Project Gebruik Technologie tijdens Covid

null

Tijdens de eerste coronagolf (voorjaar 2020) is het aantal digitale contacten tussen (zorg)professionals en cliënten enorm toegenomen. Noodgedwongen, want face-to-face contact was vaak niet meer mogelijk. We onderzoeken welke vorm van digitaal contact is ingezet en of dat succesvol was.

Aanleiding van het project

Covid-19 heeft het gebruik van digitale middelen voor contact in een stroomversnelling doen komen. We willen graag weten welke vorm van digitale contacten in de regio werd gebruikt door verschillende zorgmedewerkers. Welke factoren speelden hierbij een rol? En wat zijn ‘best practices’?

Doel

Doel van dit project is achterhalen welke vorm van digitale contacten in de regio werd gebruikt door paramedici, verpleegkundigen en jongerenwerkers in de eerste lijn. En door verpleeghuismedewerkers, zowel intramuraal als extramuraal met cliënten en/of de mantelzorg. En daarbij: welke factoren hebben dit beïnvloed?

Tevens richt dit onderzoek zich op de vraag of deze digitale vormen zijn gehandhaafd in het najaar (tijdens de tweede Covidgolf). Een periode waarin face-to-face contacten weer beperkt mogelijk waren mits men zich aan de richtlijnen hield.  

We zijn ook op zoek naar ‘best practices’. Wat heeft de doorslag gegeven bij het doorontwikkelen van digitale betekenisvolle contacten? En welke rol hebben cliënten en jongeren hierbij?  

Twee studenten overleggen met laptop

Aanpak

 • Deelnemers aan het onderzoek hebben een digitale vragenlijst ingevuld.
 • Er zijn interviews met professionals en met cliënten gehouden om verdieping van de kwantitatieve resultaten te verkrijgen. En de betekenis voor de beroepsuitoefening van (aanstaande) professionals te kunnen duiden.
 • Er zijn 3 (virtuele) bijeenkomsten gehouden met zorg- en welzijnsorganisaties, jeugdorganisaties en paramedici. Hierin hebben professionals ervaringen met digitale contacten binnen hun sector gedeeld.

We verwachten binnenkort de resultaten te kunnen delen.

Onze partners

De projectpartners vormen samen een team en leveren vanuit hun eigen expertise waardevolle informatie voor het onderzoek:

 

Betrokken opleidingen

Verpleegkunde

Voltijd Bachelor

Leer hoe je patiënten op hoogwaardig niveau patiënten de zorg kunt verlenen die ze nodig hebben. Word verpleegkundige. Kies HAN Verpleegkunde voltijd in Nijmegen!

student op bed met gips om been

Social Work

Voltijd Bachelor

Wil je echt iets voor anderen betekenen en hen verder op weg helpen? Word een professioneel sociaal werker (hbo). Kies HAN Social Work voltijd in Nijmegen!

null

Ergotherapie

Voltijd Bachelor

Leer hoe je iemand professioneel begeleidt om de alledaagse dingen (weer) te kunnen doen. Word ergotherapeut. Kies HAN Ergotherapie voltijd in Nijmegen!

studenten helpen man met scootmobiel

Fysiotherapie

Voltijd Bachelor

Ben je geïnteresseerd in het menselijk lichaam? Wil je het herstelproces van mensen verbeteren of ondersteunen? Leer vele behandelmethodes aan. Kies voor hbo Fysiotherapie aan de HAN in Nijmegen!

student doet squads met kettlebell

Contact over dit project?

Marian Adriaansen

Lector

 • Marian.Adriaansen@han.nl
 • Lectoraat Innovatie in de Care

  Nieuws en artikelen

  Promotieonderzoek in stagepraktijkMorele sensitiviteit verpleegkundigen
  102312 verpleegkundigen overleggen op de gang
  102323 verpleegkundige van de thuiszorg controleert de bloeddruk bij een jonge chronisch zieke patiente
  Voorkomen en verzorgen van doorligplekkenNieuwe Richtlijn Decubitus opgeleverd
  102297 verpleegkundige is bezig met de dagelijkse wasbeurt bij een patient
  man in gesprek met dokter via mobiele telefoon
  109943 oudere man in rolstoel kijkt uit raam in een het ziekenhuisgang
  verpleegster in gesprek met een oudere vrouw in een rolstoel

  ZwaartepuntHealth

  Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij. 

  Blijf op de hoogte Vraag onze nieuwsbrief aan

  Stuur een e-mail naar: Sandra.Wolf@han.nl

  studenten in gesprek kijkend op tablet