null

Over 10 jaar kopen we zorgtechnologie gedachteloos bij de woonwinkel. Dan zijn het gebruiksvoorwerpen die je zelf aanschaft. Maar daar zijn we nog niet. Binnen dit project zetten we Virtual Reality in om een krachtige leeromgeving te bieden, waarin studenten en cursisten de motiverende gespreksmetho

Aanleiding van het project

Motiverende Gespreksvoering wordt vaak ingezet bij de begeleiding richting gezonder gedrag. De professional moet aansluiten bij het stadium van motivering van de cliënt. De effecten van de methode zijn minder dan verwacht, omdat het vaak niet goed wordt uitgevoerd. Een krachtige leeromgeving kan helpen.

Doel

In dit project ontwerpen we een VR-gespreksomgeving voor studenten en cursisten van bijvoorbeeld post-hbo Praktijkondersteuning of Voeding. In de VR-omgeving kunnen ze de gesprekstechniek Motiverende Gespreksvoering (MG) extra oefenen, naast de gebruikelijke face-to-face oefeningen. Door een realistische en gestandaardiseerde VR-omgeving te bieden als krachtige leeromgeving is de verwachting:

 • dat de uitvoering van de gespreksmethodiek verbetert, de professional meer kan aansluiten bij ‘waar de cliënt zit’ en de effecten toenemen.
 • dat wanneer cursisten deze methodiek beter beheersen zij deze vaker zullen toepassen. En zich niet uit het veld laten slaan door organisatorische belemmeringen als dagelijkse werkdruk of een omgeving waarin MG niet zo bekend is of niet wordt toegepast.
oudere dame gebruikt een tablet met een woningcommunicatiesysteem waardoor ze langer zelfstandig kan blijven wonen

Onze partners

De projectpartners vormen samen een team en leveren vanuit hun eigen expertise waardevolle informatie voor het onderzoek.

 • Simulation Crew
 • Radboud Academy

Betrokken opleidingen

Verpleegkunde

Deeltijd Bachelor

Ontwikkel je tot een verpleegkundige op hbo-niveau die voldoet aan eisen die het beroepsprofiel Nursing 2020 aan verpleegkundigen stelt en vergroot je mogelijkheden in de zorg met hbo-v deeltijd!

Studenten hangen infuus op

Voeding en Diëtetiek

Voltijd Bachelor

Leer hoe je voorlichting geeft over voeding en voedingsgedrag. Heb je lef? Word diëtist. Kies HAN Voeding en Diëtetiek voltijd in Nijmegen!

studenten snijden ui

Contact over dit project?

Marian Adriaansen

Lector

 • Marian.Adriaansen@han.nl
 • Lectoraat Innovatie in de Care

  Nieuws en artikelen

  Promotieonderzoek in stagepraktijkMorele sensitiviteit verpleegkundigen
  102312 verpleegkundigen overleggen op de gang
  102323 verpleegkundige van de thuiszorg controleert de bloeddruk bij een jonge chronisch zieke patiente
  Voorkomen en verzorgen van doorligplekkenNieuwe Richtlijn Decubitus opgeleverd
  102297 verpleegkundige is bezig met de dagelijkse wasbeurt bij een patient
  man in gesprek met dokter via mobiele telefoon
  109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang
  verpleegster in gesprek met een oudere vrouw in een rolstoel

  ZwaartepuntHealth

  Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

  Blijf op de hoogte Vraag onze nieuwsbrief aan

  Stuur een e-mail naar: Sandra.Wolf@han.nl

  studenten in gesprek kijkend op tablet