Twee jonge vrouwen praten, een met fiets

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Verwey-Jonker Instituut doen onderzoek in 33 buurten naar de werkzame elementen in verschillende aanpakken rondom gemeenschapsontwikkeling. Dat levert kennis op voor de buurten om verder te bouwen aan vitale gemeenschappen.

Snelle info

HAN-Projectleider:

Annica Brummel

Status:

Loopt tot eind 2025

Subsidieverstrekker:

Oranje Fonds

Aanleiding van het project

Gemeenschapsontwikkeling, of community building, is terug in de aandacht. Gemeenten spreken in hun beleid weer vaker over het belang van de gemeenschap. Kennis over aanpakken in gemeenschapsontwikkeling zoals de ABCD-aanpak is beperkt, vooral in de Nederlandse context. Reden voor een Nederlands onderzoek. 

Doel van het project

Met dit onderzoek willen we inzicht creëren in wat wel en wat niet werkt als het gaat om gemeenschapsontwikkeling. In het onderzoek wordt gekeken naar de ABCD-benadering (Asset Based Community Development), die in veel van de buurten centraal staat. Maar het onderzoek heeft ook aandacht voor andere aanpakken rond gemeenschapsontwikkeling. Er wordt gekeken naar het belang van de lokale context, wat gemeenschapsontwikkeling kan betekenen voor individuele personen en voor de verbindingen tussen buurtbewoners. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag:

Wat is de bijdrage van gemeenschapsontwikkeling aan vitale gemeenschappen in buurten? 

33 buurten

Het onderzoek wordt uitgevoerd in de 33 buurten van de programma’s Sterke Buurtverbinders (Oranje Fonds) en Van Buurten naar Communities (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners).

Lees het nieuwsbericht
 

Meerjarig onderzoek naar community building van start

Het onderzoek duurt tot eind 2025. Naast het programmabrede onderzoek wordt het verdiepend onderzoek uitgevoerd in 12 focusbuurten. Community building start bij de bewoners in de buurt zelf. Wat vindt de buurt belangrijk? Wat hebben buurtbewoners elkaar te bieden en te geven? Wat zijn de sterktes van de buurt? In de focusbuurten komen de onderzoekers per jaar meerdere keren op bezoek: aan de hand van verschillende onderzoeksmethoden spreken de onderzoekers met community builders, buurtverbinders, bewoners en andere betrokkenen.

e845cc30-0cec-11ee-bde2-02565807075b bijeenkomst wijkatelier lindenholt- ouderen aan tafel studente staand in het midden

Het is uniek dat we een langdurig onderzoek doen naar gemeenschapsontwikkeling in Nederland. Op deze manier kunnen we echt de verdieping in.”

Contact over dit project

Meer weten over dit project? Neem contact op met Annica Brummel, senior onderzoeker aan de HAN:

E-mail: annica.brummel@han.nl 

Lectoraat
 

Versterken van Sociale Kwaliteit

Rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en menswaardigheid zijn de centrale waarden van sociale kwaliteit. Het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit is gericht op sociale kwaliteit als middel om achterstellingen te doorbreken. Wij willen de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

Nijmegen mensen in winkelstraat met kerk op achtergrond