Studiekeuzecheck

 

Om nog 1 keer te checken of je echt goed zit met je studiekeuze, doe je bij de HAN een studiekeuzecheck. Is die check verplicht? Wat kun je ervan verwachten? En is het advies bindend? Dat lees je hier allemaal!

mentorgesprek

Vragen of problemen bij jouw Studiekeuzecheck?

Krijg je een foutmelding als je een afspraak wil maken? Of loop je tegen andere problemen aan? Check dan de veelgestelde vragen 

Wat is de studiekeuzecheck?

De studiekeuzecheck is een laatste stap om te checken of deze opleiding echt bij jou past. De check is bijna altijd verplicht, maar het is geen selectie. Het is voor jou een mooie kans om te kijken of je verwachtingen kloppen en alle vragen te stellen die je nog hebt. 

De studiekeuzecheck bestaat uit

Let op: Heb jij je aangemeld voor een opleiding met Selectie en Plaatsing of een Onderzoek aanvullende eisen? Dan is dat jouw check. Je hoeft dan geen studiekeuzecheck te doen. Hier lees je alles over de 3 checks.

Stap 1 Online vragenlijsten

Heb je je aangemeld voor een opleiding via Studielink? Mooi, dat is de 1e stap. Een paar dagen nadat je je via Studielink hebt aangemeld voor een opleiding, ontvang je een mailtje met een link naar de online vragenlijsten van de Studiekeuzecheck.

De 1e vragenlijst gaat over je oriëntatie en verwachtingen: wat heb je allemaal gedaan om tot deze keuze te komen en waarom denk je dat deze studie bij jou past? Let op: ben je de 1e vragenlijst aan het invullen? Dan kun je de studiekeuzecheck niet zomaar onderbreken. Je antwoorden worden niet tussentijds opgeslagen. Hier lees je er meer over.

Daarna volgen nog 1 of meer vragenlijsten die specifiek over de opleiding gaan. Daarover lees je meer op de pagina van jouw opleiding onder het kopje Praktische info.

stap 2 Afspraak met de opleiding

Na het afronden van de vragenlijst(en) maak je een afspraak met de opleiding. Die afspraak kan ook online zijn. Hoe die afspraak eruit ziet is bij elke opleiding anders, je ontvangt er informatie over van je opleiding. Deze informatie staat ook op de pagina van jouw opleiding. Klik onder het kopje 'Praktische info' op 'Aanmelden in 6 stappen' en klap de info over de studiekeuzecheck open.

Stap 3 studiekeuzeadvies

Na je afspraak met de opleiding krijg je een mailtje met je studiekeuzeadvies. Er zijn 2 adviezen mogelijk: positief (eventueel met tips voor verdere actie) en negatief. Het negatief advies is dit studiejaar niet bindend.

 • Positief advies (eventueel met tips voor verdere actie): Yes, er is een match tussen jou en de opleiding. Het kan zijn dat de opleiding je nog wat tips meegeeft om je kans op succes te vergroten. Misschien is het bijvoorbeeld verstandig om je nog wat verder in de opleiding verdiepen, een instapcursus te volgen of bijzondere omstandigheden melden. Je kunt je inschrijving wel al definitief gaan maken.

 • Negatief: Jij en de opleiding lijken minder goed te matchen. Wil je toch met de opleiding starten? Dat kan. Het negatieve advies is dit studiejaar niet bindend, want we snappen dat jij je door de coronamaatregelen minder goed hebt kunnen oriënteren. Als je wilt, kun je je inschrijving dus toch definitief maken. 

Zorg dat je je studiekeuzeadvies zo snel mogelijk ontvangt, uiterlijk op 31 augustus. Dan kunnen we je inschrijving op tijd definitief maken.

Is de studiekeuzecheck voor mij verplicht?

Om daar achter te komen moet je 2 dingen checken.

1. Voor welke opleiding heb je je aangemeld?

Er zijn 3 manieren om je studiekeuze te checken: een studiekeuzecheck, een selectie of een Onderzoek aanvullende eisen. Je doet er altijd 1 van de 3. Welke dat is, ligt aan de opleiding van jouw keuze. Heb je je aangemeld voor een opleiding met Numerus Fixus of aanvullende eisen? Dan hoef je geen studiekeuzecheck te doen.

Numerus Fixus-opleidingen
 • Fyiotherapie
 • Medische Hulpverlening
 • Mondzorgkunde
 • Toegepaste Psychologie
Je doet mee aan een aparte procedure voor Selectie & Plaatsing
Opleiding met aanvullende eisen
 • Vaktherapie
 • Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
 • Dubbele lerarenopleiding Pabo-ALO
 • Sportkunde

Je doet mee aan een Onderzoek aanvullende eisen

Alle andere opleidingen   Je doet mee aan een Studiekeuzecheck
 

2. Geldt 1 van deze uitzonderingen voor jou?

Je hoeft ook niet deel te nemen aan de studiekeuzecheck als:

 • Je al een hbo-diploma, masterdiploma of WO-propedeuse hebt.
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor de propedeuse van dezelfde opleiding. (Je gaat dan voor de start van het studiejaar nog wel in gesprek met je opleiding)
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor een opleiding met hetzelfde propedeuse-examen.

Veelgestelde vragenFAQ studiekeuzecheck

Heb je een vraag over jouw studiekeuzecheck? Kijk eerst of hij tussen de veelgestelde vragen staat. Niet? Dan helpt ASK HAN je graag verder!

131717 Shirt op de rug met de tekst vraag het mij tijdens open dag