Studiekeuzecheck

Voordat je met je studie start wil je wel zeker weten dat die echt bij jou past, toch? Daarvoor hebben we bij de HAN de studiekeuzecheck. Fijn, nog 1 keer checken of je echt goed zit!

mentorgesprek

De studiekeuzecheck is (meestal) verplicht, maar het is geen selectie. Het is alleen een laatste stap om te checken of deze opleiding echt bij jou past. Voor jou hťt moment om te kijken of je verwachtingen kloppen en alle vragen te stellen die je nog hebt.

De studiekeuzecheck bestaat uit 1 of meer vragenlijsten en een afspraak bij de HAN. Daarna krijg je een studiekeuzeadvies.†Heb je je aangemeld voor een opleiding met Numerus Fixus of aanvullende eisen? Dan hoef je geen studiekeuzecheck te doen.

Online vragenlijsten

Heb†je je aangemeld voor een opleiding via Studielink? Mooi, de eerste stap in de goede richting! Je ontvangt nu per e-mail een link naar de online vragenlijsten. De eerste†vragenlijst gaat over je oriŽntatie en verwachtingen: hoe ben je op het idee gekomen de studie te gaan doen en waarom denk je dat die bij je past? Daarna volgen 1 of meer vragenlijsten over de opleiding. Kijk bij de opleiding hoe de studiekeuzecheck er daar precies uitziet.

Afspraak bij de HAN

Aan het einde van de online vragenlijsten zie je een aantal keuzedata voor jouw afspraak. Je kiest er zelf eentje uit die past in je agenda.

Het programma van je afspraak is voor iedere opleiding anders. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een individueel gesprek. Of een groepsgesprek in combinatie met activiteiten om de opleiding nog beter te leren kennen. Denk aan een werkcollege, een toets, een groepsopdracht. Kijk bij de opleiding hoe de studiekeuzecheck er voor jouw opleiding uitziet.

Studiekeuzeadvies†

Na je afspraak bij de HAN krijg je een e-mail met je studiekeuzeadvies. Er zijn drie adviezen mogelijk: positief, negatief of nadere actie.

  • Positief: er is een match tussen jou en de opleiding. Je kunt je inschrijving definitief gaan maken.
  • Nadere actie: De opleiding adviseert je om nog een aantal dingen te doen. Het kan verstandig zijn om je nog wat verder in de opleiding te verdiepen, een instapcursus te volgen of jouw bijzondere omstandigheden te melden. Dat vergroot jouw kans op†succes in deze opleiding. Je kunt je inschrijving al wel direct definitief gaan maken.
  • Negatief: Jij en de opleiding lijken niet goed te matchen. Denk jij daar anders over en wil je toch starten? Dan kan dat alleen als je je hebt aangemeld voor 1 mei. Heb je je later aangemeld? Dan kun je helaas niet starten met de opleiding. Het negatief studieadvies is dan namelijk bindend.

Zorg dat je je studiekeuzeadvies zo snel mogelijk, maar uiterlijk op 31 augustus hebt ontvangen. Zo kun je je inschrijving op tijd definitief maken.