Maatwerk Trainer Dionne Schellekens leert zorgprofessionals Herbergier over het brein

vrouw luistert met koffiebeker in hand

Bij de kleinschalige woonvoorziening de Herbergier staat een huiselijke omgeving voor de bewoners met geheugenproblemen centraal. Daarbij is het belangrijk om aandacht te hebben voor de individuele behoeften van bewoners. Om zorgprofessionals en familieleden hierbij te helpen, geeft trainer Dionne Schellekens lezingen en scholing op de locaties van de Herbergier over dementie en de Brein-Omgeving Methodiek™.

Een Herbergier is een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie. De bewoners en zorgverleners wonen er met elkaar samen. Warmte, korte communicatielijnen en persoonlijke aandacht staan centraal. Het leven wordt niet aangepast aan de zorg, maar de zorgprofessionals passen zich aan naar de bewoner. Daarom is het essentieel te kijken naar wat bewoner belangrijk vindt, samen met de familie. “Het is belangrijk te denken vanuit welbevinden,” legt Dionne Schellekens uit. “Zeker als het gaat over mensen met dementie, heb je meer aan verbetering van welzijn, verminderen van stress en veranderen van omgevingsfactoren.” 

Lezing Anneke van der Plaats bij de Herbergier

Deze punten zijn verwerkt in het gedachtegoed van Anneke van der Plaats, de onderlegger voor onze opleiding Verpleegkundige gerontologie en geriatrie, waar Dionne coördinator van is. Dionne gaf bij Herbergier Ter Borg een lezing over het gedachtegoed, de Brein-Omgeving Methodiek ™. Dionne: “Er is een verschil tussen je pincode vergeten en niet meer weten hoe je moet pinnen. Als mensen dementie krijgen, verdwijnt het kortetermijngeheugen, lukt het niet meer om nieuwe dingen te leren. Mensen blijven hangen in hun onderbrein, waar de emoties zitten. Het denkende brein wordt minder goed bereikt, want de amandelkern (angstkern) staat bij dementie constant aan. Omdat je niet begrijpt wat bepaalde voorwerpen zijn, wat bepaalde geluiden zijn. Dit maakt angstig en onzeker. Het helpt om daar oog voor te hebben.” 

hebben.” Omgeving centraal bij mensen met dementie

“Gedrag van mensen met dementie is sterk afhankelijk van de omgeving. Dit komt door het verlies van het denkvermogen. Een stressvrije omgeving kan verwarring en overprikkeling voorkomen,” vertelt Dionne. De omgeving bestaat uit de bouw en inrichting van de fysieke woon-leefomgeving, maar ook de benaderingswijze en attitude van bewoners en familie. Dionne geeft als voorbeeld als een bewoner met dementie aan het eind van de gang woont. “Op die manier hoeft de bewoner niet te kiezen, hij kan maar één kant op als hij naar buiten gaat.” 

Het vraagt niet alleen aanpassingen van de fysieke leefomgeving, maar ook van de interactie van zorgverleners en familie met de bewoners. “Het zit hem vooral in de juiste vragen stellen, op de juiste manier,” legt Dionne uit. “Als zorgverleners vragen naar de dag van een cliënt, kan het soms overkomen als een verhoor. ‘Hoe was uw dag? Wie is langs geweest? Waar hebben jullie het over gehad?’ Zeker als je kijkt naar mensen met geheugenproblemen, is dat heel lastig. Terwijl je de vragen ook anders kunt stellen. Als je al zaken invult, weet de bewoner niet dat hij of zij het niet weet. ‘Ik zag dat uw dochter langs is geweest. Zij komt altijd op woensdag, dan gaan jullie wandelen.”

Gezamenlijk werken vanuit de omgevingsmethodiek

Herbergier Ter Borg ontving naast de lezing, ook een scholing en ondersteuning op de werkvloer. Ze leerden handvaten om gezamenlijk te werken vanuit de omgevingsmethodiek. Dionne: “Dat betekent dat ze de benaderingswijze aanpassen op de behoefte van de individuele mens.” Zo blijkt ook dat een aantal bewoners onrustig wordt als er koffie wordt gedronken, maar de zorgverleners andere dingen gaan doen. Dionne: “Het vraagt andere kwaliteiten om niet alleen te (ver)zorgen, maar ook samen de dag door te brengen. Soms voelt het niet collegiaal dat jij koffie zit te drinken, terwijl collega’s bezig zijn met medicatie of afruimen. En toch brengt dit vaak juist rust voor de bewoners."

Vaak sluiten de familieleden aan bij de lezingen over de Brein-Omgeving Methodiek. Dionne: “Hierdoor krijgen ze meer inzicht in de ziekte en de zorg voor mensen dementie. En daardoor weer meer begrijp voor elkaar.”

Benieuwd naar de lezing of een scholingsverzoek? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie

Wil je meer weten over het omgaan met mensen met dementie? Of wil je graag leren over de Brein-Omgeving Methodiek ™? Verbeter je mogelijkheden om als hulpverlener ouderen die zorg te bieden waar ze recht op hebben en volg de post-hbo opleiding Verpleegkundige Gerontologie en Geriatrie. Startdatum 20 maart 2020.