Projecten

Meten van empowerment in sociaal werk
Wat betekent het om greep te hebben op je leven? Om het gevoel te hebben dat je invloed hebt op wat je gebeurt en op de dingen om je heen? We noemen dit empowerment. Empowerment is vaak een centraal doel van het sociaal werk, maar hoe 'meten' we empowerment? Daar gaat dit onderzoek over.

12plus bestaanszeker
Welke factoren dragen bij aan de financiële weerbaarheid van 12plussers uit financieel minder draagkrachtige gezinnen? En hoe wordt armoede overgedragen van generatie (ouder) op generatie (kind)? In dit project dragen we bij aan kennis over het doorbreken of verminderen van intergenerationele overdracht van armoede. We richten ons op factoren binnen én buiten het gezin die (risico op) armoede in stand kunnen houden of juist kunnen verminderen.

Werken aan Samenwerken
Zorg en hulpverlening moet toegankelijk zijn voor iedereen. Toch haken veel mensen af. 1 van de redenen, is een gebrekkige samenwerking. Niet alleen tussen burgers en professionals, maar ook tussen professionals onderling. In dit project onderzoeken we domeinoverstijgend wat werkt in samenwerken.

Experiment Arnhem Immerloo Schuldenvrij
In de Arnhemse wijk Immerloo wordt in 1 keer de schuld opgekocht van 40 tot 60 financieel kwetsbare huishoudens. De HAN onderzoekt het experiment Immerloo Schuldenvrij door de ervaringen van de deelnemende huishoudens centraal te stellen.

Versterken verbinding sociaal, medisch en zorgdomein
Hoe kunnen professionals uit het sociaal, medisch en zorgdomein meer en beter samenwerken, zodat ouderen (langer) betekenisvol kunnen leven? In de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen ontwikkelen we hiervoor 2 lokale initiatieven verder en we starten een lerend netwerk.

Werken aan plekken van verbinding
Hoe versterken we de kwaliteit van de sociale infrastructuur? Hoe kunnen sociaal werkers de sociale waarde van de openbare ruimte vergroten? Wat zijn de behoeftes onder buurtbewoners en hoe kunnen deze worden vormgegeven? Hiernaar doen de HAN en Zuyd Hogeschool de komende 2 jaar onderzoek.

Welkome Wijk
In iedere wijk wonen met een psychische kwetsbaarheid of andere beperking. Prettig met elkaar samenleven zou heel normaal moeten zijn. Maar soms is het best lastig. In het project Welkome Wijk kijken we wat er nodig is om te komen tot een wijk waarin mensen met een beperking zich thuis voelen.
Verdwaalde Verantwoordelijkheid
Het begrip 'wederkerigheid' deed zijn intrede in het bestuursrecht met de Algemene wet bestuursrecht. In hoeverre heeft dat geleid tot overvraagde burgers binnen de besluitvormingsprocessen van de Wmo 2015 en de Participatiewet? Promotieonderzoek van Bas Kerssies.
School-naar-werk transities van jongeren
Hoe doorlopen jongeren zonder startkwalificatie, met multi-problematiek, hun school-naar-werktransitie? In haar promotieonderzoek onderzoekt Maritza Gerritsen deze vraag onder andere vanuit de waarde die deze jongeren aan werk hechten, hun toekomstbeelden en de mogelijkheden tot ondersteuning.
Betekenisvolle plekken in de wijk
Plekken spelen een belangrijke rol in het mogelijk maken van sociale interacties, zoals wijkcentra, horeca of parken. Het vergroten van sociale netwerken vormt een belangrijk speerpunt in het sociaal domein. Deze plekken worden hierin nog vaak als een gegeven gezien, maar zijn een bepalende factor.