Week tegen Armoede 2025

Jaarlijks organiseert de HAN de Week tegen Armoede om initiatieven vanuit meerdere academies, werkveld en disciplines een podium te geven. Aandacht voor armoede is belangrijk. Mensen die in armoede leven kampen vaak met achterliggende problemen zoals laaggeletterdheid, discriminatie of uitsluiting.
Een breekbaar bestaan: van zeker naar onzeker
Het thema van de Week tegen Armoede is 'Een breekbaar bestaan: van zeker naar onzeker' en is van 6 tot en met 10 oktober 2025. Met dit thema vestigen we extra aandacht op kleine veranderingen in je leven die grote of verstrekkende gevolgen kunnen hebben.
Op deze pagina vind je een overzicht van het programma, hoogte punten van afgelopen jaar, tips over wat jij kan doen tegen armoede én waarom wij jaarlijks de Week tegen Armoede organiseren. Wil je bijdragen aan de Week tegen Armoede 2025? Neem dan contact met ons op via: communicatie.amm@han.nl.
Maandag 6 oktober
Dinsdag 7 oktober
Woensdag 8 oktober
Donderdag 9 oktober
Vrijdag 10 oktober
Terugblik 2024
Terugblik naar hoogtepunten van de Week tegen Armoede 2024:
- De week werd geopend met een keynote van Arjan Vliegenthart, directeur van het Nibud. Lees het verslag van de opening.
- Live Q&A: "Er is meer aandacht nodig voor de mentale last van schulden"
- Tijdens het Symposium ‘Beyond Borders: Werk samen tegen Armoede' hadden we het over de aanpak van armoede over grenzen heen. Hoe werk je gezamenlijk vanuit een interdisciplinaire aanpak aan deze problematiek? Hier vind je een verslag van het symposium. De presentaties van de verschillende deelsessies vind je terug op de eventpagina van afgelopen jaar.
- Het werkboek armoede van de Focusweek (ontwikkeld door Movisie) biedt je inzichten en helpt je armoede beter begrijpen.

Wat werkt wél tegen armoede?
Drie korte verhalen. Van student Mondzorgkunde Jade, Docenten Nabela en Ger en van kinderwerker Amina.



Waarom de Week tegen Armoede?
Dagelijks voorzien media ons van alarmerende berichten over toenemende armoede in Nederlands. Steeds meer huishoudens leven op of net onder de armoedegrens. Ze hebben (net) te weinig geld om rond te komen. Zeker met de snel stijgende prijzen is armoede dan ook een actueler thema dan ooit. Steeds meer mensen hebben moeite om rond te komen, wat de oorzaak ook kan zijn. Dat terwijl armoede iets is dat meteen hele gezinnen treft.

Als HAN dragen we bij aan bewustwording. Wat is armoede precies? Ook kijken we naar oplossingen voor deze vraagstukken. Dat doen we door onderzoek, onderwijs én een Week tegen Armoede. De aanpak van armoede vraagt om een gezamenlijke inspanning. Een inspanning op verschillende niveaus. Van economen en sociaal werkers tot leerkrachten en verloskundigen, sportcoaches, juristen en ondernemers, iedereen heeft hiermee te maken. Studenten die we opleiden, maken we bewust dat dit (ook) de wereld is waarin zij gaan werken.
Sociaal - Fair Health
Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met Sociaal verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.

Stel je vraag
Initiatiefnemers van de Week tegen Armoede 2024 zijn de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen en de Academie Mens & Maatschappij van de HAN. Voor vragen over het programma of het symposium ‘een breekbare balans: van zeker naar onzeker'. kun je contact opnemen met ons via: communicatie.amm@han.nl.
