Thuis wonen of op kamers?

Meer vrijheid of minder kosten? Zelf bepalen wat en wanneer je eet of lekker thuis aanschuiven? De keuze tussen op kamers gaan en thuis blijven wonen is niet altijd eenvoudig. Wij helpen je kiezen.

Drie jongens lachen en hebben plezier in huiskamer zitje

Thuis wonen

Bij je ouders blijven wonen is geen gek idee. Zeker sinds de komst van het nieuwe leenstelsel kiezen steeds meer studenten daarvoor. Thuis wonen bespaart immers kosten. En het is misschien ook gezellig en comfortabel om nog een tijdje bij je ouders te blijven wonen. Veel studenten vinden dat de regelmaat en steun van het thuisfront helpt bij hun studie.

De reistijd is soms wel een dingetje. Zeker als je lange dagen maakt, of stages loopt die ver van huis zijn. Reizen kosten veel energie: iets om zeker rekening mee te houden.

Op kamers in Arnhem of Nijmegen

Lekker zelfstandig wonen. Helemaal zelf je ritme van eten, slapen en studeren bepalen. En natuurlijk: volop gezelligheid van je huisgenoten en van de stad om de hoek. Allemaal redenen waarom studenten nog steeds kiezen voor op kamers gaan.

Hou er wel rekening mee dat je meer tijd kwijt bent aan boodschappen doen, koken, het huishouden. En onderschat vooral niet wat de kosten zijn van op jezelf wonen. Het is voor veel studenten helaas een tegenvaller. Misschien kun je huurtoeslag krijgen. En je kunt geld verdienen met een bijbaan. Alleen: werktijd gaat af van de tijd die je overhoudt voor studie en gezelligheid!

Studieschuld?

Een belangrijk onderwerp als je nadenkt over de keuze tussen thuis wonen of op kamers gaan. Hoe ervaar jij het om een studieschuld te hebben? Wat is een bedrag waar je je comfortabel bij voelt? Veel studenten voelen zich opgejaagd door de gedachte van een schuld. En genieten daardoor minder van het studentenleven. Dat is natuurlijk heel jammer.

De gemiddelde studieschuld van een uitwonende student is 21.000 euro. Gelukkig kun je 35 jaar doen over de aflossing. Toch kan de schuld je in de weg zitten, bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen. Op de site van BKR lees je meer over de manier waarop je studieschuld wordt geregistreerd. Het huidige leenstelsel staat overigens ter discussie. De politiek praat over een aanpassing met een mogelijke compensatie voor studenten met een studieschuld. Hou het nieuws in de gaten!

Hoe vind ik een kamer in Nijmegen of Arnhem?

Er zijn allerlei manieren om een kamer te vinden: via een stichting, een woningcorporatie of een kamerbemiddelingsbureau. Of natuurlijk via je eigen netwerk, social media of een kamer-app. Klik verder en lees hoe je dat in Arnhem of Nijmegen aanpakt.

Arnhem Klarendal