometer door Nederland. Maar die energie moet straks ook huizen in kunnen. Hoe doen we dat veilig en wie gaat dat doen? Daar hebben we experts voor nodig. Maar ik kan geen docenten vinden om de benodigde cursussen daarvoor te ontwikkelen en te geven.”

Nieuwe gastdocenten nodig

Het is slechts één voorbeeld, maar zo heeft John er wel meer. Zijn boodschap: er zijn meer docenten nodig. En vooral gastdocenten. De ontwikkelingen in de elektrische energietechniek gaan namelijk zo snel, dat het essentieel is dat organisaties en bedrijven die daarmee bezig zijn, hun kennis delen.

Elektrische energietechniek

Ernst Wierenga is principal consultant bij DNV Energy Systems in Arnhem, een bedrijf dat organisaties in onder meer de energiesector helpt met advies, certificering en trainingen. Zelf heeft Ernst zijn volledige carrière gewijd aan elektrische energietechniek en deelt hij zijn kennis nu in de Power Course, Power Minor en de cursus ‘Beveiliging van hoog- en middenspanningsnetten’. “Toen ik in 1996 mijn master afrondde, kon ik geen werk vinden”, vertelt hij. “Dat is nu wel anders.”

 

 

 


Ernst Wieringa, principal consultant DNV Energy Systems

Portret Rob Wierenga

Lessen over beveiligingen

“Mijn corebusiness is consultancy, maar ik vind het mooi dat ik daarnaast met kennisoverdracht bezig kan zijn. Bij mijn lessen gaat het vooral over beveiligingen, van de zekeringen in je meterkast tot complexe beveiligingssystemen in het elektriciteitsnet”, vertelt hij. “Ook vind ik het mooi om uitleg te geven over elektrische energietechniek op verschillende niveaus. Ik geef les aan engineers die al diepgaande kennis hebben, aan studenten voor wie het belangrijk is dat ze het werkveld leren kennen en aan omscholers, bijvoorbeeld vluchtelingen.”

Duurzame energiebronnen

Een ander goed voorbeeld is Rob Kleinlugtenbelt, die naast zijn werk als energieadviseur bij IF Technology zijn kennis en ervaring deelt in de cursus Duurzame energietechniek bij de HAN. “IF Technology is gespecialiseerd in duurzame energiebronnen zoals geothermie, warmte- en koudeopslag en aquathermie”, vertelt hij. “Het gaat dan met name over lokale systemen voor het verwarmen van bijvoorbeeld ziekenhuizen en grote kantoren. Maar ook in de woningmarkt komt er steeds meer aandacht voor warmtepompen en dergelijke.”

 

 


Rob Kleinlugtenbelt, energieadviseur IF Technology

Rob Kleinlugtenvelt

werk zat voor iedereen

Rob deelt in zijn lessen kennis met professionals die zelf ook bezig zijn met deze duurzame energietechnieken. Concurrenten, dus. Maar dat hoeft geen gevaar op te leveren voor de ambities van IF Technology, zegt hij. “De behoefte aan deze oplossingen is zo groot, dat er werk zat is voor iedereen. Het is ook vanuit maatschappelijk oogpunt van belang dat we die kennis niet voor ons houden. Daarnaast is mijn cursus nog relatief generiek. Er zitten ook bestuurders en financiële managers bij die overwegen om deze technieken zelf te gaan gebruiken, en duurzame energieadviseurs die zich bezighouden met andere duurzame energietechnieken. Dat biedt natuurlijk ook weer kansen voor IF Technology.”

Gastlessen verzorgen bij de Academie Engineering & Automotive

Werk je bij een organisatie die bezig is met de energietransitie en wil je ook een extra bijdrage leveren met een gastdocentschap bij de HAN? Dan kun je contact opnemen met John Bernard. “Het gastdocentschap kost je, nadat je eenmaal bent ingewerkt, zo’n 5 à 10 werkdagen per jaar. Het is een investering die jou, je bedrijf én de maatschappij veel op kan leveren.”

Je kunt John bereiken door te mailen naar john.bernard@han.nl.