235948 null

Ping! Oh, het koffiemomentje begint bijna. Even snel naar de wc en iets te drinken halen. Wat een slechte timing, je bent net lekker op dreef met dat plan. Maar om nu nog af te haken.. Je ziet je collega's al bijna nooit meer.

Thuiswerkers hebben iets te kiezen. Da's mooi, maar het levert ook dilemma's op. Docent Hylco Nijp doet bij de HAN onderzoek naar dit onderwerp. Voor de één is thuiswerken vooral volhouden, terwijl de ander er de voordelen van inziet, vertelt Hylco. “Tijdens de 1e golf hebben we een meting gedaan onder thuiswerkers. Degenen die zelf hun werkritme konden bepalen, hadden minder stress en ervaarden een betere balans tussen werk en privé. Er waren ook thuiswerkers die meer tijd aan het werk besteedden of bijvoorbeeld geen pauzes namen. Zij rapporteerden meer stress en hogere vermoeidheid.” 

Aan leidinggevenden de taak om te achterhalen hoe iedereen er thuis bij zit, tipt Hylco: “Dat kan door een simpel belrondje te doen: hoe gaat ‘ie daar, wat heb je nodig?”

Terug naar dat koffiemomentje via Teams. Je hebt het gered! Klokslag 3 uur zit je klaar, en een voor een druppelen je collega's binnen. De meesten hebben hun microfoon nog uit, en zijn net als jij aan het omschakelen. Je hoofd zit nog vol met ideeën voor dat plan. Zo'n koffiemomentje, is dat nou echt nodig?

De waarde van collega's

“Een open deur misschien, maar: mensen zijn heel sociaal", zegt Hylco. “We werken het beste als we ons goed voelen, als we gemotiveerd zijn en als we de juiste vaardigheden voor ons werk hebben. En daar kunnen we elkaar als collega’s goed bij helpen.” Kan dat ook online, of moet dat per se op kantoor, bij het koffieapparaat? “Dat kan absoluut online", verzekert Hylco, “maar: doe het gericht! Je bent er niet met een tweewekelijks koffiemomentje via Teams. We kennen die vervelende momenten allemaal wel: je wilt iets zeggen, maar iemand anders ook, en voordat je het weet ben je elkaar alleen maar in de rede aan het vallen.”

We kennen die vervelende online momenten allemaal wel: je wilt iets zeggen, maar iemand anders ook. Voordat je het weet, ben je elkaar alleen maar in de rede aan het vallen.”

Precies dat, dus. Gefrustreerd verlaat je de meeting. Die tijd had je ook kunnen besteden aan dat plan. Ho, stop! Als thuiswerker heb je iets te kiezen. Waarom organiseer je niet deze week nog een meeting, waarin je collega's vraagt te schieten op jouw plan? Online hoeft dat zeker niet langer dan 3 kwartier te duren. Vinden ze vast leuk, het levert waardevolle input op en je leidinggevende ziet hoe goed jij bezig bent. Voldaan klap je je laptop dicht. Zo, nog even een halfuurtje voor jezelf en dan maar eens aan het eten beginnen. 

De thuiswerker is autonomer

De voordelen van thuiswerken liggen voor het oprapen. Minder reistijd, dus meer vrije tijd (of werktijd), nooit meer stressen om die vergadering van 9 uur te halen. En: je werk meer op je eigen manier invullen. Wat kan thuis, waarvoor wil je elkaar fysiek ontmoeten? Wanneer ben je het productiefst? “Thuiswerken geeft autonomie", legt Hylco uit. “Je bent meer op jezelf teruggeworpen, en dat biedt je de kans om het net even wat anders te doen. Experimenteer daarmee, ontdek welk werkritme bij jou past. Dat hoeft echt niet van 9 tot 5 te zijn.”

Vaker bellen, gerichter overleggen

Natuurlijk zitten er ook donkere kanten aan het thuiswerken. Zeker als je dag in dag uit thuiswerkt, kun je je minder betrokken gaan voelen, of mis je het goede contact met je collega's. Maar daar kun je iets aan doen! Bijvoorbeeld door elkaar vaker te bellen in plaats van te mailen. Door heel gericht, met een paar collega's, jouw plan te bespreken. Of door online koffie te drinken – of te borrelen. Leuk, zo lang het maar niet het enige contactmoment is. En: verwacht niet dat iedereen op komt dagen.

Hybride werken

Hylco adviseert leidinggevenden om terughoudend te zijn in het opleggen van regels, zoals: kom elke week op die en die dag naar kantoor. “Straks gaan we weer meer hybride werken. Elke werknemer heeft daarin een andere voorkeur, afhankelijk van z’n soort werk, behoefte aan contact en z’n thuissituatie. Stel je strikte regels op, dan kan dat de winst van het thuiswerken belemmeren.” Wat werkt dan wel? Hylco: “Kijk naar de individuele werknemer, en probeer maatwerk te bieden. Overleg ook met het team: wat vinden zij zelf? En bedenk dat je ook op afstand prima contact kunt houden met je werknemers.”