Studiekeuzecheck

Om nog 1 keer te checken of je echt goed zit met je studiekeuze, doe je bij de HAN een studiekeuzecheck. Is die check voor jou verplicht? Wat kun je ervan verwachten? En is het advies bindend? Dat lees je allemaal hier.


De studiekeuzecheck is verplicht, maar het is geen selectie. Het is alleen een laatste stap om te checken of deze opleiding echt bij jou past. Voor jou dé kans om te kijken of je verwachtingen kloppen en alle vragen te stellen die je nog hebt. De studiekeuzecheck bestaat uit 1 of meer vragenlijsten en een afspraak bij de HAN. Daarna krijg je een studiekeuzeadvies.

Is de studiekeuzecheck voor mij verplicht?

Om daar achter te komen moet je 2 dingen checken.

1. Voor welke opleiding heb je je aangemeld?

Er zijn 3 manieren om je studiekeuze te checken: een studiekeuzecheck, een selectie of een Onderzoek aanvullende eisen. Je doet er altijd 1 van de 3. Welke dat is, ligt aan de opleiding van jouw keuze. Heb je je aangemeld voor een opleiding met Numerus Fixus of aanvullende eisen? Dan hoef je geen studiekeuzecheck te doen.

Numerus Fixus-opleidingen
 • Fyiotherapie
 • Medische Hulpverlening
 • Mondzorgkunde
 • Toegepaste Psychologie
Je doet mee aan een aparte procedure voor Selectie & Plaatsing
Opleiding met aanvullende eisen
 • Vaktherapie
 • Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)
 • Dubbele lerarenopleiding Pabo-ALO
 • Sportkunde

Je doet mee aan een Onderzoek aanvullende eisen

Alle andere opleidingen   Je doet mee aan een Studiekeuzecheck
 

2. Geldt 1 van deze uitzonderingen voor jou?

Je hoeft ook niet deel te nemen aan de studiekeuzecheck als:

 • Je al een propedeutisch getuigschrift WO, een bachelor getuigschrift of een mastergetuigschrift hebt.
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor de propedeuse van dezelfde opleiding.
 • Je in het studiejaar hiervoor ingeschreven hebt gestaan voor een opleiding met hetzelfde propedeuse-examen.

Stap 1 Online vragenlijsten

Heb je je aangemeld voor een opleiding via Studielink? Mooi, dat is de 1e stap in de goede richting! Je ontvangt nu een mailtje met een link naar de online vragenlijsten. De 1e vragenlijst gaat over je oriëntatie en verwachtingen: hoe ben je op het idee gekomen deze studie te kiezen en waarom denk je dat die bij je past? Daarna volgen 1 of meer vragenlijsten over de opleiding. Kijk bij jouw opleiding hoe de studiekeuzecheck er daar precies uitziet.

Let op: ben je de 1e lijst aan het invullen? Dan kun je de studiekeuzecheck niet zomaar onderbreken. Je antwoorden worden niet tussentijds opgeslagen. Hier lees je er meer over.

stap 2 Afspraak bij de HAN

Deel 2 van je check is een afspraak bij de HAN. Hoe de afspraak eruit ziet, is voor iedere opleiding anders. Het kan zijn dat je een individueel gesprek voert of een groepsgesprek. Soms doe je activiteiten om de opleiding nog beter te leren kennen. Denk aan een werkcollege, een toets, een groepsopdracht. Kijk bij jouw opleiding hoe de studiekeuzecheck er voor jou uitziet.

Aan het einde van de online vragenlijsten zie je een aantal mogelijke data voor jouw afspraak bij de HAN. Je kiest er zelf 1 uit die past in je agenda. Kies bewust, want je kan die afspraak niet zomaar verzetten. Als je in het buitenland woont, hoef je geen datum te kiezen. Hier lees je er meer over.

Stap 3 studiekeuzeadvies

Na je afspraak bij de HAN krijg je een e-mail met je studiekeuzeadvies. Er zijn 3 adviezen mogelijk: positief, negatief of nadere actie.

 • Positief: er is een match tussen jou en de opleiding. Je kunt je inschrijving definitief gaan maken.
 • Nadere actie: De opleiding adviseert je om nog een aantal dingen te doen. Het kan verstandig zijn om je nog wat verder in de opleiding te verdiepen, een instapcursus te volgen of jouw bijzondere omstandigheden te melden. Dat vergroot jouw kans op succes in deze opleiding. Je kunt je inschrijving al wel direct definitief gaan maken.
 • Negatief: Jij en de opleiding lijken niet goed te matchen. Denk jij daar anders over en wil je toch starten?
  - Als jij je hebt aangemeld vóór 1 mei is het advies niet bindend. Als je het echt wilt, kun je je inschrijving toch definitief maken.
  - Heb je je na 1 mei aangemeld? Dan kun je helaas niet starten met de opleiding. Het negatief studieadvies is dan wel bindend.

Zorg dat je je studiekeuzeadvies zo snel mogelijk ontvangt, uiterlijk op 31 augustus. Dan kunnen we je inschrijving op tijd definitief maken.