Opening studiejaar Het woord is aan ... de winnaars van de HAN Prijs

De winnaars en de genomineerden voor de HAN Prijs 2023 in de Stevenskerk in Nijmegen

Je vakantie onderbreken omdat je genomineerd bent voor de HAN Prijs. Vlak voor de prijsuitreiking een telefoontje van de organisatie krijgen omdat ze je niet kunnen vinden. Zomaar een paar voorbeelden van wat je overkomt als je de HAN Prijs wint. Het woord is dan ook aan de winnaars!

Winnaar in de categorie 'ondersteuner'

Welke HAN’ers onderscheidden zich afgelopen studiejaar als echte changemakers? Bridget Kievits, lid van ons College van Bestuur, maakte tijdens de opening van het studiejaar in de Stevenskerk in Nijmegen, de winnaars van de HAN Prijs bekend. 

In de categorie 'ondersteuner' won Simone Marks, senior marketing- en communicatieadviseur bij MCV Services. ‘Een vernieuwer en een inspiratiebron', zo omschrijven collega's haar. En: ‘Met je creativiteit vind je steeds weer innovatieve manieren om in contact te komen met studiekiezers.' We vroegen Simone hoe het voelt om door je collega's te worden voorgedragen, en wat ze in petto heeft voor dit studiejaar. 

Simone Marks
 

Hoe hoorde je over je nominatie? 

Simone (links op de foto, rechts: collega Jodie Staphorst):
“Het was vlak voor de zomervakantie, ik zat nietsvermoedend met m'n neus achter de laptop, toen ik een mailtje binnenkreeg. Bij dat mailtje zat een document met de onderbouwing van mijn collega's, waarom ze me hebben voorgedragen. Dat was zo leuk om te lezen, ik zat echt te glimmen achter mijn laptop", lacht Simone. “Dat collega's de moeite namen om iets over mij te schrijven, dat was voor mij de grootste prijs.” In de week van de prijsuitreiking had Simone nog vakantie, maar die onderbrak ze graag om te horen of ze 'm uiteindelijk ook had gewonnen. 

HAN Prijs-winnaar Simone Marks samen met Jodie Staphorst in de Stevenskerk in Nijmegen

Hoe maak je het verschil in je werk? 

“Ik ben altijd op zoek naar manieren om studiekiezers te helpen bij het vinden van een studie die bij ze past. En dat binnen de mogelijkheden van de organisatie, en met het budget wat we hebben. Het is echt een uitdaging om steeds aan te blijven sluiten bij die doelgroep! We kijken goed naar wat jongeren doen op social media-kanalen, waar ze starten met hun studiekeuze en op welke woorden ze veel googelen.” Die jongeren heeft Simone altijd binnen handbereik, in de vorm van haar 2 dochters van 17 en 20 jaar. “Ik zet ze regelmatig in, bijvoorbeeld om ideeën te toetsen. Ook helpen ze tijdens open dagen en ze spelen zelfs een rol in de personal video's, waarmee we startende studenten welkom heten bij de HAN.” 

Deze persoonlijke videoboodschap is samengesteld op basis van kenmerken van die startende student, zoals hun opleiding en waar ze wonen. De introductie van een nieuw studentinformatiesysteem (Osiris) maakte het versturen van deze personal video's extra uitdagend. Simone deelt de credits voor haar prijs graag met collega's: “Door samenwerking en de inzet van collega’s van ICT, CRM, HUTS (het han.nl-team) en MCV zijn we erin geslaagd om al onze nieuwe studenten op een superpersoonlijke manier welkom te heten!"

Wat zijn je plannen voor dit studiejaar? 

Simone is enthousiast over de videopodcast ‘De campuscamper', waarin 3 studenten in gesprek gaan met Eva Eijkhout over hun opleiding. “Jongeren kiezen vooral op basis van hun gevoel, daarom willen we in deze podcast de sfeer van zo'n opleiding ook online neerzetten. Lekker ongedwongen praten over je opleiding. En, je kunt ook een kijkje nemen in de camper.” Trots voegt ze er nog aan toe dat er dit studiejaar zo'n 20 opleidingen meedoen met de videopodcast. 

We kijken goed naar wat jongeren doen op social media, waar ze starten met hun studiekeuze en op welke woorden ze veel googelen.

Winnaar in de categorie 'onderzoeker'

In de categorie 'onderzoeker' won Charlotte Swart, onderzoeker bij het lectoraat Media Design. Charlotte is onze ambassadeur voor inclusiviteit, typeerde Bridget Kievits haar. De onderzoeker, oud-HAN-student Communication & Multimedia Design (CMD), probeert altijd zo dicht mogelijk op de doelgroep te zitten. We vroegen Charlotte hoe ze dat doet en wat ze de huidige lichting CMD-studenten mee wil geven.

Charlotte Swart
 

Hoe hoorde je over je nominatie?

“Dat was een complete verrassing! Ik had wel al een mailtje voorbij zien komen, maar ik dacht: dat gaat vast over de opening van het studiejaar. Niet gelezen dus. Later, toen ik de voordracht van mijn collega's las, vond ik dat hartverwarmend. Zo'n lading aan complimenten. In die laatste weken voor de zomervakantie heeft dat me echt door de drukte heen geholpen.”
En als je dan eenmaal genomineerd bent, wil je natuurlijk ook weten of je gaat winnen. Charlotte sloeg zelfs een bruiloft over om erbij te kunnen zijn, in de Stevenskerk. 

Onderzoeker Charlotte Swart neemt de HAN Prijs in ontvangst in de Stevenskerk in Nijmegen

Hoe maak jij het verschil in je werk? 

“Ik blijf niet in mijn eigen bubbel; ik zoek samenwerkingen op die niet voor de hand liggen. Bijvoorbeeld met de onderzoeksgroep OpRecht Begrijpelijk, waarin onze academie (IT en Mediadesign) met de Academie Rechten werkt aan begrijpelijke onderzoeks-communicatie.” Hiervoor onderhandelde ze met de ethische onderzoekscommissie van de HAN, en kreeg ze meer vrijheid om onderzoeksplannen bij te stellen op basis van testresultaten.  

Charlotte werkt met zo divers mogelijke groepen: laaggeletterden, mensen met een visuele beperking en mensen met Nederlands als tweede taal. Groepen die nu vaak buiten de boot vallen, bijvoorbeeld omdat die oproep in de krant ze niet bereikt. “Wat wel werkt? Persoonlijk uitnodigen, bijvoorbeeld via het Taalhuis Arnhem.” 

Hoe blijf je het verschil maken? 

“Ik zit zelf zo dicht mogelijk op de doelgroep, en ik wil anderen ook graag leren hoe je dat op een laagdrempelige manier doet. In 'mijn' opleiding is Inclusief Design nu een verplicht onderdeel. Mijn ambitie is dat dit op de hele HAN gebeurt, bij alle opleidingen. Want overal wordt informatie verspreid, denk aan patiënten-informatie van studenten Mondzorgkunde. Je kunt op een heel laagdrempelige manier testen of de doelgroep de informatie begrijpt, bijvoorbeeld door willekeurige voorbijgangers ernaar te vragen.”

Mijn ambitie is dat inclusief design bij alle opleidingen van de HAN een verplicht onderdeel wordt.

Winnaar in de categorie 'docent'

In de categorie 'docent' won Joos Meesters, docent Pedagogiek bij de Academie Mens en Maatschappij. Op de valreep, want Joos gaat bijna met pensioen. Ze kreeg de prijs voor haar inzet om de wereld van jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt te verbeteren. Hoe vond Joos het om genomineerd te worden en wat wil ze nog voor elkaar boksen?
 

Joos Meesters
 

Hoe hoorde je over je nominatie?

Joos: "Dat was totaal onverwacht! Ik was thuis aan het werk en opende mijn mailbox. Daarin stond een mailtje over de HAN Prijs. Ik dacht dat het een vraag was of we iemand wilden nomineren, maar toen zag ik dat ik zelf genomineerd was. Ik moest er wel om lachen, iedereen heeft het goed geheim gehouden. Ik las de getuigenissen en werd daar heel blij van. Het waren mooie, warme woorden. Dat maakte me dankbaar.’’ 

Docent Joos Meesters neemt de HAN Prijs in ontvangst in de Stevenskerk in Nijmegen

Hoe maak jij het verschil? 

‘’Ik probeer studenten op te leiden zodat zij het verschil kunnen maken, zij moeten die changemakers worden. Om dat te bereiken, probeer ik vanuit de leefwereld van studenten en jongeren te werken. Dat vind ik heel belangrijk als pedagoog. Jongeren kunnen vaak heel goed zelf aangeven wat ze willen en nodig hebben. Er moet ruimte zijn om fouten te maken, daarvan te leren en met plezier te werken. Vertrouwen en veiligheid zijn voor mij heel belangrijk. Ik zie studenten als partners, waar ik ook veel van leer.’’  

Hoe was het om de prijs in ontvangst te nemen? 

"Van tevoren had ik met de andere 2 genomineerden zitten kletsen. Ik dacht echt dat ik niet zou winnen. Ik ben al eens eerder genomineerd, in 2014, en toen heb ik niet gewonnen. Nu werd ik opeens op het podium geroepen! Dat was heel eervol. Echt een belevenis, zo in de Stevenskerk, met al dat applaus.  
Elke dag zijn er docenten die heel goed hun werk doen en een positieve invloed hebben op de studenten. Ik gun het iedereen om een keer op dat podium te staan!’’ 

Hoe ga je komend jaar het verschil maken? 

"Ik wil graag samen met studenten een symposium organiseren. Komend jaar ga ik met pensioen, en ik ben nu bezig mijn werkzaamheden af te bouwen. Dat maakt het extra bijzonder om zo, op de valreep, nog deze prijs te winnen. Mijn afscheid zou ik graag met een symposium combineren om de resultaten van mijn laatste onderzoek te presenteren, over het versterken van de sociale kwaliteit voor jongeren met een ondersteuningsbehoefte. Het zou heel gaaf zijn als de studenten zelf de workshops gaan leiden. Als het lukt, nodig ik studenten, docenten, het werkveld en de relaties die ik heb opgedaan er voor uit! Zo kan iedereen nog een keer samenkomen.’’ 

Ik wil heel graag nog samen met studenten een symposium organiseren.

Winnaar in de categorie 'student'

In de categorie 'student' won Hugo Gobato Souto, 4e-jaars International Business. Hij kreeg de prijs voor zijn ongekende werkhouding, de manier waarop hij studenten en collega’s motiveert en zijn passie om te leren. Hoe kijkt Hugo terug op zijn nominatie, zijn winst en wat zijn de plannen voor dit studiejaar?
 

Hugo Gobato Souto
 

Hoe hoorde je over je nominatie?

Hugo: "Mijn docent, Amir Moradi, kwam naar me toe om te vertellen dat hij me graag wilde nomineren voor de HAN Prijs. Ik had al 2 papers gepubliceerd en samen met Amir publiceerde ik onlangs mijn 3e paper. Dat vond hij zo bijzonder, dat hij me graag wilde nomineren. Ook omdat hij vindt dat ik een goede motivatie ben voor collega’s en andere studenten. Ik vond het echt heel leuk om te horen. Het laat toch zien dat de mensen om mij heen zien hoe hard ik werk. Het staat ook goed op mijn cv, dus dat is een mooie bonus!"

Student International Business Hugo Gobato Souto krijgt HAN Prijs in Stevenskerk in Nijmegen

Vlak voor de prijsuitreiking was men je kwijt, hoe zat dat?

Hugo: "Ik was er wel hoor, maar ik zat aan de verkeerde kant, gewoon in het publiek. Toen kreeg ik een telefoontje van de organisatie over waar ik was. Gelukkig was ik op tijd op de voor mij gereserveerde plek. Tijdens het introductie-stukje dacht ik echt dat ik het niet zou worden. Dus het was een enorme verrassing!’’

Hoe maak jij het verschil?

"Ik denk dat mijn klasgenoot dat het beste kan omschrijven. Hij schreef dat ik een bron van inspiratie ben voor hem, om aan de maatschappij te laten weten dat hbo-studenten er ook bij horen. Dat we net zo slim en kundig zijn als universiteitsstudenten.
Dat is ook wat ik wil bereiken. Zo werd ik een tijd geleden nog afgewezen voor een master aan een universiteit. Alleen omdat ik hbo heb gedaan, en het daarom niet zou kunnen. Ik vind het raar dat je zo beoordeeld wordt op een label, in plaats van dat er gekeken wordt naar wat iemand kan. Dat moet anders! Ik wil anderen motiveren het te blijven proberen, om zo het systeem aan te passen en het beeld van het hbo te veranderen.’’

Hoe ga je komend jaar het verschil maken?

"Ik ben nu bezig met mijn stage, als research- & teaching assistant op de HAN. 1 van mijn doelen is een artikel publiceren in een Q1 journal, dat is het hoogste niveau wetenschappelijk journal dat er is. Als dat lukt, dat zou echt fantastisch zijn! Zo kan de rest van de wereld ook zien dat het onderzoek dat wij hier doen, echt het verschil kan maken.’’

Hbo-studenten zijn net zo slim en kundig als universiteitsstudenten.