Praktijkgericht onderzoek

Interventie duurzame inzetbaarheid van schoonmakers van de HAN

421411 Sfeerbeeld poppen moeder kind met stofzuiger
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal

Hoe je onderzoek doet naar het voorkomen van rug-, schouder- en nekklachten bij mensen die werkzaam zijn in de schoonmaakbranche? Een kwestie van dicht op de doelgroep zitten, in co-creatie een interventie ontwikkelen en… vroeg je wekker zetten.

Vroeg op

Een ochtend in april, 6.00 uur, op de B-vleugel van Kapittelweg 33

Schoonmaakster Sarah is al druk bezig om de toiletruimten te poetsen. Of hij kan helpen, vraagt Charles van Waalwijk, 4e-jaars student HRM. Hij krijgt spontaan een doekje in handen gedrukt om de tegels te boenen. Prima, hij werkt met alle liefde mee. Zo krijgt hij een goede indruk van Sarahs werk. Ondertussen kan hij op een informele manier kennismaken met Sarah en haar collega’s.

Ook Suzanne Huberts (3e-jaars student Voeding en Diëtetiek) en Paulien Holthuysen (3e-jaars student Facility Management) zijn er vanochtend vroeg bij en zwerven rond in het pand, als een soort buddy’s van een aantal andere schoonmakers. Net als Charles volgen ze de minor Happy Healthy Work Life. Onderdeel van die minor is dat ze met z’n drieën een deelonderzoek verzorgen van Samen pijn de baas, een onderzoeksproject van Suzan Mooren, senioronderzoeker en opleidingscoördinator van de Master Musculoskeletale Revalidatie (MMR). Daarin draait het om de vraag hoe nek-, schouder- of rugklachten te voorkomen zijn bij praktisch geschoolde mensen die een fysiek beroep uitoefenen. Charles: “Om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen, is het belangrijk dat ze duurzaam aan het werk blijven en niet uitvallen. Aan ons drieën nu de taak om voor de schoonmaakbranche een passende interventie te ontwikkelen.”

295509 schoonmaakkarretje

Deze ochtend is min of meer de kick-off van hun deelonderzoek. Op advies van Aalbers – het schoonmaakbedrijf waar Sarah en haar collega’s in dienst zijn – investeren de studenten in een goede relatie met de schoonmakers. Dat maakt het makkelijker om straks een-op-een interviews af te nemen. Want ellenlange vragenlijsten gaan niet werken, zoveel weten ze zeker. Suzanne: “Bij Aalbers staan veelal mensen op de loonlijst die een migratieachtergrond hebben, laaggeletterd zijn, of een rugzakje hebben. De ervaring leert dat er weinig respons komt op vragenlijsten. In persoonlijke gesprekken komen we waarschijnlijk verder.”

Om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen, is het belangrijk dat ze duurzaam aan het werk blijven en niet uitvallen. Aan ons drieën nu de taak om voor de schoonmaakbranche een passende interventie te ontwikkelen.”

Voorlopig gaan Charles, Suzanne en Paulien tijdens deze kennismakingsochtend nog niet de diepte in. Al stellen ze voorzichtig wat vragen over de achtergrond van de medewerkers, de cursussen die ze volgden en hoe ze hun werk doen. Paulien: “Er vallen me al een paar dingen op, bijvoorbeeld in de manier waarop ze de hoog-laagtafels afnemen. Die moeten ze eigenlijk eerst op werkhoogte afstellen, om daarna een doekje eroverheen te halen. Maar dat doen ze 1 keer goed. 2 keer misschien. Daarna slaan ze die stap over. Te tijdrovend. Ze moeten dóór.”

Stickersessie

Fast forward naar een ochtend begin mei, 8.30 uur.

De 3 studenten hebben net een ‘stickersessie’ achter de rug met 14 verschillende schoonmakers. Eerder haalden ze de wensen en behoeften van de schoonmakers op; wat helpt hen om hun werk beter en gemakkelijker uit te voeren en geen klachten te ontwikkelen? “Het was soms best zoeken naar de juiste vraagstelling”, vond Paulien. “Als je elkaar niet begrijpt, is het de kunst om de vraag op een andere manier te stellen.”

Uit alle input haalden Charles, Suzanne en Paulien een aantal thema’s die ze vertaalden naar 3 mogelijke interventies: 1. werken in tweetallen; 2. herhalen van een cursus ergonomisch werken. 3: verbeteren van het inwerktraject.

Vanochtend hebben de schoonmakers zich uitgesproken, door elk een sticker te plakken bij de interventie waar ze het meest in geloven. Interventie 2 komt duidelijk als winnaar uit de bus. Suzanne: “Ze hebben allemaal wel ooit zo’n cursus ergonomisch werken gehad, maar vaak al lang geleden. Door literatuuronderzoek weten we dat hoe vaker je een handeling oefent, hoe eerder het een automatisme wordt.” Charles vult aan: “Het is dus een aanbeveling om zo’n cursus herhaaldelijk aan te bieden. En dan het liefst in een realistische omgeving en met de materialen die de schoonmakers op de werkvloer gebruiken.”

421410 Schoonmaker Sarah en student-onderzoeker Charles van Waalwijk

Het onderzoek gaat door

Weer een paar weken verder. Een middag in juni, tijdens het congres van Happy Healthy Work Life.

Na de kennismakingsochtend, de interviews, aanvullend literatuuronderzoek, de stickersessie en het nodige uitpluis- en schrijfwerk, presenteren Charles, Suzanne en Paulien de resultaten van hun deelonderzoek. Charles haalt de maatschappelijke waarde nog eens aan: “Dagelijks hebben meer dan 2 miljoen mensen last van musculoskeletale klachten, zoals rug-, nek- en schouderpijn. Dat heeft invloed op het dagelijks leven, zowel thuis als op het werk. Hoogopgeleiden vinden vaak wel hun weg om die klachten voor te zijn of te verhelpen. Praktisch geschoolde mensen hebben over het algemeen minder gezondheidsvaardigheden. Daar willen we wat aan doen.” Ze zetten hun onderzoeksopdracht uiteen, doen uit de doeken wat hun aanpak was en formuleren een aantal aanbevelingen voor hun opvolgers. Want vanaf september neemt een ander groepje studenten het stokje over. Charles: “Nu is het aan hen om de geselecteerde interventie te specificeren, implementeren en evalueren.”

Wat Charles, Suzanne en Paulien in die krappe 2 maanden tijd geleerd hebben? Dat het belangrijk is je aan te passen aan de doelgroep, goed op je taalgebruik te letten en ondersteunend beeld te gebruiken in de communicatie met de doelgroep. Verder blijkt het waardevol om vanuit 3 verschillende disciplines met elkaar op te trekken. Paulien: “Mooi om te zien hoe Charles vanuit zijn HRM-achtergrond goed luistert en doorvraagt. Ik ben meer van het aanpakken en direct oplossen, passend bij mijn studie Facility Management.”  

En die kennismakingsochtend, waarin inclusief mee werd gepoetst? Dat was natuurlijk een gouden greep, beamen ze. Suzanne: “Daardoor stelden de schoonmakers zich sneller open en hebben we extra veel informatie op kunnen halen.”

Meer weten over?

Human Resource Management

Onvervulde vacatures, steeds meer zzp’ers en burn-outs en robots op de werkplek. De arbeidsmarkt verandert ontzettend snel. Ben jij de HR-professional die mensen en organisaties door deze roerige tijd loodst? De opleiding Human Resource Management (HRM) helpt je op weg.

lessituatie

Voeding en Diëtetiek

Als diëtist begeleid en behandel je mensen bij hun voeding, leefstijl en gezondheid. Je kunt ook organisaties adviseren over hun voedingsbeleid. Of ga aan de slag als onderzoeker voeding en gezondheid!

studenten kijken op dienblad met gezonde voeding

Facility Management

Facility Management bij de HAN is dé opleiding voor mens- en klantgerichte regelaars. Gastvrije kantoren, evenementen, grote nieuwbouwprojecten. Jij draait er je hand niet voor om! Jij zorgt dat alles goed werkt, zodat anderen kunnen wonen, werken of verblijven.

Studenten in The Brew

Master Muscoloskeletale Revalidatie

Veel mensen ervaren klachten aan het bewegingsapparaat. De juiste zorg op de juiste plek wordt steeds belangrijker. Jij bent de specialist in manuele, sport- of orofaciale fysiotherapie die wetenschap naar de werkvloer brengt. Specialiseer je met een brede musculoskeletale basis.

studenten gooien over
Fair Health
 

Samen sociaal

Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focus Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

  • Slim
  • Schoon
  • Sociaal
Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN