Post-hbo Systeemgericht Werken in de Praktijk

   

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Avond
Proefcollege, meelopen
 • 7jun
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00

De opleiding start10 oktober 2023

Ben jij een ervaren professional in de jeugdzorg, zoek je verdieping in systeemgericht werken én wil je graag zo snel mogelijk je SKJ-registratie behalen? Start dan met de post-hbo cursus Systeemgericht werken in de praktijk!

In het kort

  6 maandenDuur Start: 10-10-2023 Vervolg 14-11, 19-12, 30-1-2024, 27-2 en 16-04
  420 uur totaalStudiebelasting
  46 uurContacturen
  JaAccreditatieGeaccrediteerd als SKJ-praktijkprogramma
  € 1.995,-Kosten (prijspeil 2022)Aangemeld voor het STAP-budget, zie onderaan de pagina.

Systeemgericht werken in de praktijk en SKJScholingstraject jeugd- en gezinsprofessional (SKJ)

In het kader van SKJ registratie. (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) voldoet deze opleiding aan de bouwstenen van het Landelijk opleidingsdocument Sociaal Werk, profiel Jeugd. Het SKJ beschrijft studiebelasting in EC (European Credit).

Veel gestelde vragen & antwoorden 
We ontvangen veel vragen over de SKJ registratie. In dit document vind je de vragen en onze antwoorden hierop:

30476 Laptop met blauwe hoes

Voor wie

Het programma is geschikt voor de ervaren professional die recent stevig geschoold is en zelfstandig de opdrachten kan uitvoeren. Die graag verdieping wil in het systeemgericht werken.

Vooropleiding/instapeisen

 • HSAO diploma
 • Praktijkbegeleider (ervaren professional met SKJ (of andere) registratie)
 • Minimaal 16 uur per week werkzaam in een agogische functie

Programma

Dit praktijkprogramma bestaat uit 6 lesdagen. Daarbij zijn de eerste vier lesdagen gericht op systeemgerichte (ambulante) jeugdhulpverlening, gezinstaxatie en veiligheid. De laatste twee lesdagen gaan over beroepscode en tuchtrecht van de jeugd- en gezinsprofessional.

Daarnaast omvat dit traject 4 intervisiebijeenkomsten (op dezelfde dagen) omdat leren in de praktijk een grote rol heeft. Systeemgericht werken is onderlegger in deze cursus, binnen de verschillende werkcontexten maken we samen de vertaling van hoe dit in de praktijk zijn uitwerking krijgt. De training beroepscode en tuchtrecht is ook SKJ geaccrediteerd en een vereiste in het eerste registratiejaar van de SKJ registratie.

Wat ga je doen?

 • Je gaat werken aan je professionele ontwikkeling als jeugdhulpverlener.
 • Je denkt na over je werk en je ontwikkeling en ontdekt wat voor jou belangrijk is.
 • Je leert de omgeving van gezinnen te beschrijven door de onderlinge dynamiek, communicatiepatronen en relaties in kaart te brengen. We besteden aandacht aan oplossingsgericht werken en hoe je de flowchart bij verschillende werkrelaties kunt gebruiken.
 • Gezinstaxatie met aandacht voor veiligheid. Je zet een hulpverleningsplan op en voert deze ook uit. Je leert werken met gezinnen met verschillende culturele achtergronden en kijken naar je eigen rol daarin.

Tijdens de intervisiebijeenkomsten ga je aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling als jeugd- en gezinsprofessional. Je stelt leerdoelen op en maakt zichtbaar wat je kwaliteiten zijn in je leerverslag.

Voorwaarden

 • Je bent minimaal 16 uur per week werkzaam in relevante praktijk. (In een agogische functie met kinderen en/of adolescenten en hun gezinnen.
 • Je hebt een praktijkbegeleider die met je meedenkt in het leerproces, je feedback geeft en uiteindelijke het leerverslag ondertekend. De praktijkbegeleider moet een SKJ geregistreerde professional zijn met ruime werkervaring.
 • Je hebt een hsao-diploma, dit is een hbo-diploma van een van de volgende opleidingen: sph, mwd, cmv, pedagogiek, social work, toegepaste psychologie, creatieve therapie, godsdienst pastoraal werk, of een van de voorlopers bijvoorbeeld Inrichtingswerk of hbo-J.

Cursisten aan het woord

Rini Kerkhof

"Ik heb tijdens de cursus geleerd om met verschillende brillen te kijken. Daardoor is de samenwerking met partners nu beter", vertelt ambulant begeleider Rini Kerkhof (53).

281137 Foto van cursist Rini Kerkhof van de post-hbo cursus Systeemgericht werken in de praktijk.

Iñez Hallewas

“De mensen bij de HAN zijn een zeldzaam type docent, ze hebben bredere ervaring in de beroep-spraktijk, waardoor het goed aansluit", legt cursist Iñez Hallewas (47) uit.

282740 Portretfoto van cursist Iñez Hallewas van de post-hbo cursus Systeemgericht werken in de Praktijk. Met rode achtergrond.

Manouk Zandkuijl

In coronatijd een cursus volgen? Manouk Zandkuijl (30) vond het prima te doen. “Ik vond het geen probleem om de les online te volgen, heb vaker een thuisstudie gedaan en het was goed te doen.”

375236 Portretfoto van Manouk Zandkuijl, student cursist Systeemgericht werken in de praktijk post-hbo

Afronding

Ter afronding van het praktijkprogramma schrijf je een leerverslag dat beoordeeld wordt door de intervisior van de HAN én ondertekend moet worden door een praktijkbegeleider.  

Het onderdeel beroepscode en tuchtrecht wordt afgesloten met een thuiswerktoets. Deze wordt in de les toegelicht.

Toetsing

Aanwezigheid van 80% is een vereiste om dit programma succesvol af te ronden. 

Ben je ZZP’er?

 • Als zelfstandige ga je zelf na of je de werkzaamheden uitvoert die de inzet van een geregistreerd professional vereisen.
 • Als zelfstandige heb je een praktijkbegeleider nodig die met je meedenkt in jouw leerproces, je feedback geeft en uiteindelijke het leerverslag ondertekend. De praktijkbegeleider moet een SKJ geregistreerde professional zijn met ruime werkervaring. Dit mag de opdrachtgever kunnen zijn of een collega ZZP’er uit het werkveld.

Handige documenten

Voor ZZP'ers
Met dit formulier (versie word en pdf) kun je je werkervaringsuren als zelfstandig ondernemer aantonen.

​Intake
Met dit fomulier (versie word en pdf) kun je je intake voorbereiden:

Bevestiging namens werkgever
Met dit formulier (pdf of de word versie) dien je de bevestiging van de werkgever voor het praktijkprogramma in.

Kosten

De kosten voor deze post-hbo cursus zijn inclusief studiemateriaal en exclusief zelf aan te schaffen literatuur.
Je betaalt de kosten voor de startdatum. Betaling in maximaal 3 termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 24 extra.

Maatwerk en incompany trajecten

De post-hbo trainers van Academie Mens en Maatschappij (HAN) staan met beide benen in het onderwijs en de praktijk. Weten wat er speelt in jouw dagelijkse praktijk, dat vinden we belangrijk. Net als meedenken over verbeteringen en oplossingen. Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen op het gebied van maatwerk of incompany trajecten in het sociale domein? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een van onze adviseurs: (024) 351 10 83 of info.llo.amm@han.nl

Inspiratie opdoen? Bekijk de maatwerkflyer en lees over de organisaties die onze maatwerk of incompany trajecten inzetten in hun organisatie.

31751 studenten op straat met kaartjes in hand

Vraag het STAP-budget aan!

Schrijf je je in voor Systeemgericht werken in de praktijk? Dan kun je hier een STAP-budget van maximaal €1.000,- voor aanvragen. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarktpositie. Het is een subsidie van de overheid waarmee je je kunt blijven ontwikkelen tijdens je loopbaan. Het STAP-budget vervangt de belastingaftrek voor scholingskosten.

31727 groep studenten tijdens hoorcollege

Totale aanbodPost-hbo in het sociale domein

Je wilt werk maken van je carrière. Een stap zetten, bijvoorbeeld door je te verdiepen. Daar heb je iets voor nodig; een korte cursus, een intensieve training of een specifiek post-hbo-traject.
Bij de post-hbo opleidingen en cursussen in het sociale domein profiteer je van actuele kennis uit de praktijk. Die doen we op door met bedrijven en organisaties uit de regio praktijkgericht onderzoek uit te voeren. Een boost voor jouw ontwikkeling!

31747 drie mensen kijken naar fotos op tafel

Snel antwoord

Vragen over een post-hbo training, cursus of opleiding?
We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 10 83