Associate degree

les, studenten, werken, lachen, homebase, college, klas, economie, finance, orm
no

Wil je verder studeren, maar vind je 4 jaar in de schoolbanken te lang? Kies dan voor een associate degree, een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Je haalt een officieel erkend associate degree diploma.

Officieel erkend diploma

Ben je klaar met de opleiding, dan krijg je een officieel erkend associate degree-diploma. Daarmee heb je prima kansen op de arbeidsmarkt, zeker als er mbo+ wordt gevraagd. Niet voor niets is dit type opleiding erg in trek. 

Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je toch nog doorstuderen? Dat kan: na je Ad kun je je bachelor-diploma halen. Als die bachelor op je Ad aansluit, kan dat zelfs in 2 jaar!

illustratie zwarte omslagmap met opdruk open up new horizons

Associate degree in feiten

  • Voor wie: havo-scholieren, mbo-4 studenten en werkenden op mbo-niveau
  • Opleidingsvorm: deeltijd, duaal en voltijd
  • Studiebelasting: bij deeltijd en duaal ongeveer 20 uur per week, bij voltijd ongeveer 40 uur per week
  • Studieduur: 2 jaar
  • Toelatingseisen: mbo-niveau 4, havo- of vwo-diploma, 21+ toets
  • Werkplekeis: meestal een vereiste bij deeltijd en duaal, bij voltijd niet
  • Niveau: hbo
  • Diploma: associate degree.

Een Ad in deeltijd of voltijd?

De meeste associate degrees bij de HAN zijn in deeltijd of duaal maar er is nu ook 1 voltijd-Ad. Als je een deeltijd-Ad volgt ga je vaak in de avond naar school. Dat betekent dat je kunt studeren naast je baan. Je gaat 2 tot 3 dagdelen per week naar school en bent ongeveer 20 uur per week met je studie bezig. Als je voltijd studeert ben je de hele week met je studie bezig, gemiddeld 40 uur per week. Je volgt (bijna) elke dag lessen of colleges, bent op stage of doet aan zelfstudie. Wat past bij jou?

voltijd of deeltijd associate degree verschil
Podcast
 

'Ik denk toch aan doorstuderen'

Nieuwsgierig geworden naar een associate degree? Luister dan naar het verhaal van Romy, studente Commerciële Economie (Ad). Ze doet haar opleiding in duale vorm en combineert haar studie met werk. Romy vertelt in deze podcast waarom ze is gaan doorstuderen na het mbo en waarom ze nog lang niet is uitgeleerd.

Campagne Deeltijd. Romy Karssens. Meisje met beige broek