Leven Lang Ontwikkelen Adinda Diekstra verbindt het werkveld met de HAN met een groeiend cursusaanbod

a186f546-0cfe-11ee-aa4e-02565807075b Adinda Diekstra is coördinator cursusonderwijs van Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie.

Programmamanager Adinda Diekstra heeft grote plannen met het cursusaanbod van de Academie Toegepaste Biowetenschappen en Chemie (ATBC) van de HAN. “We willen dat studenten - en later werkenden - zich hun hele leven met ons verbonden blijven voelen.”

Het gesprek met Adinda Diekstra (37) mag in het Nederlands, want het grootste deel van het cursusaanbod van ATBC is dat ook. “Al hebben we recent de eerste cursus in het Engels opgezet”, vertelt ze. “Molecular & Cell Biology. Die kan los gevolgd worden, maar dient ook als voorbereiding op onze Engelstalige master.”

Dat het pas de eerste Engelstalige cursus betreft, is veelzeggend. Voor professionals in Life Sciences is het scholingsaanbod nu eenmaal een stuk kleiner dan in veel andere sectoren. “Dat heeft met de vele specialismes te maken, natuurlijk”, legt Adinda uit. “Onze opleidingen zijn heel specialistisch en dus voor een kleine doelgroep geschikt. Van verpleegkundigen of economen zijn er veel meer, dus daar hebben ook de private aanbieders van alles voor. Maar voor onze doelgroep, analisten, hebben zij bijvoorbeeld vrijwel niets.”

Cursusaanbod ATBC in stroomversnelling
Toch is er goed nieuws voor alle (bio)chemici die zich ook na hun bacheloropleiding in hun verdere carrière willen blijven ontwikkelen. Met de energieke Adinda aan het roer als programmamanager post-hbo-cursussen en trainingen, is het cursusaanbod de afgelopen jaren al flink gegroeid. En er ligt meer moois in het verschiet.

“Ik liep er jaren geleden in mijn werk ook veel tegenaan dat ik me wel wilde ontwikkelen als analist, maar bijna niets kon vinden. Dus ik voel een sterke persoonlijke drive om daar iets aan te doen.”

Onze opleidingen zijn heel specialistisch en dus voor een kleine doelgroep geschikt. Van

Gevraagd naar voorbeelden, is het alsof ze moet kiezen tussen haar kinderen. “Het zijn allemaal leuke cursussen, ze zitten niet voor niets in ons portfolio”, zegt ze met een glimlach. “Wat ik wel wil benoemen is dat we naast allerlei inhoudelijke cursussen – van immunologie tot virologie en van moleculaire biologie tot cytologie – ook steeds meer professionele ontwikkelingscursussen aanbieden. Denk aan leidinggeven, kwaliteitszorg en sales voor laboratoriumanalisten.”

“Voor die laatste hebben we een docent die jarenlang op het lab werkte en daarna als accountmanager. Die kent het wereldje zo goed, en hij kan er geweldig over vertellen.”

Verbinding met het werkveld
Adinda is constant in gesprek met het werkveld om te zorgen dat het cursusaanbod goed aansluit bij de behoeften. Zo bleek er een enorm tekort te zijn kwalificatie- en validatie engineers. “Dat zijn mensen die erop toezien dat producten in de farmaceutische industrie voldoen aan de regels.”

“Wet- en regelgeving is zo uitgebreid in die sector, dat we daar samen met een gespecialiseerde partij op Pivot Park (Oss) een complete post-hbo-opleiding voor hebben opgezet. In 9 maanden word je klaargestoomd. Het blijkt dat degenen die daarin afstuderen helemaal overspoeld worden door recruiters op LinkedIn.”

Leven Lang Ontwikkelen
Adinda is op het juiste moment ingestapt in de functie. In het kader van Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is de HAN druk bezig om het aanbod voor werkenden te verbeteren en vergroten. “Ik ben blij dat de HAN dit nu hoog op de agenda heeft staan. We willen in 2027 bij de top-3 hogescholen horen wat betreft scholing voor professionals. Dat betekent ook dat er nu veel ruimte is voor cursusontwikkeling in onze academie.”

“We willen het liefst dat studenten zich hun hele leven verbonden blijven voelen met de HAN. Eerst als student, later als cursist of nog later als gastdocent of onderzoeker.”

De zwaartepunten van de HAN zijn momenteel ‘Slim, Schoon, Sociaal’. “Dat zijn mooie thema’s om het cursusaanbod bij aan te laten sluiten. Daarnaast willen we betere aansluiting vinden bij onze onderzoeksthema’s, de lectoraten. Zo hebben we de minor Biobased Innovations en Drug Discovery, maar daar hebben we nog geen cursussen in. Terwijl die richtingen hot-topic zijn in het werkveld.”

We willen het liefst dat studenten zich hun hele leven verbonden blijven voelen met de HAN.

Ontwikkelingen in de techniek en gezondheidszorg gaan steeds sneller en dus groeit de behoefte aan mensen die zich blijven scholen in die ontwikkelingen. Tegelijkertijd is het ook voor professionals zelf belangrijk om te blijven leren, weet Adinda uit ervaring. “We moeten tegenwoordig zo lang werken. Je kunt met alleen een bachelor- of masteropleiding echt niet meer  tot je 70e vooruit. Als je echt enthousiast en up to date wil blijven over je werk, dan moet je bezig blijven met persoonlijke en professionele ontwikkeling.”

Meer weten over de bijscholingsmogelijkheden? Bekijk dan het volledige cursusaanbod, of stuur een mail naar cursus.atbc@han.nl

Foto David van Haren