Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG)

Meld je aan
De opleiding start een aantal keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • Stel een snelle vraag
  Aan het HAN VoorlichtingsCentrum
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Avonden, Meeloopdagen etc.
 • 17aug
  28aug
  Adviesgesprek-weken

De opleiding start25 september 2020

Ben jij werkzaam als jeugd- en gezinsprofessional binnen het sociale domein en werk je of wil je werken met gezinnen met kinderen die meerdere en complexe problemen hebben en veelal moeilijk toegankelijk zijn voor hulpverleners. Wil jij (multi) probleemgezinnen helpen om de regie terug te krijgen.

Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG)

In het kort

  13 dagenDuurStart: 25-09-2020 Vervolg: 09-10, 30-10, 27-11, 18-12, 22-01-2021, 26-02, 26-03, 23-04, 21-05, 18-06, 10-09 en 08-10
  840 uur totaalStudiebelasting
  85 uurContacturen
  AccreditatieBekijk hier de punten
  148,5 punten SKJ, 240 punten Registerplein, 85 punten V&V, registeropleiding (CPION-SPHBO)
  € 3.755,-Kosten

Deelnemers over HAN VDO opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling

Scholingstrajecten jeugd- en gezinsprofessional (SKJ)

De HAN biedt drie verschillende (post-hbo) scholingstrajecten aan waarmee je je kunt registreren als jeugd- en gezinsprofessional bij de Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
- Systeemgericht werken in de praktijk (praktijkprogramma)
Systeemgericht werken in de ambulante jeugdhulp
- Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling

Voor wie?
Een post-hbo opleiding gericht op Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling. Gedurende dit traject dien je minimaal 16 uur per week werkzaam te zijn in de ambulante jeugdhulp en te kunnen werken met complexe multiprobleemgezinnen. Een opleiding die erkenning heeft, die een verdieping is op het HBO van de professional en direct toepasbaar is in de praktijk. Deze opleiding is geschikt voor professionals die in het ambulante jeugdveld werken en op post-hbo niveau verdieping willen.

Ben je een ervaren jeugd- en gezinsprofessional en wil je verdieping in de ambulante behandeling van multiprobleemgezinnen? Check of he voldoet aan de instapvoorwaarden:

 • HSAO-diploma of een diploma van een van de voorgangers van deze opleiding. Is je diploma ouder dan 5 jaar, en/of heb je geen uitstroomprofiel jeugdzorgwerker?
 • Je hebt minimaal 2 jaar relevante werkervaring op een agogische functie met kinderen en/of adoloscenten en hun gezinnen of ambulante jeugdhulp, maar onvoldoende recente werkervaring in het jeugddomein (langer dan 3 jaar geleden).
 • Je werkt voor minimaal 16 uur per week in de ambulante jeugdzorg waar je de praktijkopdrachten kunt doen (stage/werkervaringsplek toegestaan).
 • Je hebt een praktijkbegeleider in je organisatie waar je praktijkopdrachten kunt uitvoeren.  
 • Wellicht kom je in aanmerking voor het scholingsfonds (SKJ).

De concrete invulling van het scholingsfonds wordt in overleg met het SKJ en collega hogenscholen vorm gegeven. Op dit moment is dit nog in ontwikkeling.

Belangrijke informatie
In alle drie de trajecten is het van belang dat je werkzaamheden kunt uitvoeren in de praktijk waaronder het begeleiden van gezinnen met opgroei- en opvoedproblematiek. In alle drie trajecten moet je verschillende praktijkopdrachten uitvoeren. Minimaal dien je 16 uur in de praktijk werkzaam te zijn (of stage te lopen). In het kader van SKJ registratie (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) voldoen deze drie modules aan de bouwstenen van het Landelijk opleidingsdocument Sociaal Werk, profiel Jeugd. Het SKJ beschrijft studiebelasting in EC (European Credit). En kun je je na het behalen van het certificaat registreren als jeugd- en gezinsprofessional.

Een hsao-diploma is een hbo-diploma van een van de volgende opleidingen: sph, mwd, cmv, pedagogiek, social work, toegepaste psychologie, creatieve therapie, godsdienst pastoraal werk, of een van de voorlopers bijvoorbeeld Inrichtingswerk of hbo-J.
Relevante werkervaring: werkervaring op een agogische functie met kinderen en/of adolescenten en hun gezinnen.
Recente werkervaring is gedefinieerd als minimaal 1 jaar, niet langer dan 3 jaar geleden.

Actief in landelijke ontwikkeling van de IAG opleiding

Wij participeren actief in landelijke ontwikkeling van de IAG opleiding (20 instellingen en 4 hogescholen) en we gebruiken de laatste ontwikkelingen in de IAG opleiding). In de opleiding wordt samengewerkt met het HAN Lectoraat ‘Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp’. Het lectoraat werkt aan het bevorderen van de effectiviteit van het professioneel handelen in de jeugd- en opvoedhulp. Daarbij richten zij zich vooral op praktijkonderzoek naar samenwerkingsvraagstukken.

Wat kun je na de post hbo opleiding (IAG)?

Na de post hbo opleiding (IAG) kun je methodisch variëren tussen oplossingsgerichte bejegening, werken vanuit de systeemtheorie en de sociale leertheorie. Door middel van deze theorieën ben je in staat om vanuit verschillende posities en perspectieven te handelen, te onderscheiden en te verbinden. Je ben in staat afgewogen analyses omtrent de pedagogische hulpvraag in gezinnen te maken.

Programma

Je volgt deze opleiding met collega’s vanuit verschillende instellingen en organisaties. Hierdoor verbreed je jouw praktijkkennis en voed je de ketensamenwerking. Er is aandacht voor de individuele kindproblematiek die steeds gerelateerd wordt aan het systeem/de systemen waarin het kind zich bevindt. Deze opleiding is erkend als vooropleiding voor de opleiding Systeemtheorie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Ontwikkelen van eigen professionaliteit.
 • Methodiekgericht werken. Het maken van een gezinstaxatie waaronder het analyseren van de veiligheid en in kaart brengen van gezinssysteem. Het opstellen van een hulpverleningsplan en dit doen vanuit de oplossingsgerichte benadering, systeemtheorie, cultuursensitief werken.
 • Systemisch interveniëren (contextueel en transcultureel systemisch werken). Het inzetten van technieken om (opvoed) vaardigheden aan te leren en communicatie in gezin te verbeteren. Het vergroten en benutten van sociale netwerken en aanpakken van problemen in de omstandigheden van gezin.
 • Interprofessioneel werken. Alliantiebevordering, professionele samenwerking en regievoering.
 • Kwaliteit bevorderen. Het borgen van de voorwaarden om de zorg te kunnen leveren, de gezinshulp effectief te organiseren.

Volledig overzicht  onderwerpen

Toelating

 • Je hebt een relevante bachelor opleiding afgerond.
 • Je hebt een aantal jaren relevante werk/praktijkervaring.
 • Je werkt gedurende de leergang in de jeugdhulp en kunt de praktijkopdrachten van dit traject uitvoeren in de ambulante context.
 • Als je deze opleiding volgt in het kader van aanvullende scholing voor SKJ-registratie, dan dien je gedurende de opleiding een werk-/stageplek van minimaal 16 uur per week te hebben als jeugd- en/of gezinsprofessional.

In het kader van SKJ registratie. (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) voldoet deze leergang aan de bouwstenen van het Landelijk opleidingsdocument Sociaal Werk, profiel Jeugd. Het SKJ beschrijft studiebelasting in EC (European Credit).

Werkwijze

De (transculturele) systeemtheorie, de handelingsgerichte procesdiagnostiek, het oplossingsgerichte denk-werkkader, alsmede de competentiegerichte behandelingswijze en het cultuursensitief werken zijn de pijlers van de opleiding.
In een start-assessment scoor je jezelf in samenspraak met jouw werkbegeleider. Je stelt aan de hand van deze scores een eigen persoonlijk ontwikkelingsplan op.
In een portfolio houd je de vorderingen in het leerproces bij en voedt deze met de uitvoering van de opdrachten en de bestudering van de aangeboden literatuur. Aan het eind van de opleiding geef je een presentatie over wat je hebt geleerd.

Competenties

 • Hulpvragen systemisch onderzoeken
 • Een samenwerkingsrelatie aangaan met het kind en het gezinssysteem
 • De hulp-/ontwikkelingsvraag taxeren en in zijn systeemcontext plaatsen
 • Een handelingsplan schrijven, methodisch uitvoeren en evalueren
 • Rapporteren en evalueren
 • Het sociale netwerk van het gezinssysteem in kaart brengen en inzetten
 • Systeemtherapeutische interventies uitvoeren
 • Verantwoorden van het eigen handelen

Afronding en toetsing

De opleiding wordt afgerond met de uitwerking van een persoonlijk thema dat door jouzelf is gekozen in het licht van je persoonlijke professionele ontwikkeling. In een korte presentatie getuig je van deze ontwikkeling. Je opdrachtgever mag hierbij aanwezig zijn

Toetsing

 • Tenminste 80% aanwezigheid; bij een afwezigheid van 20% is het vervullen van één of meerdere extra opdrachten vereist
 • Een volledig en op orde zijnde portfolio met reflecties op uitgevoerde opdrachten
 • Een beoordeling van de inhoud van het leerdossier met tenminste 'voldoende'
 • Eindpresentatie

Resultaat

Je ontvangt een certificaat indien je voldoet aan bovenstaande toetsingscriteria.

Toelichting op de kosten

 • Inclusief studiemateriaal, exclusief zelf aan te schaffen literatuur
 • Je betaalt de kosten voor de startdatum
 • Betaling in (maximaal 3) termijnen is mogelijk. Hiervoor betaal je € 100,- extra. Vermeld in het aanmeldformulier ‘termijnbetaling’ in het opmerkingenveld.

Zoek je maatwerk ?

Je kunt deze opleiding op je eigen locatie laten uitvoeren. Wij ontwikkelen ook samen met jou een leertraject op maat. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie via tel: 024 - 353 05 66.

Snel antwoord

Vragen over de training, cursus of opleiding?
Stel je vraag aan HAN VDO. We helpen je graag verder.

Openingstijden

Werkdagen: 9.00 tot 16.30 uur

Liever bellen?

Bellen: 024 - 351 1083