null

Tijdens de eerste coronagolf (voorjaar 2020) is het aantal digitale contacten tussen (zorg)professionals en cliënten enorm toegenomen. Noodgedwongen, want face-to-face contact was vaak niet meer mogelijk. We onderzoeken welke vorm van digitaal contact is ingezet en of dat succesvol was.

Aanleiding van het project

Covid-19 heeft het gebruik van digitale middelen voor contact in een stroomversnelling doen komen. We willen graag weten welke vorm van digitale contacten in de regio werd gebruikt door verschillende zorgmedewerkers. Welke factoren speelden hierbij een rol? En wat zijn ‘best practices’?

Doel

Doel van dit project is achterhalen welke vorm van digitale contacten in de regio werd gebruikt door paramedici, verpleegkundigen en jongerenwerkers in de eerste lijn en door verpleeghuismedewerkers, zowel intramuraal als extramuraal met cliënten en/of de mantelzorg. Daarbij onderzoeke we ook welke factoren dit hebben beïnvloed?

Tevens richt dit onderzoek zich op de vraag of deze digitale vormen zijn gehandhaafd in het najaar (tijdens de tweede Covid-golf). Een periode waarin face-to-face contacten weer beperkt mogelijk waren, mits men zich aan de geldende richtlijnen hield.  

We zijn ook op zoek naar ‘best practices’. Wat heeft de doorslag gegeven bij het doorontwikkelen van digitale betekenisvolle contacten? En welke rol hebben cliënten en jongeren hierbij?  

Twee studenten overleggen met laptop

Aanpak

 • Deelnemers aan het onderzoek hebben een digitale vragenlijst ingevuld.
 • Er zijn interviews met professionals en met cliënten gehouden om verdieping van de kwantitatieve resultaten te verkrijgen en de betekenis voor de beroepsuitoefening van (aanstaande) professionals te kunnen duiden.
 • Er zijn 3 (virtuele) bijeenkomsten gehouden met zorg- en welzijnsorganisaties, jeugdorganisaties en paramedici. Hierin hebben professionals ervaringen met digitale contacten binnen hun sector gedeeld.

We verwachten binnenkort de resultaten te kunnen delen.

Onze partners

De projectpartners vormen samen een team en leveren vanuit hun eigen expertise waardevolle informatie voor het onderzoek:

 

Betrokken opleidingen

Verpleegkunde

Voltijd Bachelor opleiding

Ziekenhuiszorg, ouderenzorg of wijkverpleging. Hoe ga jij daarmee om? Bij HAN Verpleegkunde leer je hoe je patiënten het beste kunt verzorgen. Je doet meer dan bloedprikken, wondverzorging en katheteriseren. Want de omgang met mensen is het belangrijkste. Bij jou zijn ze altijd in goede handen!

student op bed met gips om been

Social Work

Voltijd Bachelor opleiding

Heb jij de drive om anderen, de samenleving en ook jezelf te versterken? Met Social Work help je mensen écht verder. Verleg je grenzen en pak complexe problemen aan! Bijvoorbeeld als GGZ-agoog of jeugdzorgwerker. Of in de verslavings- of gehandicaptenzorg. Mogelijkheden genoeg!

null

Ergotherapie

Voltijd Bachelor opleiding Ergotherapie

Adviseren, coachen en begeleiden. Als ergotherapeut zorg je dat mensen hun dagelijkse activiteiten weer zelf kunnen doen, zoals werken, naar school gaan en hun persoonlijke verzorging. Samen met de cliënt zoek je naar de beste oplossing. Zo maak jij mensen gelukkiger!

299401 Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding uitleencentrum hulpmiddel

Fysiotherapie

Numerus fixus opleiding Fysiotherapie

Wil jij mensen begeleiden en coachen om in beweging te komen en te blijven op een manier die bij die persoon past? Vind je het interessant om te leren hoe mensen bewegen? Wat je eraan kunt doen om het bewegend functioneren te verbeteren? Kies dan voor hbo Fysiotherapie aan de HAN!

student doet squads met kettlebell

Contact over dit project?

Lector Marian Adriaansen

 • Marian.Adriaansen@han.nl
 • Lectoraat Innovatie in de Care

  Nieuws en artikelen

  HAN Docentprijs 2021 voor Astrid TimmanInzet technologie en ict in zorg en welzijn
  236879 studenten met VR-bril op
  31976 hartslag monitor
  Samenwerking HAN en RadboudumcIn de flow op de Dag van de Verpleging
  36968 docent lachend met studenten om ziekenhuisbed
  102323 verpleegkundige van de thuiszorg controleert de bloeddruk bij een jonge chronisch zieke patiente
  Voorkomen en verzorgen van doorligplekkenNieuwe Richtlijn Decubitus opgeleverd
  102297 verpleegkundige is bezig met de dagelijkse wasbeurt bij een patient
  man in gesprek met dokter via mobiele telefoon
  109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang
  verpleegster in gesprek met een oudere vrouw in een rolstoel

  ZwaartepuntHealth

  Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

  252315 Health vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN

  Blijf op de hoogte Vraag onze nieuwsbrief aan

  Stuur een e-mail naar: Sandra.Wolf@han.nl

  studenten in gesprek kijkend op tablet