Studiekeuzecheck

 

Om nog 1 keer te checken of je echt goed zit met je studiekeuze, doe je bij de HAN een studiekeuzecheck. Is die check verplicht? Wat kun je ervan verwachten? En is het advies bindend? Dat lees je hier allemaal!

mentorgesprek

Wat is de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck is een laatste stap om te checken of deze opleiding echt bij jou past. De check is bijna altijd verplicht, maar het is geen selectie. Het is voor jou een mooie kans om te kijken of je verwachtingen kloppen en alle vragen te stellen die je nog hebt. 

De studiekeuzecheck bestaat uit

Let op: Heb jij je aangemeld voor een opleiding met Selectie en Plaatsing of een Onderzoek aanvullende eisen? Dan is dat jouw check. Je hoeft dan geen studiekeuzecheck te doen. Hier lees je alles over de 3 checks.

Stap 1 Online vragenlijsten

Heb je je aangemeld voor een opleiding via Studielink? Mooi, dat is de 1e stap. In februari krijg je een mail met een link naar de online vragenlijsten van de Studiekeuzecheck.

De 1e vragenlijst gaat over je oriëntatie en verwachtingen: wat heb je allemaal gedaan om tot deze keuze te komen en waarom denk je dat deze studie bij jou past? Je kunt de vragenlijst hier alvast bekijkenLet op: Je kunt de studiekeuzecheck niet zomaar onderbreken als je de 1e vragenlijst aan het invullen bent. Je antwoorden worden namelijk niet tussendoor opgeslagen. Hier lees je er meer over.

Daarna volgen nog 1 of meer vragenlijsten die specifiek over de opleiding gaan. Daarover lees je meer op de pagina van jouw opleiding onder het kopje Praktische info.

stap 2 Afspraak met de opleiding

Na het afronden van de vragenlijst(en) maak je een afspraak met de opleiding. Die afspraak kan ook online zijn. Hoe die afspraak eruit ziet is bij elke opleiding anders, je ontvangt er informatie over van je opleiding. Deze informatie staat ook op de pagina van jouw opleiding. Klik onder het kopje 'Praktische info' op 'Aanmelden in 6 stappen' en klap de info over de studiekeuzecheck open.

Stap 3 studiekeuzeadvies

Na je afspraak met de opleiding krijg je een mailtje met je studiekeuzeadvies. Er zijn 3 adviezen mogelijk: positief, tips voor verdere actie en negatief.

 • Positief advies: Yes, er is een match tussen jou en de opleiding! Je kunt je inschrijving definitief maken.

 • Tips voor verdere actie: De opleiding geeft je nog wat tips mee om je kans op succes te vergroten. Misschien is het bijvoorbeeld verstandig om je nog wat verder in de opleiding verdiepen, een instapcursus te volgen of bijzondere omstandigheden melden. Je kunt je inschrijving wel al definitief maken.

 • Negatief: Jammer, jij en de opleiding lijken minder goed te matchen. Heb je je aangemeld vóór 1 mei 2022? Dan is dit studiekeuzeadvies voor jou niet bindend. Wil je toch met de opleiding starten? Dan kun je je inschrijving alsnog definitief maken. Denk hier wel goed over na.
  Heb je je aangemeld ná 1 mei 2022? Dan is het studiekeuzeadvies voor jou bindend. Je kunt helaas niet met de opleiding starten. 

Je hebt je studiekeuzeadvies uiterlijk op 31 augustus nodig. Eerder is nog beter, dan weet je zeker dat je tijdens de intro en het begin van het studiejaar toegang hebt tot alle voorzieningen van de HAN.

Is de studiekeuzecheck verplicht?

Ja, de studiekeuzecheck is meestal verplicht. Je hebt het advies uit de studiekeuzecheck nodig om je definitief in te kunnen schrijven voor een voltijd bachelor opleiding aan de HAN. Tenzij een van deze uitzonderingen hieronder voor jou geldt.

1. Je doet mee aan een selectieprocedure of Onderzoek aanvullende eisen

Als jij je hebt aangemeld voor een opleiding met Numerus Fixus of aanvullende eisen hoef je geen studiekeuzecheck te doen.

Numerus Fixus-opleidingen
 • Fyiotherapie
 • Medische Hulpverlening
 • Mondzorgkunde
 • Toegepaste Psychologie
Je volgt een aparte procedure voor Selectie & Plaatsing
Opleiding met aanvullende eisen
 • Vaktherapie
 • Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
 • Dubbele lerarenopleiding Pabo-ALO
 • Sportkunde

Je doet mee aan een Onderzoek aanvullende eisen

Alle andere opleidingen   Je doet een Studiekeuzecheck
 

Of geldt 1 van deze uitzonderingen voor jou?

Je hoeft ook geen studiekeuzecheck te doen als:

 • Je al een hbo-diploma, masterdiploma of WO-propedeuse hebt.
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor de propedeuse van dezelfde opleiding. (Je gaat dan voor de start van het studiejaar nog wel in gesprek met je opleiding).
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor een opleiding met hetzelfde propedeuse-examen.

Veelgestelde vragenFAQ studiekeuzecheck

Heb je een vraag over jouw studiekeuzecheck? Kijk eerst of hij tussen de veelgestelde vragen staat. Niet? Dan helpt ASK HAN je graag verder!

131717 Shirt op de rug met de tekst vraag het mij tijdens open dag