Dit is je studie

Bruis je van de ideeën en zie jij altijd kansen? In de opleiding is veel aandacht voor ondernemerschap in de praktijk. Zo weet jij straks precies hoe je dat aanpakt. Je bepaalt zelf voor een deel je vakken, zodat je je ontwikkelt tot de ondernemer of ondernemend manager die jíj wilt zijn.


Hoe wil jij ondernemen?De opbouw van je studie

De opleiding Ondernemerschap & Retail Management duurt 4 jaar. In het 1e jaar werk je aan praktijkopdrachten en leer je alle fases van het ondernemerschap kennen. In het 2e jaar begin je aan de hoofdfase. Je gaat aan de slag met met je eigen onderneming. In het 3e jaar loop je stage en doe je een minor: je verdiept of verbreedt je kennis over een onderwerp dat jou interesseert. In het laatste jaar werk je aan je afstudeeropdracht. Je stage, minor, afstudeeropdracht kun je ook in het buitenland doen.

praktijklokaal les, FEM

Studenten vertellenKorte lijntjes met docenten en echte projecten!

overzicht

Je propedeuse

In het 1e jaar leer je alles over ondernemerschap. In het 1e semester maak je in korte projecten kennis met de 4 fases waarin een onderneming zich kan bevinden: oriëntatie, start, managen en groei. In het 2e semester ga je al aan de slag met het bedenken van een bedrijfsidee voor het starten van een eigen onderneming. Tijdens de projecten word je begeleid door een docent.

Persoonlijke en professionele ontwikkeling

We besteden veel aandacht aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling. We dagen je uit, maar bieden ook veel begeleiding. Kortom, je ontdekt waar je goed in bent, waarin je jezelf kunt verbeteren én waar je blij van wordt.

Leren in en uit de praktijk

Je gaat al snel praktisch aan de slag! De opleiding werkt intensief samen met bedrijven uit de regio waar je aan ondernemersvraagstukken werkt. Onze docenten komen uit of werken nog in de praktijk. Vaak hebben ze een eigen onderneming. Enorm praktijkgericht dus! Ondernemerschap & Retail Management heeft ook een eigen Broedplaats waar ondernemerschap, creativiteit en techniek samenkomen. Hier ontstaan prachtige, kansrijke initiatieven!

Studiepunten

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. EC’s zijn een maat voor de zwaarte van een opleiding.

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Maak kennis met onze docenten

praktijklokaal les, FEM

Hoofdfase

In het 2e jaar start de hoofdfase en begin je samen met jouw projectgroep een eigen onderneming! Je werkt een bedrijfsidee uit het eerste jaar verder uit met de hulp van coaches en experts. Je volgt hiervoor verschillende masterclasses, vakken en trainingen. Daarna zet je met jouw projectgroep een eigen onderneming op, waarin alle onderdelen van startend ondernemerschap aan de orde komen en je ervaring opdoet in het ondernemerschap. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat een product of dienst gemaakt gaat worden. Uiteindelijk moet je er echt geld mee kunnen verdienen! Daarna ga je aan de slag met het managen en laten groeien van een (retail)onderneming uit de regio of voor je eigen onderneming.

Ruimte voor je eigen keuzes

Je hebt veel ruimte voor eigen inbreng. Welke vakken vind jij interessant? In jaar 1 en jaar 2 zijn er buiten de vaste vakken ook keuzevakken. Welk type ondernemer of ondernemende manager ben je eigenlijk en wat zijn jouw sterke en zwakke punten? In het project 'Eigen Onderneming' zet je samen met een projectgroep je eigen bedrijf op. Je kunt je eigen stage- en afstudeeropdracht kiezen en je hebt een vrije keuzeruimte (minor) om jezelf te verbreden of te verdiepen in de richting die jij wilt.

De echte verhalen van ondernemerschap

De opleiding organiseert jaarlijks het evenement 'Hero Entrepreneurs', waarin nationale en lokale helden hun ondernemersverhaal delen. Dit jaar trok het online event ruim 200 bezoekers en stonden Claudia Willemsen, Eva van Riksvoort en Arko van Brakel op het heroes podium. Op het event krijg je als student tevens de gelegenheid om vragen te stellen aan experts uit het bedrijfsleven. Je leert wat er allemaal komt kijken bij het starten en runnen van een eigen onderneming en kunt er flink netwerken. Over netwerken gesproken… ORM neemt deel aan – regionale – platformen als VEDIS, Retail Innovation Platform, Platform Ondernemers en Startup Delta. Ondernemen is niet alleen een goed-nieuws-show. Aandacht voor falen en valkuilen is er tijdens de FuckUpNight.

Nieuwsgierig?

Je eigen oordeel is het belangrijkste. Kom kennismaken en sfeer proeven: onze deuren staan voor je open!

nijmegen-campus
studeren-op-campus

Stage en minor: jij kiest je richting!

Dit jaar begin je met een stage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland, of in je eigen onderneming. Na je stage kies je een verdiepende of verbredende minor in een onderwerp dat jou interesseert. Je stage en minor kan je ook in het buitenland doen, zoals in landen als Groot-Brittannië, Spanje of de VS.

21 weken stage

In je 3e jaar kies je zelf waar je stage loopt. Je doet werkervaring op en leert hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Een stageopdracht is bijvoorbeeld een klanttevredenheidsonderzoek of marktonderzoek bij opdrachtgevers als Bol.com, N.E.C., Open32 en Wehkamp. Je kunt daarnaast ook stage lopen in je eigen onderneming. Tijdens je stage ben je bewust bezig met je eigen ontwikkeling. Wat past echt bij mij? Wat kan ik verbeteren? Na 21 weken ben je een heleboel wijzer.

Welke minor kies jij?

In de 2e helft van het derde jaar kies je een minor. Een minor is een keuzevak van een half jaar waarmee je je verdiept of verbreedt in een thema of vakgebied dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie. Bijvoorbeeld de minor Retail- en Winkelmanagement, Brandmanagement, Effectief leiderschap of Digital Marketing. Ook kan je besluiten een half jaar te gaan studeren bij een van onze partner hogescholen en universiteiten in binnen- of buitenland.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied.

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Stroop je mouwen maar op Extra uitdaging nodig? Talent academy!

Wil jij wat extra’s doen vanaf het 3e jaar? Stap dan in het Honoursprogramma van de Talent Academy. Hiermee heb je een streepje voor, want je bent al serieus bezig met je ontwikkeling tot professional.

Dit zijn de onderdelen van het Honoursprogramma voor Ondernemerschap & Retail Management:

  • innoveren en communiceren;
  • praktijkgericht onderzoek;
  • academische skills;
  • professional skills;
  • afstudeerpaper.

Droom je van studeren in het buitenland? Go abroad!

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Zo organiseren we bijvoorbeeld het Go Abroad festival. Tijdens het festival zijn er infosessies over internationale stage en studie buitenland. Voor eerstejaars studenten is er een presentatie over de mogelijkheid om een deel van de studie in het buitenland te doen.

praktijklokaal les, FEM

Afstuderen

In je laatste jaar rond je je opleiding af met een afstudeerproject: de kroon op jouw studie!

Afstuderen

Binnen Ondernemerschap & Retail Management kun je afstuderen in je eigen onderneming of bij een of meerdere organisaties. Hét moment om te bewijzen dat je klaar bent voor de praktijk. Het afstuderen bestaat uit meerdere projecten. Een aantal voorbeelden:

  • Een eigen onderneming beginnen en/of voortzetten;
  • Het organiseren van evenementen;
  • Het schrijven van een strategisch marketingplan of adviesplan;
  • Het overnemen van een bedrijf.

Diploma met supplement

Afgestudeerd? Gefeliciteerd! Je bent officieel Bachelor of Science. Bij je diploma krijg je een Engelstalige bijlage: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Science

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

studeren in de brew, FEM Communicatie