vliegend eten

Wist je dat eiwit-energie-ondervoeding (PEM) een groot probleem is bij ouderen? Met het project PROMISS doen we onderzoek naar de preventie van ondervoeding bij thuiswonende oudere volwassenen en geven we aanbevelingen voor een actieve en gezonde levensstijl, ook op een hogere leeftijd.

Snelle info

Projectleider:

Marjolein Visser

Startdatum:

1 april 2016

Looptijd:

5 jaar

Status:

Afgerond

Subsidieverstrekker

European Commission

Aanleiding

PROMISS staat voor ‘Prevention Of Malnutritoin In Senior Subjects in the EU’. In Europa woont 90 tot 95% van de oudere volwassenen thuis. Ongeveer 21% van hen is ondervoed of loopt het risico om ondervoed te raken.

Doel

Het doel van PROMISS is daarom om onderzoek te doen naar de preventie van ondervoeding bij thuiswonende oudere volwassenen en zo concreet mogelijke aanbevelingen te doen voor een actieve en gezonde levensstijl, ook op een hogere leeftijd.

Aanpak

Om deze missie te bereiken, was het doel van dit multidisciplinair en internationaal consortium om enerzijds de context te begrijpen en anderzijds oplossingen te ontwikkelen om ondervoeding bij oudere volwassenen te voorkomen. Het project richtte zich in het bijzonder op de preventie van eiwit-energie ondervoeding.

Met behulp van grootschalige databases werd gestart met het identificeren van de relaties tussen voedselinname, voedseleigenschappen, fysieke activiteit, de orale en darmflora, en slechte eetlust, ondervoeding en slechte gezondheid bij oudere volwassenen. Tot nu toe was het meeste onderzoek bij oudere volwassenen gericht op de behandeling van ondervoeding door extra eiwitten en energie te leveren. Dit heeft voornamelijk geresulteerd in gewichtstoename, maar liet geen overtuigende effecten op de gezondheid en functionaliteit zien.

PROMISS onderzocht ook de slechte eetlust van oudere volwassenen, wat een grote rol zou kunnen spelen in de preventie van ondervoeding. Ook het effect van veranderingen in mondelinge en darmflora werden onderzocht om verlies van smaak en geur te verklaren. Vervolgens is onderzoek gedaan naar de voedselvoorkeuren en -attitudes van oudere volwassenen met betrekking tot voedselinname, voedselkenmerken en lichaamsbeweging. De identificatie van de voorkeuren en attitudes van oudere consumenten is een vereiste voor de voedingsindustrie om de groeiende markt voor oudere consumenten te kunnen bedienen met adequate producten.  

Onze partners

In Nederland:

  • VU
  • RIVM
  • HAS
  • VUmc
  • TNO (Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek)
  • HAN University of Applied Sciences
  • Fonterra Europe Coöperatie UA
  • Blonk Milieu Advies B.V.
  • Europese Federatie van Verenigingen van Diëtisten (EFAD)
  • Henri B.V.

Overige landen:

  • EUGMS (European Union Geriatric Medicine Society) (België)
  • Age Platform Europe (België)
  • Katholieke Hogeschool Vives Zuid (België)
  • Universiteit Gent (België)
  • Frigilunch (België)
  • Universite de Sherbrooke (Canada)
  • Syddansk Universitet (Denemarken)
  • Friedrich-Alexander Universitaet Erlangen-Nuernberg (Duitsland)
  • Helsingin Yliopisto (Finland)
  • Haskoli Islands (IJsland)
  • ESPEN – European Society for Clinical Nutrition and Metabolism (Luxemburg)
  • Osterreichische Platform fur Interdisciplinare Alternsfragen (Oostenrijk)
  • Laboratoires Grand Fontaine SL (Spanje)
  • University of Newcastle upon Tyne (Verenigd Koninkrijk)
  • Kellogg Management Services (Europe) Limited (Verenigd Koninkrijk)
  • Goeteborgs Universitet (Zweden)
Maak kennis 

Ons team

Marian de van der Schueren

Projectleider
Marian de van der Schueren

Barbara van der Meij

Onderzoeker
Portretfoto Barbara van der Meij voor website Centre of Expertise Sneller Herstel

Resultaten

De resultaten van PROMISS hebben geleid tot geoptimaliseerde, duurzame en evidence-based dieet- en bewegingsstrategieën om ondervoeding te voorkomen en actief en gezond ouder worden te ondersteunen. Deze aanbevelingen zijn optimaal aangepast aan de specifieke kenmerken van de EU-lidstaten om alle oudere EU-burgers en hun zorgverleners te bereiken. Met de hulp van midden-kleinbedrijven en industriële bedrijven zijn nieuwe voedingsconcepten, nieuwe voedingsmiddelen en elektronische ondersteuningssystemen ontworpen die passen binnen deze ontwikkelde voedingsstrategieën.

Dit zal de levensmiddelenindustrie onderbouwde kennis bieden om levensmiddelenproducten en -concepten te ontwikkelen en bestaande producten te herformuleren en/of opnieuw in de handel te brengen om hun wereldwijde marktpositie te versterken. De internationale samenwerking tussen sterke wetenschappelijke, industriële en verspreidingspartners zorgt ervoor dat de resultaten van het project hun weg zullen vinden naar de relevante belanghebbenden in alle EU-landen.

Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl

Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland. 

 

eten
Zwaartepunt
 

HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

eten