Post-hbo Verandermanagement

eceonomie-management-recht
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • Activiteiten
  Plan nu een afspraak in

De opleiding start15 september 2022

Veranderen is een vak! Verandertrajecten vragen om vakmanschap. Om eigentijdse veranderaars die sturing geven. Een goede diagnose kunnen stellen en een passende aanpak ontwikkelen. Wil jij die veranderaar zijn? Volg de post-hbo Verandermanagement. Meld je aan!

In het kort

  8 maandenDuur
  Les op donderdagTweewekelijkse bijeenkomsten
  hbo+Niveau
  € 5.475,-Kosten

Volg de post-hbo Verandermanagement

Met de opleiding leiden we je op tot eigentijds veranderkundige. Je leert vanuit een integrale en systemische benadering richting en sturing te geven aan veranderprocessen. Je doet daarvoor actuele kennis en inzichten op over veranderkunde. En kijkt wat de werkzame bestanddelen zijn van verschillende interventies. Zo bouw je je handelingsrepertoire op of breid je het uit. We praten niet alleen over veranderen, we gaan er ook nadrukkelijk mee aan de slag. De verbinding tussen theorie en praktijk levert direct meerwaarde op doordat je werkt aan een concreet verandervraagstuk. In je eigen óf een andere organisatie. Je leert jezelf in deze opleiding beter kennen. Ook word je je meer bewust van jouw rol als veranderkundige.

Een opleiding waarin theorie en praktijk goed afgewisseld worden. Hierdoor leer je direct veel, zowel over jezelf als over veranderprocessen in organisaties.

Voor wie is deze opleiding?

Je bent leidinggevende, manager, intern of extern adviseur of projectleider. Je wilt meesterschap ontwikkelen in veranderen. En zoekt hiervoor nieuwe inzichten en extra kennis. Je wilt jezelf als veranderaar graag verder ontwikkelen. Bekijk ook de toelatingseisen.

Een boost aan kennis en kunde om veranderingen te doorgronden en op te pakken. Inspirerende vakavonden/werkplaatsdagen om vervolgens vol energie en inspiratie de opgedane kennis toe te passen."

Advies nodig?

Heb je nog vragen over de post-hbo Verandermanagement? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan! Tijdens het gesprek bespreken we of de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen, ambities en mogelijkheden. Het adviesgesprek plannen we op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams.

33919 Overlegen en samenwerken

Inhoudelijk verrijkend en menselijk spiegelend."

Programma post-hbo Verandermanagement

De post-hbo-opleiding Verandermanagement bestaat uit 9 vakavonden, 4 werkplaatsdagen en de meesterproef.
De opleiding begint met een eerste werkplaatsdag. Je gaat daarbij de diepte in en legt de basis voor een visie op veranderen. Daarna volg je 3 samenhangende modules, bestaande uit vakavonden en praktijkdagen in de werkplaats. Alle modules bevatten deze onderdelen, die met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken:

 • Vakkunde: verbreding en verdieping van theoretische kennis over veranderen. 
 • Vakmanschap: toepassen van theorie en inzichten in de praktijk. 
 • Professionele rol: reflecteren op en bewust omgaan met houding, vaardigheden, gedrag en professionele ethiek. Kortom: JIJ als veranderaar. 

Dit zijn de modules binnen de opleiding: 

Module 1 | Diagnose stellen 
Een verandertraject start met het stellen van een goede diagnose. Een diagnose helpt je om de juiste vraag te pakken te krijgen. En het maakt de veranderkracht van een organisatie, afdeling of team inzichtelijk. We stellen onszelf vragen als: Wat is er precies aan de hand? Wat wordt gezegd en wat niet? Hoe voorkom ik blinde vlekken? Hoe geef ik betekenis aan wat ik zie? Wie zijn de relevante spelers en wat is hun positie? Hoe verhoud ik me daartoe als veranderaar? Wat gaat er al goed? En waaraan moeten we als organisatie werken om te bereiken wat we willen?
Je leert een diagnose te stellen door vanuit verschillende perspectieven en met diverse brillen naar een verandervraagstuk en de boven- en onderstroom van een organisatie of team te kijken. Je leert hoe je op een goede manier contracteert en hercontracteert. Niet alleen op de inhoud van de verandervraag of veranderopdracht. Ook op je eigen rol, de randvoorwaarden die nodig zijn en het commitment.

Module 2 | Veranderen als ambacht 
Hoe geef je vorm aan veranderprocessen? Je leert hoe je aangrijpingspunten vindt die richting geven aan het kiezen en combineren van veranderstrategieën. Ook leer je bewust een keuze te maken voor een passende veranderstrategie om zo tot een weloverwogen veranderaanpak te komen. Je verbindt denken en doen aan elkaar. Je leert over verschillende interventies en de werkzame bestanddelen ervan. Op die manier kun je bewust keuzes maken. Keuzes over hoe jij sturing geeft in de verandering en hoe jij je impact als veranderaar vergroot.

Module 3 | De meesterproef 
Oogsten doe je niet alleen aan het einde van de opleiding. Daarom werk je doorlopend aan je reflectieverslag. Eén van de leerbegeleiders beoordeelt dit periodiek. Je maakt tijdens module 1 of 2 een tussentijdse balans op. Je maakt dan een beschrijving van een door jou uitgevoerde diagnose. Of van een veranderstrategie en veranderaanpak voor jouw organisatie. Aan het eind van de opleiding doe je de meesterproef. Je gaat in dialoog over je leerproces en ontwikkeling als veranderaar. Dit doe je met de leerbegeleiders én medestudenten uit je eigen leergroep. De meesterproef duurt een dag per leergroep.

Alumni aan het woord  Nieuwe inzichten en perspectieven

Persoonlijke ontwikkeling was al bekend terrein. Maar kennis om organisaties bij veranderprocessen te begeleiden, bleek voor loopbaanprofessional Jacqueline Gielen en teamcoach en leiderschapsontwikkelaar Breg van Baars een meer dan interessante aanvulling. “Je leert op een andere manier kijken, met allerlei brillen. Inspirerend en verrijkend.”

386053 Post-hbo Veranderkunde, verandermanagement, testimonial Breg van Baars. 2022

Stel je een ijsberg voor! Je ziet maar 10% van die berg, 90% ligt onder het wateroppervlak. Dit gevoel had ik ook bij de veranderingen die ik begeleidde. Dankzij de opleiding ontdek ik steeds meer van die 90%.

Post-hbo Verandermanagement of cursus Verandermanagement (basis)

Heb je interesse in een opleiding op het gebied van verandermanagement? Bij de HAN hebben we hier 2 opties voor! De cursus Verandermanagement (basis) en de post-hbo opleiding Verandermanagement. Om de keuze te vergemakkelijken hebben we de verschillen tussen deze opleidingen op een rijtje gezet! 

StudiekostenVraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor de post-hbo Verandermanagement? Dan kun je een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. Het STAP-budget vervangt de belastingaftrek voor scholingskosten.

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Verdere informatie

Ik kom mijzelf meerdere malen tegen en dat is goed. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en wie jij bent als veranderaar. Interessante literatuur waarbij je de stappen in een verandertraject begint te doorgronden en ermee leert spelen. Echt een opleiding waarbij je de theorie in de praktijk gaat toepassen, top!

Meer Bedrijfskunde-gerelateerde opleidingen

Wil jij je nóg verder verdiepen op het gebied van management? Op deze overzichtspagina vind je het gehele aanbod aan (post-)hbo opleidingen en cursussen op bedrijfskundig gebied bij de HAN.

Theorie en praktijk wisselen elkaar af en sluiten goed op elkaar aan. De aandacht van Léon en Judith voor persoonlijke ontwikkeling maakt dat ik me de geleerde lessen echt eigen kan maken.

Nieuwsgierig?

Goed leidinggeven of een organisatie leiden vraagt aanleg en talent. Maar gedegen vakkennis dankzij de juiste opleiding draagt beslist ook bij aan een succesvolle carrière.

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Of kunnen we je helpen met het maken van een keuze? We helpen je graag verder.

Telefoons internationaal