SEE, windmolen kop

Op zee wordt veel windenergie opgewekt. Het kost echter veel werk en geld om energie aan land te krijgen. Is het aantrekkelijker om een waterstoffabriek op zee te bouwen? Hier kan windenergie worden omgezet in waterstof en hoeft het niet naar de kust vervoerd. Dat wordt onderzocht in dit project.

Snelle info

Projectleider:

Dr.ir. Ballard Asare-Bediako, senior onderzoeker HAN Lectoraat Reliable Power Supply 

Startdatum:

15 februari 2019

Status:

Afgerond

Looptijd:

17 maanden (tot juli 2020) 

Subsidie:

TKI Wind op Zee 

Subsidieverstrekker:

Subsidieregeling TSE-18-14-01-SI Noordzee 

Aanleiding van het project

Er is sprake van een snelle groei van offshore windenergie. Die energie moet naar land. Dit betekent dat de energie toenemende afstanden moet afleggen naar substations aan de kust. Hier is veel elektrische stroomconversie-apparatuur voor nodig. Zou een aangelegd eiland op zee een oplossing zijn? 

Doel

Het doel van het project is een adviesrapport waarin de haalbaarheid van dit eiland met waterstoffabriek wordt omschreven. Er wordt gekeken naar technische, financiële, juridische en ecologische aspecten. Ook de stakeholder- en vergunningsvraagstukken worden beschreven. In het rapport komt een advies over hoe het project verder opgepakt kan worden.  

SEE, waterstofmoleculen
Waterstofmoleculen

Resultaat

Het project resulteert in een advies over de haalbaarheid en timing van een waterstoffabriek op het IJver-eiland en inzicht in de rol die CCS (Carbon Capture and Storage) kan spelen. 

Achtergrond

De snelle groei van offshore windenergie met toenemende afstanden naar substations aan de kust, vereist enorme elektrische stroomconversieapparatuur (en de bijbehorende ondersteunende constructies). 

Het windgebied IJmuiden-Ver (potentieel van minimaal 4 GW) kan een eerste mogelijkheid zijn waar het bouwen van een eiland met waterstoffabriek op zee economisch aantrekkelijker is dan conventionele ondersteuningsconstructies.  

Daarom wordt onderzocht of de omzetting van windenergie naar waterstof haalbaar is op zo’n eiland en of het netto baten oplevert. Ook is de rol bij CO2-opslag op zee relevant om te onderzoeken. 

Zo'n innovatief, multifunctioneel eiland zou de eerste kunnen zijn van een reeks iconen van Nederlands vakmanschap, expertise en technologie. En absoluut duurzaam en ecologisch verantwoord. Een eiland kan een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie als het de totale kosten verlaagt en het energiesysteem robuuster en flexibeler maakt. 

Betrokken Onderwijs
 

Opleiding Master Engineering Systems

De Engelstalige Master Engineering Systems wordt in voltijd en deeltijd aangeboden. Binnen deze Master kies je 1 van de 5 specialisaties: Automotive Systems, Control systems, Embedded systems, Lean Engineering of Sustainable Energy. Je vergroot je carrierekansen en je hebt een goede aansluiting bij de praktijk. Met jouw Mastertitel breng je jouw Engineering skills en loopbaan naar the next leve

Donkerblauw overhemd, zwarte bril blauwgrijze achtergrond

Overige betrokken opleidingen - ook te volgen in deeltijd

Contact over dit project?

Ballard Asare-Bediako

  • ballard.asarebediako@han.nl
  • 06-55240904
  • Nieuws

    eb8e1c0a-0cf4-11ee-9b61-02565807075b Carolien Kattenbelt en Jan Geurts van Kessel
    265637 Conceptbeeld hal Connectr Energy
    Blijf op de hoogte
     

    SEECE is hét centre of expertise voor duurzame, betrouwbare en betaalbare elektrische energievoorziening. Deze publiek-private samenwerking van bedrijven, instellingen en verschillende groepen binnen de HAN, jaagt noodzakelijke innovatie aan en zorgt voor voldoende arbeidscapaciteit.

    Vierkant SEECE logo te gebruiken als afbeelding om door te klikken voor aanvragen SEECE nieuwsbrief