Projecten Internationale Kennisupdate Algemeen Werkzame Factoren in de Zorg voor Jeugd

364268 Stockfoto van gezin voor rapportage kennisupdate

Welke werkzame factoren spelen een belangrijke rol in het realiseren van effectieve hulp aan jeugdigen en gezinnen? In binnen- en buitenland wordt hier veel onderzoek naar gedaan. Het lectoraat WFJO actualiseert eerder uitgevoerde kennisinventarisaties met behulp van internationale kennisupdates.

Snelle info

Status

Afgerond in februari 2023

Projectleider

Eva Onstenk

Subsidie

ZonMw

Aanleiding van de projecten

Welke werkzame factoren spelen een belangrijke rol in het realiseren van effectieve hulp aan jeugdigen en gezinnen? In binnen- en buitenland wordt veel onderzoek gedaan naar de samenhang tussen deze factoren en het resultaat van de zorg voor jeugd. Het blijven vernieuwen, bundelen en verspreiden van deze kennis maakt het voor het werkveld, onderwijs en beleid makkelijker om op de hoogte te raken van de nieuwe inzichten, deze kennis te benutten en daarmee de kans op positieve hulpverleningsresultaten te vergroten.

In de internationale kennisupdate uitgevoerd in 2021 worden twee eerdere kennisinventarisaties (Barnhoorn et al., 2013; Van Hattum et al., 2019) geactualiseerd door onderzoekers van het HAN Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp. Hieruit komt wederom naar voren dat de alliantie, de kracht van de werkrelatie tussen een hulpverlener en een cliënt, een krachtige voorspeller is voor het resultaat van de hulpverlening. Deze kennis heeft menigeen ertoe bewogen om werk te willen maken van de alliantie. Maar wat zijn nu strategieën die bijdragen aan de bevordering van de alliantie in het werken met jongeren, ouders en hun netwerk? In de internationale literatuurstudie uitgevoerd in 2023 wordt een overzicht gepresenteerd van werkzaam gebleken strategieën om alliantie te bevorderen in het jeugddomein.

Resultaten 2023

 • Rapport

  De opbrengsten uit deze internationale literatuurstudie zijn verwerkt in een rapportage. Hierin staat een literatuuroverzicht van strategieën om allianties te bevorderen. Door Eva Onstenk, Elma Hilbrink en Marion van Hattum.

 • Factsheet

  De opbrengsten uit deze internationale literatuurstudie zijn verwerkt in een factsheet voor hulpverleners. Alliantie is belangrijk in uw werk. Lees in deze factsheet meer over wat u kunt doen om allianties met jongeren, ouders en hun netwerk te bevorderen.

Resultaten 2021

Resultaten 2019

In contact komen over dit project?

Eva Onstenk

 • eva.onstenk@han.nl
 • Marion van Hattum

 • marion.vanhattum@han.nl
 • Lectoraat
   

  Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp

  Professionals in de jeugdzorg werken elke dag opnieuw met zeer verschillende mensen. Hoe realiseer je dan een goede en dus effectieve samenwerkingsrelatie? En hoe zorg je dat deze goed blijft? Het Lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp focust op samenwerkingsvraagstukken in jeugd- en opvoedhulp.  

  jongen in park die hand van ouder vasthoudt