Studiekeuzecheck bij de HAN

499319 Het maken van een studiekeuze afvinken.
Veelgestelde VragenOver de studiekeuzecheck

Vóór september 2023 deed je na je aanmelding voor een voltijdstudie bij de HAN een verplichte studiekeuzecheck. Dat is nu niet meer zo. Alleen als je in februari 2024 met een voltijdstudie start bij de HAN, doe je een verplichte studiekeuzecheck.

Let op: De informatie op deze pagina geldt alleen nog voor studenten die in februari 2024 met een voltijdstudie bij de HAN starten. Start jij in september 2024 of later met een voltijdopleiding bij de HAN? Dan kies je zelf matchingsactiviteiten.

Wat is de studiekeuzecheck?

De Studiekeuzecheck is een laatste check voor jezelf en de opleiding om nog 1 keer te kijken of deze opleiding echt bij jou past. Zie het als een mooie kans om te checken of jouw verwachtingen kloppen en om alle vragen te stellen die je nog hebt. De studiekeuzecheck is bijna altijd verplicht.

Na je aanmelding in Studielink ontvang je een e-mail met de info die je nodig hebt om te kunnen starten met jouw Studiekeuzecheck. Begin er op tijd mee, want je hebt je studiekeuzeadvies nodig om je inschrijving definitief te maken. Wel zo fijn als dat op tijd rond is, zodat je bij de start van het studiejaar toegang hebt tot alle faciliteiten. 

De studiekeuzecheck bestaat uit:

 

Stap 1 

Online vragenlijst

 • Het eerste deel van de vragenlijst gaat over jouw keuze voor de opleiding. Hoe ben je tot je keuze gekomen en waarom denk je dat deze studie bij je past. 
 • Het tweede deel bestaat uit vragen die specifiek over de opleiding gaan. 
stap 2 

Activiteit bij jouw opleiding

Na het afronden van de vragenlijst(en) heb je nog een activiteit bij de opleiding. Je krijgt een e-mail met de link naar de agenda van de opleiding voor het plannen van jouw afspraak.  

Hoe die activiteit eruit ziet, is bij elke opleiding anders. Soms is dat een groepsbijeenkomst, soms een individueel gesprek. Kijk voor meer info op de pagina van jouw opleiding. Klik onder het kopje 'Praktische info' op 'Aanmelden in 6 stappen' en klap de info over de studiekeuzecheck open.

Stap 3 

Je krijgt een studiekeuzeadvies

Na je afspraak bij de opleiding krijg je jouw studiekeuzeadvies per e-mail. Er zijn 3 adviezen mogelijk: positief, tips voor nadere actie en negatief. Dat studiekeuzeadvies heb je nodig om je inschrijving voor de opleiding definitief te maken. Je hebt je studiekeuzeadvies uiterlijk op 31 augustus nodig (als je in februari met een studie start, is dat 30 januari). Eerder is wel beter, dan weet je zeker dat je tijdens de intro en het begin van het studiejaar toegang hebt tot alle voorzieningen van de HAN.

Is de studiekeuzecheck verplicht?

Ja, de studiekeuzecheck is meestal verplicht als je in februari 2024 met een voltijdstudie start. Je hebt het advies uit de studiekeuzecheck dan nodig om je definitief in te kunnen schrijven voor een hbo-opleiding bij de HAN. Tenzij een van de uitzonderingen hieronder voor jou geldt.

1. Je doet mee aan een selectieprocedure of Onderzoek aanvullende eisen

Als jij je hebt aangemeld voor een opleiding met Numerus Fixus of aanvullende eisen hoef je geen studiekeuzecheck te doen.

Numerus Fixus-opleidingen
 • Fysiotherapie
 • Medische Hulpverlening
 • Mondzorgkunde
 • Toegepaste Psychologie
Je volgt een aparte procedure voor Selectie & Plaatsing en doet geen studiekeuzecheck.
Opleiding met aanvullende eisen
 • Vaktherapie
 • Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
 • Pabo-ALO
 • Sportkunde

Je doet mee aan een Onderzoek aanvullende eisen en doet geen studiekeuzecheck.

Opleiding met eigen eisen
 • ALPO
Je hoeft alleen een motivatiebrief te schrijven. (Je ontvangt automatisch een uitnodiging voor de Studiekeuzecheck vanuit de Pabo maar deze hoeft niet gedaan te worden). 
Alle andere opleidingen   Je doet een Studiekeuzecheck
 

2. Je hoeft ook geen studiekeuzecheck te doen als:

 • Je in september 2024 of later met je studie start. De studiekeuzecheck geldt dan niet meer, je kunt vanaf nu zelf kiezen uit matchingsactiviteiten.
 • Je al een hbo-diploma, masterdiploma of WO-propedeuse hebt.
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor de propedeuse van dezelfde opleiding. (Je gaat dan voor de start van het studiejaar nog wel in gesprek met je opleiding).
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor een opleiding met hetzelfde propedeuse-examen.

Geldt een van deze uitzonderingen (onder punt 2) voor jou? Dan mag je kiezen. Je ontvangt een uitnodiging voor de Studiekeuzecheck. Je kunt dan alsnog deelnemen aan de Studiekeuzecheck als je dat wilt. Maar dat hoeft niet. Wil je geen gebruik maken van de Studiekeuzecheck? Neem dan contact op met ASK HAN.