Project Onderzoekenderwijs
Een gezamenlijk verantwoordelijkheidsgevoel van verschillende personen is belangrijk bij het doen van onderzoek in een school. Anders verdwijnt het onderzoek namelijk ergens in een la. In dit project is een spel ontwikkeld dat zorgt voor betrokkenheid bij alle personen.
Het doel
Het hoofddoel van dit project is het bewerkstelligen van brede betrokkenheid bij onderzoek van leraren (in opleiding), leidinggevenden, onderzoekscoördinatoren en specialisten in de school.
Om dit voor elkaar te krijgen, zijn er doelgerichte interventies nodig. In dit project ontwikkelen we zo’n doelgerichte interventie. Het spel ‘Onderzoekenderwijs’ kan gebruikt worden om het gespreid leiderschap bij onderzoek in de school te versterken.
Achtergrond
Voor onderzoekende scholen is het belangrijk om onderzoek als een gezamenlijke verantwoordelijkheid op te vatten. Dat voorkomt namelijk dat het onderzoek onder in een la terecht komt zonder anderen te bereiken. Maar hoe zorg je ervoor dat verschillende mensen zich betrokken voelen?
Maak kennis Ons team
Carlos van Kan
Senior onderzoekerJanneke van der Steen
OnderzoekerOnze partners
Onderzoekenderwijs is het resultaat van een deelstudie binnen het NRO-project Kennisbenutting in de AOS: Een onderzoek naar effectief academisch leiderschap. Dr. Carlos van Kan gaf samen met drs. Janneke van der Steen leiding aan dit project namens de HAN. Spelontwikkelaar Knikkerinterventies was samen met deelnemers uit opleidingsscholen nauw betrokken bij de ontwikkeling van Onderzoekenderwijs.
Resultaten
Met dit spel kan op systematische en uitnodigende wijze een bredere dialoog gevoerd worden over verschillende aspecten van onderzoek in de school.
Nieuws en artikelen
Koffer vol handvatten voor gesprek
Professionele identiteit is belangrijk voor onderwijsinnovatie én geeft onderwijsprofessionals stuurkracht. Maar ja: wie bén je nou precies als leraar en waar sta je voor? Je tackelt dat abstracte thema met de koffer vol praktische werkvormen, die netwerk Sprong Voorwaarts ontwikkelde.
Poster helpt onderwijsprofessionals op weg
Google op ‘didactisch coachen’ en je durft er misschien niet eens aan te beginnen. Als leraar mis je dan een mooie kans, stelt Ans Bergmans, lerarenopleider Onderwijskunde bij de HAN: “Check de poster en ontdek hoe eenvoudig het is om verschil te maken!”
Stuurkracht in het onderwijs
Wat betekent stuurkracht in het onderwijs? In de hbo-master Ontwerpen van Eigentijds Leren (MOVEL) voor het basisonderwijs leert de leerkracht om te gaan met verschillen tussen leerlingen door het toepassen van eigentijds onderwijs met inzet van ICT. En ontwikkel je stuurkracht om een impuls te geven aan innovaties binnen de school.
Kennisfestival Sprong Voorwaarts
Op 25 maart vond het Sprong Voorwaarts Kennisfestival plaats: een online middag vol interessante interviews, nieuwe inzichten, praktische tools en natuurlijk een boeiende keynote. Allemaal rondom toekomstgericht onderwijs. Dan waren er nog 7 workshops, deels verzorgd door professionals van de HAN.
Gelijke kansen door gestandaardiseerde toetsen: wat vindt de leraar?
De rauwe waarheid: kansenongelijkheid in het onderwijs bestaat nog steeds. Schokkend, want we strijden er al ruim 50 jaar tegen, sinds de introductie van gestandaardiseerde toetsing. Waar wringt volgens leraren de schoen?
Schijnwerper op kwaliteiten van leraren
Leraren zetten een breed palet aan kwaliteiten in om onderwijs te geven en te verbeteren. Het is belangrijk dat hun verschillende rollen tot hun recht komen. Daar is veel voor nodig.
Kennislabs voor toekomstgericht onderwijs
Hoe maak je onderwijs toekomstbestendiger? En hoe doen we dat samen? Het Sprong Voorwaarts netwerk is een anders georganiseerd netwerk van onderwijsmensen. Het netwerk organiseert verschillende kennislabs gericht op onderwijsvernieuwing.
De Staat van de Lerarenopleider
Wie zijn lerarenopleiders? En hoe gaat deze beroepsgroep om met veranderingen en uitdagingen van dit moment? Op woensdag 4 november ontving minister van Engelshoven van een voltallige redactie de Velon publicatie ‘De Staat van de Lerarenopleider’.
Populair Pedagogisch Prioriteitenspel in professioneel jasje
Het Pedagogische Prioriteitenspel helpt (toekomstige) leraren te ontdekken welke pedagogische idealen hun belangrijkste drijfveer zijn. Na een recent artikel over het spel, overstroomde de mailbox van onderzoekers Carlos van Kan en Fedor de Beer (HAN): iedereen vroeg om de nieuwe uitvoering van de praktische tool.
Blijf op de hoogte: Abonneer op onze nieuwsbrief
Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar onderzoeksnieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over een projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomsten, spellen en handige tools