7 oktober 2020 Naar het hbo met een vwo-diploma: ‘Als persoon ben ik ontzettend vooruitgegaan’

270628 Tommie Maas studeert af bij Elektrotechniek

Een studiekeuze maken is geen gemakkelijke opgave. Daarmee kan jij alle hulp goed gebruiken. Vandaar dat we in deze column ook de beste studiekeuzetips behandelen. Dit zijn de studiekeuzetips die wij de afgelopen tijd het meest aan jongeren hebben gegeven.

Tommie Maas zit in het laatste jaar van zijn studie Elektrotechniek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Daarvoor haalde hij zijn vwo-diploma, ging hij naar de Universiteit in Eindhoven en bezorgde hij pizza’s. ‘Ik heb van geen enkele stap spijt gehad.’

HOE HEB JIJ JE GEORIËNTEERD OP STUDIES TOEN JE NOG OP HET VWO ZAT?

‘Ik was altijd erg besluiteloos en wist niet wat ik wilde doen. Het kon per maand verschillen waar ik zin in had. Maar op een gegeven moment, dat was bij mij in de 5 e klas, moest ik een serieuze keuze maken. Toen ben ik naar een aantal open dagen geweest. Bij de Radboud-universiteit, Universiteit Utrecht en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).’

WAT MAAKTE DE MEESTE INDRUK OP JOU TIJDENS DE OPEN DAGEN?

‘In Eindhoven maakte ik kennis met de opleiding Elektrotechniek en daar werd ik meteen door gegrepen. De interesse in dat vakgebied is nooit meer weggegaan. Het biedt een manier om iets te controleren waar je niet zo veel van ziet. Op de TU/e hebben ze een speciale ruimte waar ze bliksem kunnen opwekken. Dat vond ik zo interessant. Ik dacht: dat wil ik ook kunnen later!’

JE BENT UITEINDELIJK OP DE TU/E ELEKTROTECHNIEK GAAN STUDEREN, MAAR DAAR BEN JE OOK WEER MEE GESTOPT. WAAROM?

‘Op het vwo heb ik nooit veel hoeven doen om goede cijfers te halen. Daardoor had ik ook niet echt een werkhouding waarmee ik veertig uur per week aan school kon werken. Toen dat op de universiteit wél verwacht werd, kon ik die omschakeling niet snel genoeg maken. Ik had veel moeite om me zo veel uren te concentreren op mijn studie en begon ik achter te lopen. Op een gegeven moment raakte ik erg gestrest omdat ik het niet kon bijbenen. Ik heb nachten wakker gelegen. De stap om je daadwerkelijk uit te schrijven is natuurlijk best confronterend.’

UITEINDELIJK HEB JE DE KNOOP DOORGEHAKT EN BEN JE GESTOPT MET JE UNIVERSITAIRE STUDIE. WAT DEED JE DAARNA?

‘Na een half jaar ben ik gestopt en ben ik simpel werk gaan doen: pizza’s bezorgen. In die periode realiseerde ik dat fulltime werken ook geen goede optie was. Toen ben ik opnieuw naar opleidingen gaan kijken. Dit keer ook naar hbo-studies. Elektrotechniek vond ik nog steeds interessant, dus ik zocht een plek waar ik dat kon doen op hbo-niveau. In Arnhem heb ik die plek gevonden.’

JE HEBT GEKOZEN VOOR DE HOGESCHOOL VAN ARNHEM EN NIJMEGEN. WAAROM DIE HOGESCHOOL?

‘Vooral door de onderwerpen die ze aanbieden. Ik ben heel geïnteresseerd in hoogspanning, energietransport en -opwekking. Die thema’s kwamen het meeste naar voren op de HAN.’

JE ZIT INMIDDELS IN HET VIERDE JAAR VAN JE STUDIE. WAT ZIJN DE MEEST INTERESSANTE PROJECTEN DIE JE HEBT GEDAAN?

‘Eind vorig studiejaar werkte ik aan een project voor een industriepark in Arnhem dat van zijn grijze energie af wil. Daar deden we een haalbaarheidsstudie, om te kijken of het terrein energieneutraal kan worden met behulp van vier windmolens die daar geplaatst worden. We onderzochten of ze energie konden opslaan in de vorm van waterstof, op momenten waarop ze windenergie overhouden. Dat was een heel uitgebreid project, waarbij ik met heel veel bedrijven contact heb gehad en ontwikkelingen op een heel gedetailleerd niveau meemaakte. Verder heb ik met een groep gewerkt aan een elektrische tractor en andere automotive-projecten. Zo heb ik meegewerkt aan een testopstelling voor zelfrijdende auto’s. We wilden bijvoorbeeld een situatie nabootsen waarin een voetganger oversteekt en testen of de auto op tijd remt.’

VIND JE JOUW STUDIE UITDAGEND?

‘Soms mis ik een bepaald niveau van diepgang. De kans dat ik hierna toch naar de universiteit ga, is dan ook best groot.’

ZIJN ER ACTIVITEITEN DIE JE OP DE HAN KUNT DOEN DIE JOUW STUDIE UITDAGENDER MAKEN?

‘Ik zit bij de studievereniging van de Academie Engineering en Automotive: SV Amoras. Ik zet me daar al drie jaar in als organisator, bijvoorbeeld voor de introductieweek. Dit jaar groeide ik door naar de functie verenigingsvoorzitter. Maakt dat mijn studie uitdagender? Niet per se. Maar het maakt mijn vrije tijd wel uitdagender. Het kost me best veel uurtjes en daardoor wordt het belangrijk om te plannen. Het zorgt voor een hogere werkdruk, maar ik ben best blij dat ik daarvoor gekozen heb.’

HEB JE ER WELEENS SPIJT GEHAD VAN JOUW KEUZE VOOR HET HBO?

‘Nee, ik heb van geen enkele stap spijt gehad. Ik heb zowel op de universiteit als op het hbo vaardigheden opgedaan die ik de rest van mijn leven kan gebruiken en waar ik heel dankbaar voor zal zijn. Zo hebben mijn nevenactiviteiten op het hbo ertoe geleid dat ik als persoon ontzettend vooruit ben gegaan. Ik heb bijvoorbeeld een groot netwerk opgebouwd, geleerd om te spreken voor grote groepen, ik heb activiteiten georganiseerd voor tweehonderd man. Dat zorgt voor een sociale ontwikkeling die ik erg waardeer.’

Dit artikel is onderdeel van een serie. Het Sustainable Electrical Energy Centre of Expertise (SEECE) interviewt hbo-studenten met een vwo-achtergrond en vraagt hoe zij het hoger beroepsonderwijs ervaren. De gesprekken met studenten laten zien dat een technische hbo-opleiding een waardevolle keuze kan zijn voor vwo-leerlingen. Meer weten over de verschillen tussen WO en HBO? Kijk op deze pagina.