Sergic Davidian, Stagecoördinator Bouwkunde "Bedrijven kunnen bijna niet wachten tot de volgende stagiair zich aanmeldt."

079a827c-5975-11ee-8f0f-024215b4a989 Docenten Ellen Rutgers Sergic Davidian en Okke Boom voor een groene wand

Sergic Davidian is als stagecoördinator bij Bouwkunde een bekend gezicht bij bedrijven, bedrijfsbegeleiders en talloze (oud-)studenten. Na 12 jaar draagt hij dit stokje over aan zijn collega's Ellen Rutgers en Okke Boom. Tijd om terug te blikken en voor een kennismaking met zijn opvolgers.

In februari 2024 werkt Sergic precies een kwart eeuw in het onderwijs. Een mooi moment om mee te maken, vindt hij, maar ook een goed moment om nieuwe keuzes te maken: Pré-pensioen. "Ik ga mijn werkzaamheden in het komende studiejaar bij de HAN afronden en mijn taken overdragen. De stagecoördinatie is daarvan nu 1 van de eerste. Later dit schooljaar neem ik afscheid van mijn collega's en studenten bij de HAN."

Sergic Davidian studeerde in 1993 af aan de TU Delft. Zijn onderwijscarrière begon hij in 1999 bij ROC A12. In 2007 maakte hij de overstap naar het hbo als docent Wiskunde en Mechanica bij de voltijdopleiding Bouwkunde van de HAN. In 2012 werd hij daarnaast stagecoördinator. 

Ik ken mijn opvolgers Ellen en Okke. Ik weet dat ze veel nieuwe, leuke ideeën hebben. En zeker ook oog voor het belang van de studenten.

Bewust kiezen voor een stagebedrijf

Sergic: "Wat ik me destijds in mijn rol als stagecoördinator had voorgenomen, was de studenten te motiveren om bewust te kiezen voor het bedrijf waar ze stage wilden gaan lopen. Zich niet laten beperken door reisafstand, of de bekendheid van het bedrijf. Het belang van de student was -en is- voor mij altijd de 1e prioriteit. Ik ken mijn opvolgers Ellen en Okke. Ik weet ik dat zij veel nieuwe, leuke ideeën hebben. En zeker ook oog voor het belang van de studenten." 

Een andere tijd

"We leefden toen in een heel andere tijd," zegt Sergic als hij terugdenkt aan zijn begintijd als stagecoördinator. "In de 1e plaats zijn de studentenaantallen nu meer dan verdubbeld. Toen waren er nog geen 60 studenten voor iedere stageperiode. In de laatste jaren begeleiden we vóór en tijdens de stage meer dan 130 studenten per periode." 

Een ander verschil is de markt. "Op dit moment is er een tekort aan bouwmensen. Ik merk dat bedrijven nu meer kansen willen bieden aan studenten. Ze staan open voor de begeleiding en op deze manier proberen ze ook een binding met de studenten te creëren."
 
Hoe anders was dat in het verleden? "We hebben ook tijden gekend dat bedrijven onvoldoende opdrachten hadden," herinnert Sergic zich nog goed. "Studenten werden tijdens hun stage geconfronteerd met faillissementen en met een onprettige sfeer in het bedrijf. Dat was geen fijne periode. We hebben toen hard gewerkt om de motivatie van de studenten hoog te houden. Maar dit ligt nu gelukkig alweer heel wat jaren achter ons. En hopelijk blijft dat ook zo!"   

Integreren Duurzaamheidsopdracht in de stage

Niet alleen is de omvang van de opdrachtenportfolio's in de bouw veranderd, ook de stageopdrachten zijn niet meer hetzelfde als in de begintijd. Sergic: "Ruim 10 jaar geleden hebben we bijvoorbeeld de Duurzaamheidsopdracht in de stage geïntegreerd. We hebben studenten gevraagd -eigenlijk verplicht- tijdens hun stage te onderzoeken hoe duurzaam het stagebedrijf en hun bouwprojecten zijn. En wat er beter zou kunnen."
 
De HAN-opleiding liep op die manier een eind vooruit op de muziek van de duurzaamheidsfanfare. Sergic: "In het begin kreeg ik van 90% van de studenten en bedrijven nog de vraag: 'Wat kunnen we hiermee?' Vandaag komen de studenten met mooie duurzame onderzoeksverslagen, waar ze in 1e plaats zélf trots op zijn. Wij en de bedrijven zelf maken daar steeds meer gebruik van." 

Bedrijven kunnen bijna niet wachten tot de volgende stagiair zich aanmeldt…

Enthousiasme van studenten en bedrijven

Voor een stagecoördinator snijdt het mes vaak aan 2 kanten, vertelt Sergic Davidian. "Ik heb veel bedrijven en bedrijfsbegeleiders leren kennen en ken de mogelijkheden voor onze studenten bij die bedrijven. Zo kon ik hen de juiste informatie geven bij hun zoektocht naar een geschikt stagebedrijf. Waar ik altijd van genoten heb, is hun enthousiasme na de stage over wat ze geleerd hebben." 

Aan de andere kant is er de waardering van de bedrijven voor de betrokkenheid en leergierigheid van de studenten. Sergic: "Bedrijven kunnen bijna niet wachten tot de volgende stagiair zich aanmeldt…" 

Ik merk dat studenten zich steeds bewuster zijn van de keuzes die ze maken. Ze durven steeds meer en zijn communicatief vaardig.

Digitaal en communicatief vaardig

In de coronatijd deden veel studenten hun stage op afstand. "Niet dat dit een ideale manier was," zegt Sergic, "maar dit geeft wèl aan dat ze digitaal vaardig zijn en zich goed kunnen aanpassen en met de ontwikkelingen en mogelijkheden van het bedrijf meegaan. Ik zie vooral de verandering in de manier van aanpak bij studenten. De snelle overgang naar de digitale mogelijkheden geeft ook een andere dimensie aan het onderwijs."
 
Een aantal studenten heeft er in coronatijd juist voor  gekozen om géén stage te lopen. Sergic: "Ze wilden graag de sfeer in het bedrijf proeven. Ik merk dat studenten zich steeds bewuster zijn van de keuzes die ze maken. Ze durven steeds meer en zijn communicatief vaardig." 

De opvolgers: Okke Boom en Ellen Rutgers

Ook Okke Boom en Ellen Rutgers werken allebei al lange tijd bij de HAN. Okke sinds 2014 als hoofddocent Bouwtechniek en Bouworganisatie en Ellen sinds 15 jaar als hoofddocent Constructie. Naast hun werk voor de HAN, staan ze met hun voeten stevig in de praktijk. Ellen Rutgers heeft een eigen adviesbureau voor het uitwerken van bouwconstructies en Okke is zelfstandig architect. Vanuit een collectief met 3 oud-collega's probeert hij naast zijn werk voor de opleiding Bouwkunde altijd 1 project te draaien. Ellen doet als eenpitter vooral kleine projecten voor architecten, aannemers en particulieren. 

Ellen Rutgers, Sergic Davidian en Okke Boom bij HAN Bouiwkunde
Stagecoördinatoren Bouwkunde Ellen Rutgers, Sergic Davidian en Okke Boom (r)

Ellen en Okke werken al meer dan 8 jaar intensief samen. Eerst als coördinatoren bij het ontwikkelen en de uitvoering van de courses 3 en 4 in het 1e jaar en later ook bij course 9 en 10.

Okke Boom vindt het leuk om studenten te begeleiden bij realistische praktijkopdrachten. "Vooral als de studenten komen met oplossingen die verrassend en verfrissend zijn." zegt hij. "Niets is dan zo tof om die studenten te helpen de eindproducten samen te stellen, te bundelen en te zichtbaar te maken voor de buitenwereld."

Ellen en ik weten precies wat we aan elkaar hebben.

En nu dus samen ook als stagecoördinator. Okke: "Ellen en ik weten precies wat we aan elkaar hebben. We verdelen het werk in intern en extern. Dat wil zeggen dat ik me meer op de studenten richt en Ellen meer op de bedrijven." 

 

Verbeteren van de duurzaamheidsopdracht

Boom en Rutgers gaan tijd en energie steken in het verbeteren van de Duurzaamheidsopdracht voor studenten. Ook het flexibeler invullen van de stage -voor zowel studenten en bedrijven- staat op hun to-do-lijstje. "Een nóg betere aansluiting vinden tussen het bedrijfsleven en onze opleiding over de visie op de ingenieur van morgen," zegt Okke Boom. "Hopelijk gaan we het helemaal rond krijgen." 

Van mij mogen zulke bedrijven dan ook echt wel met hun visitekaartjes zwaaien.

Bedrijven beter in beeld

Ellen Rutgers heeft voor zichzelf nog meer punten van aandacht. Regelmatig krijgt ze de vraag hoe bedrijven beter bij studenten in beeld kunnen komen. Ellen: "Ik ben blij met bedrijven die willen investeren in het opleiden van studenten en die dat zien als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben natuurlijk al de bedrijvenmarkt en studenten kunnen de stage-ervaringen van andere studenten lezen."Maar," kijkt ze vooruit, "ik denk ook veel meer in excursies, gastcolleges en  gastsprekers. En van mij mogen zulke bedrijven dan ook echt wel met hun visitekaartjes zwaaien." Andersom hoopt zij te bereiken dat meer bedrijven ruimte maken voor stagiairs uit het 2e jaar. "Voor 3ejaars -en dat snap ik- is er altijd plaats. 2ejaarsstagiairs vragen meer begeleiding en zij horen nu best vaak dat er voor hen geen plek is..."  

Filtersysteem

Verder wil Ellen voor studenten een zoekprogramma voor stages laten bouwen. "Dit zit nog in mijn hoofd en ik kan dit niet zelf, maar het is een hulpmiddel om de lange lijst van stagebedrijven te filteren. Bijvoorbeeld op soort bedrijf, postcode of afstand, grote of kleine projecten, etc. Zo ontstaat een shortlist die een student kan benaderen. En nog leuker wordt het wanneer studenten er ook in kunnen achterlaten hoe gaaf die stage was. Een 4- of 5-sterren recensie…"

Sergic is eigenlijk het filtersysteem dat ik graag wil bouwen.

Sergic Davidian: bekend, ervaren en gewaardeerd

Sergic Davidian neemt de tijd om zijn taken zorgvuldig over te dragen aan zijn 2 enthousiaste  opvolgers. Maar er zijn ook dingen die je niet zomaar kunt overhevelen: je ervaring, je persoonlijke bekendheid en al je credits bij zowel studenten als stagebedrijven. 

Ellen Rutgers: "Alle stagebegeleiders in de bedrijven kennen Sergic. Hij hield altijd contact met hen. Verder hééft Sergic niet alleen een gigantische database, maar ís er zelf ook een. Wanneer een student een vraag heeft, weet Sergic precies welk bedrijf het beste bij hem of haar zal passen. Sergic is eigenlijk het filtersysteem dat ik graag wil bouwen."