Deeltijd: Ad Bouwtechnisch medewerker en bachelor Bouwkunde Stapsgewijs werken aan je hbo-diploma Bouwkunde

Deeltijdstudent Timo Perik bij HAN Bouwkunde in Arnhem

Timo Perik (23) uit het Twentse Harbrinkhoek ging in juni 2020, vers van het mbo, aan de slag als werkvoorbereider bij bouwbedrijf Westerhof in Vriezenveen. Al snel combineerde hij zijn baan met een hbo-opleiding in deeltijd. Bij de HAN vond hij deeltijdstudies Bouwkunde die perfect bij hem pasten.

Bouwbedrijf Westerhof is een klein zelfstandig bouwbedrijf, dat actief is in de utiliteitsbouw, woningbouw, verbouw en in de agrarische bouw. Op dit moment ligt de focus vooral op particuliere woningbouw. In zijn dagelijks werk regelt Timo vergunningaanvragen, zet hij de planning op poten en regelt hij een deel van de inkoop en verder werkt hij alle tekeningen uit voor uitvoering. Timo: "Gemiddeld heb ik 8 à 10 lopende werken in uitvoering. Ik werk hiervoor samen met de projectleider, uitvoerders en natuurlijk onze jongens op de bouw."

Ik was bijna 21 en wel een beetje klaar met 5 dagen in de week naar school gaan.

Timo, deeltijdstudent bouwtechnisch medewerker bij HAn Bouwkunde in Arnhem
Timo Perik volgde eerst de Ad Bouwtechnisch medewerker in deeltijd en doet nu aansluitend de laatste 2 jaar van de bachelor Bouwkunde.

"Geld verdienen, werkervaring opdoen en toch naar school gaan."

Na zijn opleiding Middenkaderfunctionaris Bouw, aan het ROC Twente in Rijssen was Timo nog niet klaar met studeren. Hij wilde naar hbo-niveau en dan ligt een voltijd bacheloropleiding Bouwkunde voor de hand, maar hij koos een ander pad. "Ik was bijna 21 en wel een beetje klaar met 5 dagen in de week naar school gaan." zegt Timo. "Ik wilde mijn tijd graag goed besteden. Daarom besloot ik naast mijn werk de Associate degree-opleiding Bouwtechnisch medewerker in deeltijd te gaan doen. Zo kon ik geld verdienen, werkervaring opdoen en toch naar school gaan."

Een Ad is goed te overzien, omdat je hiermee -als alles goed gaat- al na 2 jaar klaar bent.

De Ad Bouwtechnisch medewerker heeft dezelfde toelatingseisen als de bacheloropleiding Bouwkunde en is ook op hbo-niveau. De opleiding is de helft korter en heeft een eigen erkend diploma. Timo: "Ik begon met studeren met de insteek een volledig hbo-traject te gaan doen, maar ik koos ervoor om eerst met de Associate degree te beginnen. Een Ad is goed te overzien, omdat je hiermee -als alles goed gaat- al na 2 jaar klaar bent." En zo pakte het ook uit. In september 2022 ontving Timo zijn Ad-certificaat.

Soepel doorstromen naar de bachelor

Door de modulaire opzet van de deeltijdopleidingen bij de HAN, stroom je vanuit de Ad soepel door naar de laatste 2 jaar van de bacheloropleiding Bouwkunde in deeltijd
Sterker nog: de Ad en de bacheloropleiding lopen in elkaar over. Tijdens zijn Ad-opleiding zat Timo met bachelorstudenten in de klas. Timo: "Bij de start van de opleiding was ik 1 van de weinigen die de Ad-opleiding deed. Al die tijd ging ik gelijk op met studenten van de bacheloropleiding. De overstap naar de bacheloropleiding gaf voor mij als student dus geen enkele vertraging. Als het goed is duurt mijn studie na de Ad nog maar 2 jaar."  Het enige dat even wat minder soepel verliep, was de inschrijving van de ene opleiding naar de andere. "Maar," zegt Timo, "ook dat kwam uiteindelijk goed."

De Ad Bouwtechnisch medewerker

De opleiding bestaat in totaal uit 4 modules: In het 1e jaar Bouwkunde 1 en 2 en in het 2e jaar eerst Projectvoorbereiding Bouwkunde en daarna de module Projectrealisatie Bouwkunde. 

In het 1e jaar krijg je ook basisvakken als Nederlands, mechanica en wiskunde. Timo: "Op het ROC koos ik destijds voor de competentie hbo-wiskunde. Hierdoor was de wiskunde in de Ad vooral herhaling en kon ik dat vak best gemakkelijk afronden. Nederlands kostte meer moeite vanwege mijn dyslexie. Op de centrale examens stelt de HAN best hoge eisen. Met mijn score van 81% rondde ik dit af met een 6." "Een studenten-10," grapt hij erachteraan.

Omdat school en werk parallel loopt, is dat een supermooie leerweg. Als student begrijp je het zo beter.

In het begin van het 2e jaar richt je je op woningbouw. "We kregen vakken als bouwmethodiek, bouwplanning, calculatie, constructie, enzovoort. Vooral calculatie en constructie vond ik heel interessant. Daar wist ik nog maar weinig over en dat was dus een leuke uitdaging. De opdrachten van bouwmethodiek en bouwplanning gingen best gemakkelijk, omdat ik hier al kennis over had. Maar bij constructie leerde ik bijvoorbeeld hoe ik in mijn werkpraktijk naar een constructieberekening van een woning kon kijken. Omdat school en werk parallel loopt, is dat een supermooie leerweg. Als student begrijp je het zo beter."

Balans vinden: niet voor iedereen hetzelfde

Bij studeren in deeltijd is het belangrijk om een goede balans te vinden, vindt Timo. "Je moet voor jezelf een goede planning maken en je hier ook aan houden. Anders raak je achterop en dat is door het hoge tempo op school dan moeilijk te herstellen. Normaliter heb ik 1 lesdag per week van ongeveer 8 uur. Verder ben ik iedere week 2 avonden en de hele zaterdag bezig voor school. Alles bij elkaar komt het neer op zo'n 20 uur studie per week. Soms is het wat minder, soms wat meer. Bijvoorbeeld wanneer een grote deadline van een schoolproject aankomt. Maar omdat ik mijn planning aanhoud, heb ik de Ad opleiding en de bacheloropleiding tot nu toe goed kunnen doorlopen. Bij mij is de balans tussen school, werk en privé goed. Ik merk in de klas wel, dat dit niet voor iedereen hetzelfde is, of was." 

Begeleiding

De opleiding gaat ervan uit dat de studenten goed gemotiveerd en zelfstandig zijn. Timo: "In het 1e jaar zitten de docenten nog wel vrij strak op de studenten en op bijvoorbeeld inleverdata. Maar naarmate de tijd vordert, neemt dit af. Wanneer je hulp nodig hebt bij bepaalde opdrachten staan docenten je graag bij, maar je volgt een hbo-opleiding en het meeste moet je gewoon zelf doen." 

Timo wordt door zijn werkgever goed gefaciliteerd en ondersteund. "Dat gaat heel goed. Ik kan elke zaterdag op kantoor zitten om daar rustig te studeren. Wanneer ik dan vragen heb, kan ik bij hem terecht. Ook neemt hij af en toe poolshoogte. Om te horen hoe het gaat en of alles loopt zoals het moet." 

Steeds meer verantwoordelijkheden

De verantwoordelijkheden op het werk zijn door de tijd heen toegenomen. Timo: "Dat komt niet alleen door de opleiding, maar natuurlijk ook door de ervaring die je in het werkveld opbouwt. Daarom vind ik een deeltijdopleiding voor mij zo geschikt."

Timo kijkt ernaar uit om zijn bachelor Bouwkunde af te ronden. Als alles volgens plan gaat, studeert hij in mei 2024 af. "Daarna wil ik eerst fulltime aan het werk en nog meer ervaring opdoen in de bouw. Ik heb voor later wel ambities voor een hogere functie, maar weet nog niet precies wat ik wil gaan doen."

De Ad Bouwtechnisch medewerker is een mooie kans om je verder te ontwikkelen, een diploma te halen en daarna te kunnen kiezen voor de volledige bacheloropleiding.

Afsluitend zegt Timo: "Studeren vergt best wat van je, maar de Ad-opleiding Bouwtechnisch medewerker is een mooie kans om je verder te ontwikkelen, een diploma te halen en daarna te kunnen kiezen voor de volledige bacheloropleiding. Maar je moet wel achter je keuze staan en er ook helemaal voor gaan. Het is echt een heel goede optie voor mbo-studenten die wél verder willen met school, maar niet 4 jaar lang. Ik zou elke mbo-student willen zeggen: Ga zo'n uitdaging aan!"