Studiekeuzecheck

Voordat je met je studie start wil je wel zeker weten dat die echt bij jou past, toch? De studiekeuzecheck neemt je laatste twijfels weg. Fijn, zo'n bevestiging dat je goed zit!

De studiekeuzecheck is meestal verplicht, maar het is geen selectie. Het is jouw kans om nog 1 keer goed over je keuze na te denken. Er komt een advies uit. Wat je daarmee doet is aan jou. Ten minste, als je je voor 1 mei hebt aangemeld. 

De studiekeuzecheck bestaat uit 1 of meer vragenlijsten en een afspraak bij de HAN. Daarna krijg je een studiekeuzeadvies. Heb je je aangemeld voor een opleiding met Numerus Fixus of aanvullende eisen? Dan hoef je geen studiekeuzecheck te doen.

Online vragenlijsten

Heb je je aangemeld voor een opleiding via Studielink? Mooi, de eerste stap in de goede richting! Je ontvangt nu per e-mail een link naar de online vragenlijsten. De eerste vragenlijst gaat over je oriëntatie en verwachtingen: hoe ben je op het idee gekomen de studie te gaan doen en waarom denk je dat die bij je past? Daarna volgen 1 of meer vragenlijsten over de opleiding. Kijk bij de opleiding hoe de studiekeuzecheck er daar precies uitziet.

Afspraak bij de HAN

Aan het einde van de online vragenlijsten zie je een aantal keuzedata voor jouw afspraak. Je kiest er zelf eentje uit die past in je agenda.

Het programma van je afspraak is voor iedere opleiding anders. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een individueel gesprek. Of een groepsgesprek in combinatie met activiteiten om de opleiding nog beter te leren kennen. Denk aan een werkcollege, een toets, een groepsopdracht. Kijk bij de opleiding hoe de studiekeuzecheck er voor jouw opleiding uitziet.

Studiekeuzeadvies 

Na je afspraak bij de HAN krijg je een e-mail met je studiekeuzeadvies. Er zijn drie adviezen mogelijk: positief, negatief of nadere actie.

  • Positief: er is een match tussen jou en de opleiding. Je kunt je inschrijving definitief gaan maken.
  • Nadere actie: De opleiding adviseert je om nog een aantal dingen te doen. Het kan verstandig zijn om je nog wat verder in de opleiding te verdiepen, een instapcursus te volgen of jouw bijzondere omstandigheden te melden. Dat vergroot jouw kans op succes in deze opleiding. Je kunt je inschrijving al wel direct definitief gaan maken.
  • Negatief: Jij en de opleiding lijken niet goed te matchen. Denk jij daar anders over en wil je toch starten? Dan kan dat alleen als je je hebt aangemeld voor 1 mei. Heb je je later aangemeld? Dan kun je helaas niet starten met de opleiding. Het negatief studieadvies is dan namelijk bindend.

Zorg dat je je studiekeuzeadvies zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 31 augustus hebt ontvangen. Zo kun je je inschrijving op tijd definitief maken.