Post-hbo Systeemgericht Werken in de Praktijk

   

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie ...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
  • Vraag een adviesgesprek aan
    Stel al je vragen aan een specialist
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

De opleiding start11 oktober 2024

Ben je een ervaren jeugd en gezinsprofessional in de jeugdzorg, zoek je verdieping in systeemgericht werken én wil je door middel van het prakijkprogramma aantonen dat je voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid en daarmee SKJ registeren? Start met het programma voor jeugd- en gezinsprofessionals!

In het kort

    6 maandenDuurStart 11-10-2024 Vervolg 15-11, 13-12, 31-01-2025, 14-03, 18-04
    420 uur totaalStudiebelasting
    46 uurContacturen
    JaAccreditatieGeaccrediteerd als SKJ-praktijkprogramma
    € 2.095,-Kosten
Systeemgericht werken in de praktijk en SKJ
 

Praktijkprogramma voor jeugd- en gezinsprofessionals

In het kader van SKJ registratie. (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) voldoet deze opleiding aan de bouwstenen van het Landelijk opleidingsdocument Sociaal Werk, profiel Jeugd. Het SKJ beschrijft studiebelasting in EC (European Credit).

Veel gestelde vragen & antwoorden 
We ontvangen veel vragen over de SKJ registratie. In dit document vind je de vragen en onze antwoorden hierop:

988b9032-0ce5-11ee-92f1-02565807075b Twee vrouwenhanden typen op het toetsenbord van haar laptop.

Voor wie

  • Het programma is geschikt voor de ervaren jeugd en gezinsprofessional die recent stevig geschoold is en die praktijkopdrachten in zijn of haar eigen context zelfstandig kan uitvoeren.
  • Voor de professional die aan de slag wil met de eisen vakbekwaamheid en verdieping zoekt in het systeemgericht werken.

Instapeisen

  • Je bent in het bezit van HSAO diploma (of een van de voorgangers) (sph, mwd, cmv, pedagogiek, social work, toegepaste psychologie, creatieve therapie, godsdienst pastoraal werk, of een van de voorlopers bijvoorbeeld Inrichtingswerk of hbo-J.)
  • Je bent minimaal 16 uur per week werkzaam in een functie waar je werkzaamheden verricht die een geregistreerd professional vereisen Norm verantwoorde werktoedeling - SKJeugd
  • Je hebt een praktijkbegeleider (ervaren professional met SKJ (of andere) registratie) die met je meedenkt in het leerproces en je feedback geeft op jouw handelen in de praktijk.

Eisen aan praktijkbegeleider

  • De praktijkbegeleider heeft ruime werkervaring en heeft kennis van systemisch werken.
  • De praktijkbegeleider is SKJ geregistreerd (of ander passende registratie) en dus minimaal HBO opgeleid.
  • Hij of zij heeft zicht op de dagelijkse praktijk van de cursist.
  • Binnen het praktijkprogramma is de verbinding tussen theorie, handelen in de praktijk en reflecteren van groot belang. De praktijkbegeleider heeft hierin een belangrijke rol in.
  • De praktijkbegeleider helpt de cursist met de vertaling naar zijn specifieke praktijk.
  • De praktijkbegeleider geeft feedback op en ondertekent het leerverslag.

Begeleiding door de praktijkbegeleider

  • Deze dient frequent genoeg te zijn voor de cursist om zich lerend te kunnen ontwikkelen in de praktijk en daarvoor vragen en kwesties tijdig te kunnen bespreken.
  • Dit kan 1 x per 2 tot 4 weken, 30-60 minuten (in een groep 90 minuten) Dit is afhankelijk van de ervaring van de cursist en de complexiteit van het werk.
  • Als zelfstandig ondernemer heb je ook een praktijkbegeleider nodig die aan dezelfde voorwaarden voldoet. Deze praktijkbegeleider mag de opdrachtgever zijn of een collega ZZP’er uit het werkveld.

Programma

Dit praktijkprogramma bestaat uit 6 lesdagen. Daarbij zijn de eerste vier gericht op systeemgericht werken in jouw eigen context. Hierop komen systeemtheorie, systemische interventies en methodisch werken aan bod. De laatste twee lesdagen gaan over de professionele standaarden (beroepscode, richtlijnen en tuchtrecht) Dit onderdeel is tevens SKJ geaccrediteerd en een vereiste in het eerste registratiejaar bij SKJ.

Daarnaast omvat dit programma 4 bijeenkomsten in leergroepen (op dezelfde dagen) waarin je met elkaar aan de slag gaat met de vertaling van het geleerde naar jouw context en je verantwoording van jouw vakbekwaamheid. Deze leg je vast in je leerverslag.

Waar werken we naartoe?

Als jeugd en gezinsprofessional ben je in staat gerichte ondersteuning en behandeling te bieden aan cliënten in zijn systemische context afgestemd op de pedagogische hulpvraag van ouders/opvoeders. Je hebt kennis van de beroepscode en richtlijnen en weet je handelen hieruit te onderbouwen.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Ontwikkelen van je eigen professionaliteit.
  • Methodiekgericht werken vanuit de richtlijnen en beroepsstandaarden waarbij specifiek aandacht is voor de processtappen bij het maken van een gezinstaxatie.
  • Systemisch interveniëren. Je leert technieken in te zetten om (opvoed) vaardigheden aan te leren en de communicatie in gezin te verbeteren. Daarnaast leer je het sociale netwerk te vergroten en meer te benutten in het aanpakken van problemen van een gezinssysteem.
  • Professionele standaarden (beroepscode, richtlijnen en tuchtrecht). Je leert te werken met en vanuit de beroepscode en richtlijnen van jeugd- en gezinsprofessionals.

Cursisten aan het woord

Rini Kerkhof

"Ik heb tijdens de cursus geleerd om met verschillende brillen te kijken. Daardoor is de samenwerking met partners nu beter", vertelt ambulant begeleider Rini Kerkhof (53).

4892deda-0cf1-11ee-bc99-02565807075b Foto van cursist Rini Kerkhof van de post-hbo cursus Systeemgericht werken in de praktijk.

Iñez Hallewas

“De mensen bij de HAN zijn een zeldzaam type docent, ze hebben bredere ervaring in de beroep-spraktijk, waardoor het goed aansluit", legt cursist Iñez Hallewas (47) uit.

6642cd50-0cf1-11ee-9dab-02565807075b Portretfoto van cursist Iñez Hallewas van de post-hbo cursus Systeemgericht werken in de Praktijk. Met rode achtergrond.

Manouk Zandkuijl

In coronatijd een cursus volgen? Manouk Zandkuijl (30) vond het prima te doen. “Ik vond het geen probleem om de les online te volgen, heb vaker een thuisstudie gedaan en het was goed te doen.”

7bca1318-0cf6-11ee-8f47-02565807075b Portretfoto van Manouk Zandkuijl, student cursist Systeemgericht werken in de praktijk post-hbo

Afronding

Tijdens het programma werk je aan jouw leerverslag waarmee je jouw vakbekwaamheid als jeugd- en gezinsprofessional aantoont. Dit leerverslag wordt gevoed tijdens de lesdagen, door leergroepen en de verzamelde feedback.

Je gaat aan de slag in jouw werkcontext waar je reflecteert op je handelen, deze onderbouwt en bewijslast verzamelt om jouw vakbekwaamheid aan te tonen. Je vraagt je praktijkbegeleider feedback op jouw reflecties en laat hem jouw bewijslast ondertekenen. Op die wijze toon je aan te voldoen aan de veldnormen uit de praktijk (Richtlijnen Jeugdhulp en jeugdbescherming).

Aan de hand van dit leerverslag wordt je beoordeeld of je in staat bent om feedback te organiseren, kritisch te reflecteren en je handelen te onderbouwen. Specifiek wordt verwacht dat je in staat bent om te onderbouwen dat je systeemgericht werkt, meerzijdig partijdig werkt en hoe je één specifieke methodiek inzet in jouw werkcontext. Je bent in staat om hier passend bewijslast voor te verzamelen én kunt op de gevraagde competenties reflecteren. Het onderdeel professionele standaarden wordt afgerond met een thuiswerk toets. Deze wordt tijdens de les toegelicht.

De opdrachten worden door de praktijkbegeleider van feedback voorzien en beoordeeld door de examinator van de HAN. Voorwaarde voor certificering is dat alle opdrachten met minimaal een voldoende moeten worden afgerond.

De afronding van het praktijkprogramma kan ook tot de conclusie leiden dat er nog aanvullende scholing nodig is om te voldoen aan de eisen voor vakbekwaamheid van de jeugd- en gezinsprofessional. In overleg zullen we dan met je meedenken wat voor jou passend is.

Ben je ZZP’er?

  • Als zelfstandige ga je zelf na of je de werkzaamheden uitvoert die de inzet van een geregistreerd professional vereisen.
  • Als zelfstandige heb je een praktijkbegeleider nodig die met je meedenkt in jouw leerproces, je feedback geeft en uiteindelijke het leerverslag ondertekend. De praktijkbegeleider moet een SKJ geregistreerde professional zijn met ruime werkervaring. Dit mag de opdrachtgever kunnen zijn of een collega ZZP’er uit het werkveld.

Handige documenten

Voor ZZP'ers
Met dit formulier (versie word en pdf) kun je je werkervaringsuren als zelfstandig ondernemer aantonen.

​Intake
Met dit fomulier (versie word en pdf) kun je je intake voorbereiden:

Bevestiging namens werkgever
Met dit formulier (pdf of de word versie) dien je de bevestiging van de werkgever voor het praktijkprogramma in.

Kosten

De kosten voor deze post-hbo cursus zijn inclusief studiemateriaal en exclusief zelf aan te schaffen literatuur.
Je betaalt de kosten voor de startdatum. Betaling in maximaal 3 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 24 extra.

Maatwerk en incompany trajecten

De post-hbo trainers van Academie Mens en Maatschappij (HAN) staan met beide benen in het onderwijs en de praktijk. Weten wat er speelt in jouw dagelijkse praktijk, dat vinden we belangrijk. Net als meedenken over verbeteringen en oplossingen. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van maatwerk of incompany trajecten in het sociale domein? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs: (024) 351 10 83 of info.llo.amm@han.nl

Inspiratie opdoen? Bekijk de maatwerkflyer en lees over de organisaties die onze maatwerk of incompany trajecten inzetten in hun organisatie.

67752962-0ce6-11ee-8709-02565807075b studenten op straat met kaartjes in hand
Totale aanbod
 

Post-hbo in het sociale domein

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

66d6d00a-0ce6-11ee-bde1-02565807075b drie mensen kijken naar fotos op tafel

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 10 83

draw-cta-title