Post-hbo Verandermanagement

drie personen staan te praten en lachen met elkaar in een ruimte met glazen wanden
Meld je aan
Startdatum is nog niet bepaald
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • Proefstuderen
  Plan nu een afspraak in

Startdatum is nog niet bepaald

Veranderen is een vak! Verandertrajecten vragen om vakmanschap. Om eigentijdse veranderaars die sturing geven. Een goede diagnose kunnen stellen en een passende aanpak ontwikkelen. Wil jij die veranderaar zijn? Volg de post-hbo Verandermanagement. Meld je aan!

De groep die op 28 september start zit helaas vol. Je kunt je voor de start op deze datum dus niet meer aanmelden. Heb je interesse om de post-hbo Verandermanagement te volgen? Stuur dan een mail naar docent leon.haver@han.nl, dan neemt hij contact met je op zodra de nieuwe startdatum bekend is. Je kunt ook alvast een adviesgesprek aanvragen

In het kort

  28 september 2023Startdatum
  8 maandenDuur
  Les op donderdagTweewekelijkse bijeenkomsten
  hbo+Niveau
  € 5.475,-Kosten

Volg de post-hbo Verandermanagement

Met de opleiding leiden we je op tot eigentijds veranderkundige. Je leert vanuit een integrale en systemische benadering richting en sturing te geven aan veranderprocessen. Je doet daarvoor actuele kennis en inzichten op over veranderkunde. En kijkt wat de werkzame bestanddelen zijn van verschillende interventies. Zo bouw je je handelingsrepertoire op of breid je het uit. We praten niet alleen over veranderen, we gaan er ook nadrukkelijk mee aan de slag. De verbinding tussen theorie en praktijk levert direct meerwaarde op doordat je werkt aan een concreet verandervraagstuk. In je eigen óf een andere organisatie. Je leert jezelf in deze opleiding beter kennen. Ook word je je meer bewust van jouw rol als veranderkundige.

Een opleiding waarin theorie en praktijk goed afgewisseld worden. Hierdoor leer je direct veel, zowel over jezelf als over veranderprocessen in organisaties.

Voor wie is deze opleiding?

Je bent leidinggevende, manager, intern of extern adviseur of projectleider. Je wilt meesterschap ontwikkelen in veranderen. En zoekt hiervoor nieuwe inzichten en extra kennis. Je wilt jezelf als veranderaar graag verder ontwikkelen. Bekijk ook de toelatingseisen.

Een boost aan kennis en kunde om veranderingen te doorgronden en op te pakken. Inspirerende vakavonden/werkplaatsdagen om vervolgens vol energie en inspiratie de opgedane kennis toe te passen."

Bekijk de video!

Ervaringen met de post-hbo opleiding Veranderkunde

Programma post-hbo Verandermanagement

De post-hbo-opleiding Verandermanagement bestaat uit 9 vakavonden, 4 werkplaatsdagen en de meesterproef.
De opleiding begint met een eerste werkplaatsdag. Je gaat daarbij de diepte in en legt de basis voor een visie op veranderen. Daarna volg je 3 samenhangende modules, bestaande uit vakavonden en praktijkdagen in de werkplaats. Alle modules bevatten deze onderdelen, die met elkaar verbonden zijn en elkaar versterken:

 • Vakkunde: verbreding en verdieping van theoretische kennis over veranderen. 
 • Vakmanschap: toepassen van theorie en inzichten in de praktijk. 
 • Professionele rol: reflecteren op en bewust omgaan met houding, vaardigheden, gedrag en professionele ethiek. Kortom: JIJ als veranderaar. 

Dit zijn de modules binnen de opleiding: 

Module 1 | Diagnose stellen 
Een verandertraject start met het stellen van een goede diagnose. Een diagnose helpt je om de juiste vraag te pakken te krijgen. En het maakt de veranderkracht van een organisatie, afdeling of team inzichtelijk. We stellen onszelf vragen als: Wat is er precies aan de hand? Wat wordt gezegd en wat niet? Hoe voorkom ik blinde vlekken? Hoe geef ik betekenis aan wat ik zie? Wie zijn de relevante spelers en wat is hun positie? Hoe verhoud ik me daartoe als veranderaar? Wat gaat er al goed? En waaraan moeten we als organisatie werken om te bereiken wat we willen?
Je leert een diagnose te stellen door vanuit verschillende perspectieven en met diverse brillen naar een verandervraagstuk en de boven- en onderstroom van een organisatie of team te kijken. Je leert hoe je op een goede manier contracteert en hercontracteert. Niet alleen op de inhoud van de verandervraag of veranderopdracht. Ook op je eigen rol, de randvoorwaarden die nodig zijn en het commitment.

Module 2 | Veranderen als ambacht 
Hoe geef je vorm aan veranderprocessen? Je leert hoe je aangrijpingspunten vindt die richting geven aan het kiezen en combineren van veranderstrategieën. Ook leer je bewust een keuze te maken voor een passende veranderstrategie om zo tot een weloverwogen veranderaanpak te komen. Je verbindt denken en doen aan elkaar. Je leert over verschillende interventies en de werkzame bestanddelen ervan. Op die manier kun je bewust keuzes maken. Keuzes over hoe jij sturing geeft in de verandering en hoe jij je impact als veranderaar vergroot.

Module 3 | De meesterproef 
Oogsten doe je niet alleen aan het einde van de opleiding. Daarom werk je doorlopend aan je reflectieverslag. Eén van de leerbegeleiders beoordeelt dit periodiek. Je maakt tijdens module 1 of 2 een tussentijdse balans op. Je maakt dan een beschrijving van een door jou uitgevoerde diagnose. Of van een veranderstrategie en veranderaanpak voor jouw organisatie. Aan het eind van de opleiding doe je de meesterproef. Je gaat in dialoog over je leerproces en ontwikkeling als veranderaar. Dit doe je met de leerbegeleiders én medestudenten uit je eigen leergroep. De meesterproef duurt een dag per leergroep.

Kom sparren over de opleiding

Heb je nog vragen over de post-hbo Verandermanagement? Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan! Tijdens het gesprek bespreken we of de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen, ambities en mogelijkheden. Het adviesgesprek plannen we op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams.

33919 Overlegen en samenwerken
draw-cta-title

Inhoudelijk verrijkend en menselijk spiegelend."

Alumni aan het woord 
 

Nieuwe inzichten en perspectieven

Persoonlijke ontwikkeling was al bekend terrein. Maar kennis om organisaties bij veranderprocessen te begeleiden, bleek voor loopbaanprofessional Jacqueline Gielen en teamcoach en leiderschapsontwikkelaar Breg van Baars een meer dan interessante aanvulling. “Je leert op een andere manier kijken, met allerlei brillen. Inspirerend en verrijkend.”

Foto van Breg van Baar een oud student
Deelnemer aan het woord
 

Eigen visie op veranderen verder ontwikkelen

Noortje Arisz rondde een aantal jaar geleden de post-hbo opleiding Bedrijfskunde af aan de HAN. Nu volgt ze de post-hbo opleiding Verandermanagement aan de HAN. Noortje vertelt wat de opleidingen haar gebracht hebben en wat haar ervaringen zijn met het post-hbo onderwijs. "Het is brengen en halen van kennis en ervaringen, ik haal er echt veel uit."

Deelnemer van de post-hbo Verandermanagement Noortje Arisz

Stel je een ijsberg voor! Je ziet maar 10% van die berg, 90% ligt onder het wateroppervlak. Dit gevoel had ik ook bij de veranderingen die ik begeleidde. Dankzij de opleiding ontdek ik steeds meer van die 90%.

Post-hbo Verandermanagement of cursus Verandermanagement (basis)

Heb je interesse in een opleiding op het gebied van verandermanagement? Bij de HAN hebben we hier 2 opties voor! De cursus Verandermanagement (basis) en de post-hbo opleiding Verandermanagement. Om de keuze te vergemakkelijken hebben we de verschillen tussen deze opleidingen op een rijtje gezet! 

Studiekosten
 

STAP-budget stopt

Schrijf je je in voor de post-hbo Verandermanagement? Dan kun je helaas geen STAP-budget meer aanvragen. Het STAP-budget is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. In de 2e helft van 2023 kun je nog maar voor een klein aantal opleidingen STAP-budget aanvragen. Bij de HAN zijn dat alleen modules die onderdeel uitmaken van een associate degree, bachelor of master. Het is nog niet bekend of en hoe de overheid leren en ontwikkelen wil stimuleren in 2024. 

Meerdere mensen zittend in een hoorcollege zaal van de HAN

Verdere informatie

Ik kom mijzelf meerdere malen tegen en dat is goed. Er is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en wie jij bent als veranderaar. Interessante literatuur waarbij je de stappen in een verandertraject begint te doorgronden en ermee leert spelen. Echt een opleiding waarbij je de theorie in de praktijk gaat toepassen, top!

Meer Management-gerelateerde opleidingen
 

Bekijk ons volledige aanbod

Wil jij je nóg verder verdiepen op het gebied van Management? Kijk dan ook op de overzichtspagina van HAN Management & Organisatie.

413273 Post-hbo Bedrijfskunde, praten, pauze, trap, Ruitenberglaan 31, 2022

Theorie en praktijk wisselen elkaar af en sluiten goed op elkaar aan. De aandacht van Léon en Judith voor persoonlijke ontwikkeling maakt dat ik me de geleerde lessen echt eigen kan maken.

draw-cta-title

Contact

Heb je vragen over deze opleiding? Of kunnen we je helpen met het maken van een keuze? We helpen je graag verder.

Telefoons internationaal