ict student schrijft een berekening op

Welke ICT- en informatievaardigheden moeten (toekomstige) professionals in de zorg beheersen? Dat is wat Lectoraat Innovatie in de Publieke Sector onderzoekt. De ICT- en informatievaardigheden zijn belangrijk omdat professionals steeds meer met digitale (patiënten)systemen werken.

Aanleiding van het project

Professionals in de zorg werken vaker en vaker met (soms ingewikkelde) programma’s en software. Maar niet iedereen beheerst voldoende ICT-en informatievaardigheden om er goed mee te werken. Hoe komen we erachter welke vaardigheden zij nodig hebben? 

Doel

Het uiteindelijke doel is het bevorderen van ICT- en informatievaardigheden van zorgprofessionals. 

Om dit doel te behalen, is een zelftest nodig. Deze zelftest geeft de zorgprofessional inzicht in zijn eigen digitale vaardigheden. Een grote groep medewerkers moet deze test invullen. Zodat we het management gericht kunnen adviseren over de verdere ontwikkeling van digitale vaardigheden 

Resultaten

De zelftest is inmiddels gebruikt door 450 zorgprofessionals en 160 MBO docenten. Dresultaten geeft inzicht in de verschillen zien tussen opleidingsniveaus, mannen en vrouwen, leeftijdsgroepen, teams binnen een organisatie, etc.  

Onze partners

 • Zorgalliantie 

 • ECP  (het Platform voor de informatiesamenleving) 

 • Radboud UMC 

 • Siza 

 • Plureijn 

 • Zorggroep Elde 

 • ROC Nijmegen 

 • ROC RijnIJssel 

 • ROC A12  

 • WZW 

 • VenVN 

Achtergrond

Samen met de beroepsvereniging VenVN en ECP werken we aan bewustwording in de beroepsgroep, o.a. door de test en door campagnes. Samen met de werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW) en de ROCs werken we aan de ontwikkeling van digitale vaardigheden in mbo-zorgopleidingen. 

Contact over dit project?

Mieke Klepper

Onderzoeker Samenwerkingsverband Publieke Zaak

 

 • mieke.klepper@han.nl
 • Erik de Vries

  Lector Innovatie in de Publieke Sector

   

 • 06-46836139
 • erik.devries@han.nl
 • Publicaties

  Vanuit het Lectoraat Innovatie in de Publieke Sector verschijnen regelmatig publicaties. Bekijk het overzicht hier. 

  Nieuws

  Lectoraat Innovatie in de Publieke Sector

  Vertrek lector Erik de Vries

  Erik de Vries (lector Innovatie in de Publieke Sector) gaat een nieuwe uitdaging aan buiten de HAN. De Academie Mens en Maatschappij wenst hem veel succes bij de gemeente Amsterdam. Besloten is om het lectoraat Innovatie in de Publieke sector niet te continueren.

  HAN Redactie
  10 september 2021
  Samenwerken, post-it plakken, proces
  Centre of Expertise Sneller Herstel

  Samenwerking versterken op het gebied van innovatie

  Het Centre of Expertise (CoE) Sneller Herstel heeft op het gebied van onderwijs en onderzoek al een hechte band met regionale partners. Om nóg meer voor elkaar te kunnen betekenen op het gebied van revalidatie gaat het CoE zich richten op innovatie.

  HAN Redactie
  25 februari 2021
  33006 meter om enkel heen
  Ervaringen proeftuin e-health

  Nieuw boek: innovatiereis Field Lab Eerstelijnszorg

  Wie wil innoveren, ontkomt er niet aan: het inrichten van innovatieruimte zoals field labs of proeftuinen. Actieonderzoekers Koen Dortmans (HAN), Erik de Vries (HAN) en Henk Schers (Radboudumc/STIELO) delen hun ervaringen met het Field Lab Eerstelijnszorg in het boek ‘Innovatiereis van een proeftuin voor e-health’. Met kwesties, leermomenten en antwoorden.

  HAN Redactie
  02 februari 2021
  Boek van Koen Dortmans, actieonderzoeker bij Publieke Zaak, Lectoraat Innovatie in Publieke Sector, samenwerking Field Lab Eerstelijnszorg

  Lector Erik de Vries aangesloten bij pilot Lerend Evalueren Ministerie van VWS

  Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) experimenteert met vernieuwende vormen van beleidsevaluatie in de pilot Lerend Evalueren. De pilot wordt begeleid door een onafhankelijke review board, waar Erik de Vries, lector Innovatie in de Publieke Sector, sinds de start lid van is.

  HAN Redactie
  08 mei 2019
  Studenten zittend op stoelen bij lage tafel

  LectoraatInnovatie in de Publieke Sector

  Het is onze missie als lectoraat om het innovatievermogen van organisaties in publieke domeinen te vergroten. Wij willen er aan bijdragen dat ze blijven aansluiten op maatschappelijke, wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen.

  Samenwerken, post-it plakken, proces