Leerwerktraject Layth maakt het verschil in de energietransitie

Layth Al Soliman ondertekent het certificaat van het voorbereidende traject

Layth Al Soliman (28) volgde in Syrië een studie in het economisch vakgebied. Hij vluchtte 3,5 jaar geleden naar Nederland om hier een toekomst op te bouwen.

Nu hij ingeburgerd is, wil hij zijn ambities in de energiesector waarmaken.​ Na zijn studie wil hij collega’s aansturen in de transitie naar duurzame energie. Zo maakt Layth het verschil!

Van jongs af aan heeft Layth interesse in elektriciteit. Vraagstukken als ‘Waar komt onze energie vandaan?’ houden hem al jaren bezig. In Syrië was het door omstandigheden niet mogelijk in die richting te studeren, maar in Nederland kreeg Layth deze kans alsnog. Hij wil alles uit zichzelf halen en studeren was daarom een logische keuze voor hem. Van zijn persoonlijke begeleider bij VluchtelingenWerk hoorde hij over het Leerwerktraject voor Statushouders in de Energiesector. Op de website van de HAN las Layth meer informatie. Meteen daarna was het duidelijk voor hem: “Dit is wat ik wil.”

Voorbereidend traject

Inmiddels heeft Layth het voorbereidende programma Werken en Leren in de Energie succesvol afgerond. Op 29 juni 2023 nam Layth samen met zijn medecursisten het certificaat in ontvangst. Daar heeft hij hard voor gewerkt. In 7 maanden friste hij onder andere zijn kennis van wiskunde en natuurkunde op en leerde hij meer over de Nederlandse taal. Daarnaast maakte hij kennis met de Nederlandse arbeidsmarkt, waar hij nu een goed beeld van heeft.

Professionele vaardigheden

“De taal was het belangrijkste deel van het voorbereidende traject voor mij. Ik heb echt veel geleerd op het gebied van professionele vaardigheden”, vertelt Layth. Mieke de Vries, projectleider zij-instroomtrajecten bij SEECE, vult aan: “Professionele vaardigheden vragen veel van je taalvaardigheid. Je moet dingen doen die je in je land van herkomst nooit hebt hoeven doen. Denk daarbij aan presentatievaardigheden, onderhandelen, samenwerken in een team en feedback geven en ontvangen. Daarom hebben we dit jaar als pilot extra begeleiding in Vaktaal Nederlands/Professional Skills gegeven.” Cursisten leren allerlei vaardigheden die je op de Nederlandse arbeidsmarkt nodig hebt, gekoppeld aan het technische beroepenveld.

Samenwerking met bedrijven

Nu is het tijd voor Layth’s volgende stap. “De komende tijd ga ik me focussen op de associate degree-opleiding Elektrotechniek aan de HAN.” Een associate degree (Ad) is een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Tijdens deze opleiding leer en werk je tegelijk. “Ik combineer mijn studie met mijn nieuwe baan als werkvoorbereider bij Alliander.” Layth heeft sneller dan verwacht een baan aangeboden gekregen. Tijdens het voorbereidende programma maakte hij al kennis met bedrijven uit de regio die een rol spelen in de energietransitie. Na die kennismaking kwam hij in contact met Young Executive Recruitment (YER), dat voor hem bemiddeld. Als werkvoorbereider wordt Layth verantwoordelijk voor het laten draaien van de productie. De kennis en kunde die hij bij de HAN gaat opdoen, brengt hij bij Alliander in de praktijk.

Associate degree

Om een passende vervolgopleiding te kunnen kiezen, heeft Layth kennisgemaakt met 3 verschillende associate degrees die de HAN aanbiedt: Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Gebouwgebonden Installatietechniek. Dat is onderdeel van het voorbereidende traject. “Met alle 3 de opleidingen kun je werken aan de energietransitie. Vanaf mijn havo-opleiding in Syrië had ik al het idee om verder te gaan met elektriciteit”, licht Layth zijn keuze voor Elektrotechniek toe.

Het verschil maken

Mieke vindt Layth een changemaker omdat hij laat zien dat je ook zonder een technische achtergrond van waarde kan zijn in de energiesector. Uiteindelijk hoopt Layth projectleider in de energiesector te worden, zodat hij collega’s kan aansturen in de transitie naar duurzame energie. Niet alleen de technische kant spreekt hem aan, hij wil ook maatschappelijke impact maken. “Ik wil graag meer leren zodat ik meer kan bieden aan de maatschappij die mij 3,5 jaar geleden warm heeft ontvangen. De kans die ik krijg, vergeet ik nooit. Het geeft me energie om door te gaan en iets terug te doen”, vertelt Layth.

Ik wil graag meer leren zodat ik meer kan bieden aan de maatschappij die mij 3,5 jaar geleden warm heeft ontvangen. De kans die ik krijg, vergeet ik nooit.

Het leerwerktraject voor statushouders in de energiesector is een initiatief van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, HAN Talencentrum en het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE). Op dit moment is nog niet bekend wanneer het volgende traject start. Wil je op de hoogte gehouden worden? Stuur dan een mail naar Mieke de Vries.