Docent geeft uitleg over koken

Binnen de bouwsector, schoonmaakbranche en facilitaire diensten werken vaak kwetsbare doelgroepen, zoals flexwerkers en laaggeschoolde medewerkers. Voor hen is het een extra uitdaging om duurzaam aan het werk te blijven. Hoe motiveren we werkgevers om hun medewerkers te ondersteunen?

Snelle info

Projectleider:

Sarah Detaille

Status:

Lopend

Startdatum:

1 september 2020

Looptijd:

12 maanden

Subsidie:

€ 34.000,-

Projectkenmerk:

IN1211 

Subsidieverstrekker:

HAN Zwaartepunt Health

Aanleiding van het project

De arbeidsmarkt verandert, de positie van kwetsbare werknemers komt steeds meer onder druk te staan. Vaak beschikken zij niet over de tools om te werken aan hun duurzame inzetbaarheid. Ondertussen lijken hun werkgevers over het algemeen weinig te investeren in de duurzame inzetbaarheid van hun personeel. Terwijl het juist van groot belang is dat ze hun medewerkers helpen gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven.

Doel

We vinden het belangrijk dat laaggeschoolde werknemers en flexwerkers nu en in de toekomst in goede gezondheid (blijven) werken en participeren in de maatschappij. Dus onderzoeken we welke factoren hierin van belang zijn en wat nodig is om werkgevers te stimuleren hun rol te pakken. Hoe kunnen zij de duurzame inzetbaarheid van hun werknemers bevorderen? Welke maatregelen kunnen zij het beste nemen?

Aanpak

In literatuuronderzoek gaan we na wat duurzame inzetbaarheid van kwetsbare doelgroepen bevordert of juist belemmert. En wat werkgevers kunnen doen om die inzetbaarheid te bevorderen. Daarnaast vragen we diverse stakeholders naar de rol van werkgevers en HR. Ook onderzoeken we wat effectieve interventies zijn. Parallel hieraan starten we een lerend netwerk van HR-professionals.

Verwachtingen

We weten wat de randvoorwaarden zijn voor werkgevers om te kunnen en willen investeren in duurzame inzetbaarheid van kwetsbare werknemers. Ook hebben we een beeld van wat werknemers zélf nodig denken te hebben aan ondersteuning. Daarnaast helpt het project ons scherp te krijgen welke interventies werken. Die kennis passen we toe het onderwijs van de HAN.

Kernteam

  • Dr. Sarah Detaille (projectleider, associate lector Regionale Arbeidsmarkt & Onderwijs) 
  • Samuel van Neure (docent-onderzoeker lectoraat HRM)
  • Elma Vriezekolk (Zorgalliantie, Armoedebestrijding)
  • Karin Bloemen (docent-onderzoeker HRM)
  • Mechteld Lengkeek (docent-onderzoeker Learning & development)

Adviseurs

  • Annet de Lange (lector HRM)
  • Josephine Engels (lector Arbeid en Gezondheid)
  • Wendy Kemper-Koebrugge (lectoraat Organisatie van Zorg en Dienstverlening/ Zorgalliantie)
  • Annelies Dickhout (senior beleidsmedewerker onderzoek)
  • Jan Bouwens (teammanager Health Promotion & Performance)

Meer weten? Neem contact op met:

Sarah Detaille, Associate Lector Arbeidsmarkt & Onderwijs

  • 06-51362428
  • sarah.detaille@han.nl
  • Publicaties en artikelen

    • Detaille, S., & De Lange, A.H. (2018). Fit for the future. Toekomstbestendig HRM beleid. Handboek Vakmedianet: Alphen aan de Rijn. 

    • Detaille, S., & De Lange, A.H. (in press 2021). Future of work: Sociale Innovatie en HRM. Handboek Vakmedianet: Alphen aan de Rijn. 

    • Detaille, S., De Lange, A., & Engels, J. (2019). Verpleegkundige én mantelzorger. TVZ-Verpleegkunde in praktijk en wetenschap, 129(6), 25-26. 

    • Detaille, S., Reig-Botella, A., Clemente, M., López-Golpe, J., & De Lange, A. (2020). Burnout and Time Perspective of Blue-Collar Workers at the Shipyard. International Journal of Environmental Research and Public Health, 17(18), 6905. 

    studenten aan tafel buiten
    Uitgelicht
     

    Goed werkgeverschap: iedereen aan boord

    Duurzame inzetbaarheid, wat ís dat eigenlijk? En is het vooral aan werknemers om gezond aan het werk te blijven? Of moeten werkgevers hun verantwoordelijkheid pakken? Hoe dan?

    Met het project Goed werkgeverschap neemt Sarah Detaille, associate lector, de facilitaire dienstverlening, schoonmaaksector en de bouw onder de loep. “Willen we praktisch geschoolde werknemers binnenboord houden, dan moeten we ze ondersteunen. Op álle mogelijke manieren.”

    Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN

    Associate Lectoraat Regionale Arbeidsmarkt en Onderwijs

    Hoe bereiken we het ideaalbeeld van een sociaal innovatieve regio in onze provincie? Hoe ontwikkelen we future proof beleid voor onze regionale arbeidsmarkt? Daar houden wij ons binnen dit associate lectoraat mee bezig.  

    drie collegas overleggen aan ovale tafel
    Focusgebied
     

    Fair Health

    Met focusgebied Fair Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.

    fysiotherapeute met patiënt
    Blijf op de hoogte
     

    Schrijf je in voor onze nieuwsmail Onderzoek Lectoraat HRM. Het associate lectoraat Regionale Arbeidsmarkt en Onderwijs valt onder dit lectoraat.

    391008 Studenten in gesprek over de toepassing van een Digital Twin tijdens HAN Unexpected