Ad Gebouwgebonden Installatietechniek Van een lege tekening naar een compleet utiliteitsgebouw

383780 Emiel Berendsen voor banner Ad Gebouwgebonden Installatietechniek

Als werktuigbouwkundige bij het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, blijft Emiel Berendsen (40) uit Lichtenvoorde zich continu ontwikkelen. Hij volgde al diverse opleidingen en cursussen en vond het nu tijd voor weer een volgende opleiding: de Ad Gebouwgebonden Installatietechniek.

Emiel is in september 2021 gestart met de associate degree-opleiding Gebouwgebonden Installatietechniek (GGIT) aan de HAN in Arnhem. Met deze opleiding op zak wil hij doorgroeien tot projectleider voor de grotere projecten binnen het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB).

Verschuiving in personeel

"De energietransitie komt eraan, iets waar ook het SKB mee aan de slag moet. Dat is een meerjarenproject waar heel veel bij komt kijken. De collega’s die de ervaring hebben voor dit soort projecten, zijn de 60 al gepasseerd en hebben, tegen de tijd dat de energietransitie daadwerkelijk start, hun pensioen al bereikt", vertelt Emiel. Om dit gat op te vullen, gaf hij bij zijn leidinggevende aan hiervoor graag een opleiding te willen volgen.

Samen bekeken ze welke kennis er nodig is om de functie te vervullen. "Waar moet je bijvoorbeeld op letten als je met een adviseur om tafel zit. Je kunt je namelijk wel volledig laten adviseren, maar het is beter om daadwerkelijk mee te kunnen praten". Zo kwam hij uit bij de Ad-opleiding GGIT aan de HAN in Arnhem.

 

Brede opleiding

"Ik vind de studie leuk, maar ik vind naar school gaan sowieso al leuk. Praten met medestudenten die ook iets willen leren en weer een andere werkervaring hebben dan ikzelf", vertelt Emiel enthousiast. De Ad GGIT is in 2019 als nieuwe opleiding gestart op de HAN in Arnhem en is een volwaardige 2-jarige hbo-opleiding. Emiel: "De opleiding is heel breed en divers. Van installatie- en elektrotechniek tot HVAC en van beveiliging & ICT tot bouwfysica en wet- en regelgeving, alles zit in 1 opleiding. Doordat de opleiding is opgedeeld in 4 blokken per half jaar is het goed te behappen. In plaats van 1 deadline per half jaar, maak je 4 deelverslagen. Ook de vakken zijn verdeeld over de semesters. Op die manier is de studiebelasting verspreid over de gehele periode".

 

De opleiding is heel breed en divers. Van installatie- en elektrotechniek tot HVAC en van beveiliging & ICT tot bouwfysica en wet- en regelgeving, alles zit in 1 opleiding.

Relevante praktijkomgeving

Om de opleiding goed te kunnen volgen is basiskennis en een relevante praktijkomgeving gewenst, merkt Emiel. "Ik merk dat het in mijn voordeel werkt dat ik al een kantoorfunctie heb. Om de opleiding te kunnen volgen is het fijn dat ik al vergaderingen in de organisatie bijwoon, snap hoe de werkvoorbereiding gaat en weet hoe en waar je materiaal moet bestellen. Je moet er al wel kijk op hebben".

 

383824 Portret Emiel Berendsen Ad Gebouwgebonden Installatietechniek
Emiel Berendsen, 1e jaars Gebouwgebonden Installatietechniek

Van woonhuis tot utiliteitsgebouw

De opleiding start met de basis van installatietechniek en bouwt dit langzaam uit naar complexe trajecten. "Om de basis te leren, was de 1e opdracht het in kaart brengen van ons eigen huis. Hoe zien de elektrotechniek en internetstructuur er in je eigen huis uit en hoe steekt de beveiligingsinstallatie in elkaar? Kun je hier veranderingen in aanbrengen en waar moet je dan aan denken?", legt Emiel uit. "Als je de meterkast in je eigen huis begrijpt, snap je die straks in 3 maten groter ook. Voor mij was deze opdracht goed te doen, maar ik heb in de afgelopen 10 jaar dan ook mijn eigen huis verbouwd, dus ik weet precies wat er waar in mijn huis is geïnstalleerd", voegt hij er lachend aan toe.

Om de opbouw van de gehele opleiding uit te leggen, schetst Emiel een leuk voorbeeld. "Je start als het ware met een lege "doos". Vervolgens komt er een klant die van deze doos een specifiek gebouw wil maken. Samen met de klant, installateurs en aannemers kijk je hoe er volgens de huidige wet- en regelgeving integraal aan de wens van de klant kan worden voldaan. Aan het eind van de opleiding ben je procesmatig zo ver dat de monteur ‘bij wijze van’ kan binnenkomen en het nog slechts 1 druk op de knop is om het materiaal te bestellen".

 

Toegevoegde waarde voor BIM-modelleurs

Het scala aan functies van medestudenten is erg divers. De verrassende functie die er voor Emiel uitspringt is die van BIM-modelleur. "De BIM-modelleurs uit mijn klas hebben nu al enorm veel baat bij de opleiding. Zij werken voor diverse aannemers en zijn erg goed in het maken van 3D-tekeningen op de computer. Maar eigenlijk wisten ze voordat ze aan de studie begonnen niet precies wat ze precies aan het tekenen waren. Met de opleiding doen we zowel kennis op van de elektrotechnische als de werktuigbouwkundige kant, dat maakt het tekenen voor BIM-modelleurs veel makkelijker! De CAD-tekenaar van vroeger, is de BIM-modelleur van nu."

 

De CAD-tekenaar van vroeger, is de BIM-modelleur van nu.

Studeren met toekomstperspectief

Na zijn opleiding LTS-elektrotechniek startte de toen 17-jarige Emiel zijn carrière als assistent-monteur bij een installatiebedrijf. Hij deed bij diverse bedrijven werkervaring op en kreeg vaak de kans om cursussen en opleidingen te volgen. Hierdoor heeft hij grote stappen kunnen zetten en daar is Emiel dankbaar voor.
"Ik vind het belangrijk dat mensen de mogelijkheid krijgen om te studeren en om te leren. Dit is een belangrijk aspect om mensen in ons vak te behouden, want we hebben écht vakmensen tekort." Nog mooier is het om iemand buiten de technische branche binnen de techniek te krijgen. We hebben te maken met vergrijzing, dus om de technische branche écht te laten groeien moet je mensen van buiten de techniek zien te halen". 'Be an Engineer' is 1 van de initiatieven die zich hier hard voor maakt.

Toegevoegde waarde voor de werkgever

Toch vinden veel werkgevers het lastig om medewerkers een dag minder te laten werken en ze te laten studeren. Emiel benadrukt dat bedrijven daar goed voor zichzelf naar moeten kijken en eerlijk mee om moeten gaan. "Iemand van 25 die nu monteur is, is op z’n 50e niet nog steeds monteur. Medewerkers willen doorgroeien en zichzelf ontwikkelen. Laat hen naast hun werk naar school gaan. Daar kun je als werkgever nog 30 jaar profijt van hebben. Na 2 jaar zijn je medewerkers hbo geschoold en kun je hen een functie laten vervullen waar op dit moment door de schaarste niemand voor te werven is. Geef je medewerkers de ruimte, anders lopen ze weg!"