Interventiekunde

De opleiding start 1 februari 2026
Hou jij je binnen je organisatie bezig met personeels- en organisatieontwikkeling? Tijdens de cursus Interventiekunde kom je alles te weten over leren en veranderen in organisaties, betekenisvol leren, het stimuleren van medewerkers en leerprocessen en -vraagstukken. Meld je aan!
In het kort
Wat is Interventiekunde?
Bij interventiekunde komen veranderkunde, sociologie, psychologie, systeemkennis en ethiek samen. Met oog voor het hele systeem en richt je je op interventies die het leer- en verandervermogen van organisaties, teams of individuen vergroten. Ook ga je leer- en veranderprocessen daadwerkelijk uitvoeren in de praktijk. Voorafgaand hieraan oefen je op de HAN de interventies zoveel mogelijk in een realistische setting.
Voor wie is de module Interventiekunde?
Vraag jij je wel eens af…
- hoe de neuzen van medewerkers in het bedrijf in dezelfde richting te krijgen?
- hoe samenwerking te realiseren in een organisatie die te karakteriseren is als een eilandjescultuur?
- hoe in de organisatie medewerkers te stimuleren tot meer ondernemerschap?
- hoe van het bedrijf een lerende organisatie te maken?
- hoe het komt dat vernieuwingen in jouw organisatie niet beklijven?
Dan is Interventiekunde wat voor jou! Deze module is vooral bedoeld voor organisatiemedewerkers die zich bezighouden met personeels- en organisatieontwikkeling.
Programma module Interventiekunde
Wat ga je leren?
In deze module onderzoek je manieren om betekenisvol leren en veranderen in organisaties te realiseren. Wederzijds leren vormt hierbij het uitgangspunt. Leerinterventies richten zich op individuele en gezamenlijke processen die voor alle betrokkenen een betekenisvol en systemisch veranderproces teweeg brengen. Tijdens de cursus krijg je kennis en vaardigheden aangereikt die je in staat stellen leer- en veranderprocessen in organisaties optimaal te begeleiden.
Interventiekunde leer je door zelf te ervaren hoe je het lerend vermogen bij jezelf en anderen duurzaam stimuleert. Je ontwikkelt het vermogen om onbelichte processen te onderzoeken en te bevragen. Sleutelbegrippen vormen reflectie, zelfbewust en –verantwoord handelen als basis voor wederzijds leren.
Resultaat - wat levert de module je op?
Na afloop van deze module kun je:
- een complex vraagstuk binnen een organisatie analyseren vanuit een procesgerichte benadering;
- vanuit verschillende theoretische invalshoeken een diagnose stellen betreffende het leercomponent in dit vraagstuk;
- je eigen rol, positie en handelen als interventiekundige analyseren;
- leerinterventies formuleren om leerprocessen op gang te brengen en/of te houden;
- een procesgerichte interventie ontwerpen en de effecten daarvan in een organisatie onderzoeken.
Werkwijze
De module Interventiekunde is een onderdeel van de bachelor Learning & Development in Organisations dat ook los te volgen is. Je sluit, samen met enkele andere cursisten, aan bij studenten die de gehele opleiding volgen.
Je werkt in deze cursus in een community of practice van cursisten en docenten. Dat betekent dat je met 4 medecursisten samenwerkt aan een actueel leervraagstuk. Dit leervraagstuk speelt in de werkpraktijk van een van de cursisten uit de groep. Je ontwerpt interventies, oefent deze in een realistische setting en voert deze vervolgens daadwerkelijk uit bij de betreffende organisatie.
Verdere informatie
Verder studeren?
Heb je de module gevolgd en wil je verder studeren? Of wil je gaan voor een bachelordiploma? Volg dan de deeltijd bacheloropleiding Learning and Development in Organisations (voorheen Opleidingskunde). Interventiekunde is onderdeel van deze bachelor. Als je de module al hebt gevolgd, krijg je vrijstelling voor deze module in de bachelor. Of kies voor een van de andere losse modules van de bachelor.

Ook interessant voor jou
Als adviseur leren en ontwikkelen ben je betrokken bij verbetervoorstellen. Inhoudelijke kennis én persoonlijke vaardigheden spelen een grote rol. Welke adviesrol is effectief? Wat is een realistisch implementatievoorstel? Meld je aan voor Adviseren over leren in organisaties!

Ontwerpen en ontwikkelen van blended learning vraagt veel van een instructional designer. Samenwerken met ict’ers en inhoudsexperts, digitale werkvormen bedenken, een goede blend samenstellen... Ontwikkel jij je tot een specialist op het gebied van blended learning?

Jij wilt je verdiepen in het ambacht van het trainen en het coachen. Hoe begeleid je een groepsopdracht of een rollenspel? En hoe doe je dat online? Hoe zorg je voor vraagverheldering bij je coachee en hoe zorg je voor transfer van het geleerde?

De module Adviseur Leertechnologie is vooral bedoeld voor professionals die zich (gaan) bezighouden met leren en ontwikkelen met digitale hulpmiddelen en het ontwikkelen van effectieve blended leertrajecten.

Wil jij je nóg verder verdiepen op het gebied van leren en ontwikkelen? Bekijk ons volledige aanbod op de overzichtspagina HAN Mens & Organisatie.

Advies nodig?
Heb je een korte vraag over de opleiding? Stuur ons een mail voor een snel antwoord. Heb je een uitgebreide vraag en ga je liever in gesprek met een van onze adviseurs? Vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan! Tijdens het gesprek bespreken we of de opleiding aansluit bij jouw verwachtingen, ambities en mogelijkheden. Het adviesgesprek plannen we op een moment dat het jou uitkomt. Bij de HAN, telefonisch of via Teams.

Snel antwoord
Heb je een vraag? Stel je vraag aan HAN Learning en Development.
We helpen je graag verder.