Post-hbo Thuisbegeleiding

299395 Kapittelweg 33 Nijmegen Ergotherapie studeren hbo opleiding wandelen ingang entree
Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • 7jun
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00

De opleiding start 8 februari 2024

Het opleidingstraject 'Thuisbegeleiding' daagt uit, verdiept en zorgt tegelijk voor een gezamenlijke basis rondom het vak. De opleiding is speciaal voor professionals die al een (basis) opleiding en werkervaring hebben.

In het kort

  10 maandenDuurStart 08-02-2024, vervolg 07-03, 28-03, 25-04, 16-05, 13-06, 05-09, 26-09, 31-10, 14-11, 28-11, 19-12 en 23-01-2025
  200-250 uur totaalStudiebelasting
  114,4 punten SKJAccreditatie
  € 2840Kosten

Voor wie

Voor professionals werkzaam als thuisbegeleider die bij wil blijven in het vakgebied, het profiel van de thuisbegeleider in het huidige klimaat van maatschappelijke zorg meer stevigheid wil geven. En daarmee zich nog beter wil toe rusten om het gespecialiseerde werk uit te voeren.

Beroeps- en praktijkgericht

Het opleidingstraject 'Thuisbegeleiding' is een specialistische, beroepsgerichte opleiding met een basismodule en specialistische modules rondom enkele doelgroepen die landelijk en later ook mogelijk op locatie aangeboden wordt.

Praktijkgericht
De specifieke wensen vanuit de werkpraktijk zijn uitgewerkt in het traject waarin de dagelijkse praktijk een prominente plek heeft en waarbij het geleerde direct in de praktijk bruikbaar is.

Met en van elkaar leren
Bijna alle professionals die in de thuisbegeleiding werken komen veelal uit een aanverwante branche, zoals bijvoorbeeld de kinderopvang. Ieder heeft dus al ervaring en expertise. Iedere deelnemer krijgt op zijn expertise een voorbereidende, begeleidende rol naar collega’s uit de leergroep. Dit wordt met docenten vormgegeven in de lesdagen van deze verdiepingsmodules.

Waar gaan we mee aan de slag?

Rol als thuisbegeleider
Wat maakt jou een thuisbegeleider? Hoe neem je daarin jouw eigen wensen, ideeën en ambities mee? En waar raakt het aan zaken die je minder gemakkelijk vind in je werk en in je leven?
Tevens gaan we inhoudelijk aan de slag met het vak thuisbegeleider en hoe dilemma’s in de dagelijkse uitvoering van je werk spelen. 

Opbouwen van de werkrelatie
We gaan kijken naar hoe je steeds opnieuw ruimte maakt voor het ‘ontmoeten’ en ruimte maken voor zowel wat hier en nu speelt in het leven als ruimte maken voor de grotere lijnen die je met elkaar in het plan afstemde.

Leeruitkomsten

1. De thuisbegeleider is in staat om in het uitvoeren van zijn kernopgave ‘begeleiden’ te kiezen welke methodische insteek op dat moment passend is: activeren, ondersteunen, motiveren, adviseren, instrueren, confronteren.
2. De thuisbegeleider is een belangen behartiger van de cliënt totdat hij/zij of hiertoe zelf in staat is. In de complexe samenleving waarin veel rollen verdeeld worden onder specialisten, sterk gestuurd wordt op kostenreductie en zelfstandigheid is het niet vanzelfsprekend dat je hulp vindt voor dat wat je nodig hebt.
3. De thuisbegeleider is in staat om bewust af te wegen in hoe hij handelt, keuzes maakt in zijn werk met cliëntsystemen en afstemming met andere ketenpartners. Dit betekent kunnen uitleggen hoe je omgaat met dilemma’s als afstand houden versus betrokken zijn. 
4. De thuisbegeleider kan zijn meerwaarde en professionele identiteit enthousiast verwoorden in contact met anderen. Dit leidt tot bekendheid in de samenleving en in het professionele netwerk.

Kosten

Je betaalt de kosten voor de startdatum. Betaling in maximaal 3 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 24 extra. 

Hoofddocenten

Het leertraject wordt begeleid door 2 hoofddocenten:

 • Alletta Spreeuw
 • Dorenda Brinkman

“Thuisbegeleiding is een enorm interessant vak” vertelt trainer Alletta Spreeuw. “Veel sociaal werkers zijn gesprekstechnische werkers. Het mooie van thuisbegeleiders is dat zij ook erg praktisch ingesteld zijn. Zo komen thuisbegeleiders vaak dichter op de leefwereld en het netwerk van de cliënten. Tegelijkertijd maakt die dubbelheid in de taak van een thuisbegeleider het soms wel ingewikkeld. Want hoe zet je praktische begeleiding in en blijf je óók op je handen zitten?"

Maatwerk en incompany trajecten

De post-hbo trainers van Academie Mens en Maatschappij (HAN) staan met beide benen in het onderwijs en de praktijk. Weten wat er speelt in jouw dagelijkse praktijk, dat vinden we belangrijk. Net als meedenken over verbeteringen en oplossingen. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van maatwerk of incompany trajecten in het sociale domein? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs: (024) 351 10 83 of info.llo.amm@han.nl

Inspiratie opdoen? Bekijk de maatwerkflyer en lees over de organisaties die onze maatwerk of incompany trajecten inzetten in hun organisatie.

31751 studenten op straat met kaartjes in hand

Post-hbo in het sociale domein

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

31747 drie mensen kijken naar fotos op tafel

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 10 83

Nieuwsgierig?