Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Adviesgesprek, brochure, helpdesk
 • Vraag een adviesgesprek aan
  Stel al je vragen aan een specialist
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Kom langs
Open Dagen, Proefstuderen etc.
 • 12nov
  13nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00
 • 16nov
  Open Avond
  Nijmegen - 18:00 - 21:00
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

Dit is je studie

In de Engelstalige Master Molecular Life Sciences leer je wetenschappelijk onderzoek toepassen voor de ontwikkeling van producten voor de farmaceutische industrie of biotechnologie Hiervoor ontwikkel je zowel je wetenschappelijke vaardigheden als je competenties in het managen van projecten.

studenten overleggen bij microscoop

Matthijs Kersten over de master 'Een netwerk is zo belangrijk'

Bijna kan hij MSc voor zijn naam zetten: Master of Science. De ambitie was er wel, om na zijn bachelor verder te studeren, en na een tussenjaar besluit Matthijs Kersten zich in te schrijven voor de Engelstalige master Molecular Life Sciences.

Lees het interview met Matthijs

Student aan het woordThe perfect combination of working and learning volgens Deeya Shankari

De opbouw van je studie

De voltijd Master Molecular Life Sciences duurt 2 jaar. Je hebt 1 dag per week les en 1 volle week in oktober. Verder leer je in de online leeromgeving en op je stageplek. Je loopt 3 dagen per week stage bij een bedrijf of toepassingsgerichte onderzoeksinstelling. In het laatste half jaar van je studie werk je fulltime op je stageplek en doe je je afstudeeronderzoek. De totale studiebelasting is 120 EC.

Programma

Het programma bestaat uit 7 modules. Er zijn 4 inhoudelijke modules over alle aspecten van toegepast onderzoek en productontwikkeling en de biotechnologie. 3 modules voer je op je stageplek uit. Deze focussen vooral op onderzoek vaardigheden, kennis van productontwikkeling en skills in het managen van projecten.

Stageplaats

Tijdens de hele opleiding loop je stage: de eerste anderhalf jaar is dat 3 dagen per week en het laatste half jaar ben je 5 dagen per week bezig met je stage. 
 
Hoe kom je aan een stageplek? We adviseren je op tijd contact op te nemen met de opleiding. Stuur hiervoor je cv en cijferlijst naar master.mls@han.nl
In een gesprek worden jouw wensen en de eisen aan een stageplek onderling afgestemd. Daarna ga je doelgericht op zoek naar een plek. Afhankelijk van de situatie kan de opleiding je ook in contact brengen met mogelijke werkgevers.
 
 
Voorbeelden van bedrijven/organisaties waar masterstudenten tot nu toe stageplekken hebben gevonden zijn: MSD, MSD Animal Health, Future Diagnostics, Miltenyi Biotec (Duitsland), Janssen Pharmaceutica (België), Bio base Europe Pilot Plant (België), Byondis, Keygene,  Glycostem, Enzyre, Radboudumc en NKI.

Randverschijnselen

Student aan het woordThijs Bijloo

'Ik heb een stageplek geregeld bij MSD Oss, waar ik drie dagen in de week werk aan ontwikkeling en verbetering van bioprocessing. Aangezien iedere maandag colleges op de HAN worden gegeven, is er voor mij een perfecte balans tussen theorie, praktijk en research.

'De vergaarde wetenschappelijke kennis is direct toepasbaar bij mijn stagebedrijf en de ontwikkeling van student naar het bedrijfsleven is zeer aangenaam. Duidelijk een stapje voor op de andere studies als het gaat om werkervaring.

'Naast de toenemende kennis wordt er ook aandacht gegeven aan projectmanagement, met het toekomstbeeld om een projectteam te leiden voor je afstudeerproject. Projecten managen binnen een research afdeling lijkt mij een prachtig beroep, dus deze master is ideaal voor mijn carrièrepad!'

portret Thijs Bijloo

'Ik doe onderzoek naar dragerschap van de bacterie Streptococcus pneumoniae'Stijn Wijkstra

'Drie dagen in de week loop ik stage bij het RIVM waar ik onderzoek doe naar dragerschap van de bacterie Streptococcus pneumoniae. Wij proberen met moleculaire methoden de bacterie te ontdekken in speeksel, dit is nog nooit gedaan bij de leeftijdsgroep waar ik onderzoek in doe.

'Het leuke van deze opleiding vind ik de diverse onderwerpen en het feit dat ik meekrijg hoe onderzoek in het algemeen werkt, dit heb ik nauwelijks bij mijn bachelor gehad. Ik heb ook geleerd hoe je projecten opzet, iets wat ik later veel mag gaan doen waarschijnlijk.

'Het combineren van studie en stage is voor mij een zeer goede combo, ik zag het niet zitten om vijf dagen per week college te hebben maar had wel zin om door te studeren.'

portret Stijn Wijkstra

Laat je inspireren!Blijf jezelf ontwikkelen

'Opstap naar een PhD project in Keulen' Willem van Rengs

'Na mijn bacheloropleiding en ongeveer twee jaar werkervaring bij een plantenveredelingsbedrijf zocht ik een nieuwe uitdaging. Ik wilde me verder ontwikkelen door bijvoorbeeld een master gaan doen, maar tegelijkertijd graag in het werkveld blijven. 'De voltijd Master Molecular Life Sciences bij de HAN bood me deze mogelijkheid: ik kon het theorieprogramma met een 2-jarige stage bij Keygene combineren. Ondanks dat het zwaar was, beviel me deze combinatie erg goed. Ik kon mijn kennis en technische vaardigheden uitbreiden en me tevens verdiepen in onderzoek door het opzetten van een eigen onderzoeksproject. 'Tevens heb ik daarbij soft skills op het gebied van project management en communicatie ontwikkeld. Nu ben ik in staat onderzoeksprojecten zelfstandig uit te voeren en ben inmiddels vol zelfvertrouwen begonnen aan een PhD project in Keulen. De opgedane kennis tijdens mijn masteropleiding Molecular Life Sciences en stageperiode binnen Keygene, maar ook het opgebouwde netwerk, waren voor deze stap heel belangrijk.'

machine klaarmaken in lab

Kom langs op de Open Dag of Avond

Weet je nog niet helemaal zeker of de master bij jou past? Kom gewoon een keer langs op de Open Dag of Open Avond van de HAN en maak kennis met de opleiding. Of vraag een adviesgesprek aan. Stel vragen over de studiebelasting en hoe je het beste je huidige baan kunt combineren met deze master. Heb je nog vragen over vrijstelling en toelating? Ook die kun je stellen aan de studiecoördinator. 

twee studenten overleggen

Volgende paginaJouw toekomst als Master of Science