Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
  • ASK HAN
    We helpen je graag persoonlijk verder
  • Brochure aanvragen
    En bekijk thuis rustig het aanbod

Jouw toekomst met Medische Hulpverlening

Wist je dat medisch hulpverlener een relatief nieuw beroep is in de ambulancezorg, spoedeisende hulp of cardiologische zorg? In al deze situaties lever je als medisch hulpverlener een belangrijke bijdrage en werk je samen met andere collega's met én voor een patiënt en zijn omgeving.

Medische Hulpverlening studentes maken een hartfilmpje van een pop in een praktijklokaal

Wat kun je worden met Medische Hulpverlening?

Wist je dat de medisch hulpverlener vaak in directe samenwerking werkt met onder andere medisch specialisten, arts-assistenten, Physician Assistants, Verpleegkundig Specialisten, verpleegkundigen en paramedici? Medisch hulpverlener is nog een nieuw beroep, dus nog volop in ontwikkeling. Volop mogelijkheden voor jou! Van de cardiologie tot de spoedeisende hulp. Genoeg opties om uit te kiezen!

  • 2ee90830-0cf9-11ee-8e19-02565807075b Reanimatie BMH studenten pop

    Medisch hulpverlener Spoedeisende Eerste Hulp

    Op de spoedeisende hulp begeleid je als medisch hulpverlener patiënten en coördineer je de hulpverlening. Je anticipeert op momenten van piekbelasting in de hulpverlening en handelt pro-actief. Ook heb je een  een belangrijke rol bij de opvang van grootschalige incidenten.

    Nu denk je misschien aan zwaargewonde mensen. Dit hoort er zeker bij, maar dat is maar zo'n 10% van je werk. In 90% van de gevallen gaat het om niet levensbedreigende zaken. Denk aan een gebroken pols, of aan iemand die onwel is geworden.  

  • kijkend naar medisch apparaat

    Medisch hulpverlener cardiologie

    Dit is een bijzonder specialisme dat je in Nederland alleen aan de HAN kunt kiezen! In deze rol geef je gespecialiseerde zorg aan patiënten met hartaandoeningen. Denk aan mensen die een hartinfarct hebben gehad, een dotterbehandeling ondergaan of een pacemaker krijgen.

    Je begeleidt patiënten, geeft ze voorlichting en instructies bij een eventuele ingreep. Je stelt de patiënt en zijn naasten op zijn gemak en zorgt voor een goede communicatie.

    Bij een ingreep of operatie bereid je de behandeling voor en zorg je dat apparatuur en materialen in orde zijn. 

  • 2e591fe0-0cf9-11ee-9c49-02565807075b Studenten BMH met ambulance

    Medisch hulpverlener ambulancezorg

    Als medisch hulpverlener verleen je 1e hulp aan mensen die voor behandeling of onderzoek per ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht of je verleent ter plaatse en in de ambulance directe zorg aan je patiënt. Hem of haar op de brancard leggen, verbinden, zuurstof toedienen en reanimeren horen allemaal bij de job. Vaak gaat het om noodgevallen. Snel en adequaat reageren zijn daarom van belang. Je handelt op basis van het Landelijk Protocol Ambulancezorg. Tot slot heb je ook een belangrijke rol bij de opvang van grootschalige incidenten.

Lees het ervaringsverhaal van Imke!

Imke is na Medische Hulpverlening aan de slag gegaan met een traineeship op de SEH. Deze heeft zij inmiddels afgerond en ze is nu aan het werk als medisch Hulpverlener SEH. Doordat Imke het verkeerde lokaal inliep tijdens de Open Dag is ze uiteindelijk bij de MHV terechtgekomen! “In alle eerlijkheid, ik wist niet dat de MHV bestond toen ik een studie ging kiezen. Ik wilde graag op de ambulance werken, maar had geen idee hoe ik daar moest komen. Ik wilde op de Open Dag van de HAN bij Verpleegkunde gaan kijken, maar ben het verkeerde lokaal ingelopen. Dat bleek het lokaal van de MHV te zijn. Ik werd ingelicht door de docenten en studenten en heb me diezelfde avond nog ingeschreven; dit was precies wat ik zocht!”

Alumna checkt een infuus tijdens haar werkdag op de SEH.
Beroepsvereniging 

Sluit je aan bij de NVBMH

Misschien wil je wel lid worden van de Nederlandse Vereniging voor Bachelor Medisch Hulpverleners (NVBMH)?

Het doel van de NVBMH is het verenigen van Medisch Hulpverleners en het behartigen van de belangen van haar leden in het bijzonder. 

Doorstuderen

Wil jij na je opleiding Medische Hulpverlening nog verder studeren? We geven je een paar ideeën.

  • Master Gezondheidswetenschappen

    De breedst opgezette studie in zijn soort in Europa is Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht. ​Je bestudeert wat gezondheid nu precies is, welke factoren gezondheid beïnvloeden en of er samenhang bestaat tussen deze factoren. Zodra je over deze kennis beschikt, kun je die gebruiken om vragen te beantwoorden, oplossingen aan te dragen en passende maatregelen te treffen.

  • Master Physician Assistant

    Dit is een master die je opleidt om taken van artsen over te nemen. Je wordt alleen breed opgeleid (en niet voor een specifieke doelgroep). Je kunt met alle patiëntengroepen werken: van chronische zieken en ouderen tot en met kinderen. 

    Als Master Physician Assistant diagnosticeer, onderzoek en handel je zelfstandig. De voorbehouden handelingen zorgen voor meer uitdaging en afwisseling in je werk.

  • Master Evidence Based Practice in Health Care

    Wetenschappelijk onderzoek doen, kritisch beoordelen, publiceren en daarover communiceren, om de verbinding te leggen tussen gezondheidszorg en wetenschap? Met de afronding van deze tweejarige deeltijdstudie vertolk je een vooraanstaande rol als klinisch epidemioloog binnen je eigen beroepsgroep en daarbuiten. NVAO-geaccrediteerd, (inter)nationaal erkend en met gebruik van multidisciplinair en actueel onderwijs.

  • Master Epidemiologie

    De universitaire master Epidemiologie is een prima keuze als je een sterke interesse hebt in toegepast medisch of biomedisch onderzoek of in menselijke of diergeneeskunde. Je onderzoekt de vele factoren die de volksgezondheid beïnvloeden en het ziektecijfer van specifieke bevolkingsgroepen. Deze wetenschappelijke discipline wordt steeds meer gevraagd in klinisch onderzoek, industrie en beleidsvorming.

BIG-registratie

Het beroep van medisch hulpverlener is sinds 2017 als experimenteerartikel opgenomen in het BIG-register. Dit experiment, dat nog tot 1 mei 2022 loopt,  is geëvalueerd door het evaluatieteam Taakherschikking van het Maastricht UMC+.

Uit de evaluatie blijkt dat de MHV (Medische Hulpverlening) toegevoegde waarde heeft in de zorg en kan bijdragen aan ‘handen aan het bed’, met name in de spoedeisende en acute zorg. De minister geeft aan “blij te zijn met de positie die MHV heeft verworven in het medisch ondersteunend domein en hoopt dat veel mensen kiezen voor het beroep en daarmee ook flexibel blijven om voor meerdere takken van sport in de zorg te kunnen kiezen”.

Spoedeisende acute zorg

De minister is van plan om de spoedeisende acute zorg (de ambulancezorg, spoedeisende hulp en cardiodiagnostiek/interventiecardiologie) op te nemen in artikel 3 Wet BIG. Dit houdt in dat deze MHV’ers een functioneel zelfstandige bevoegdheid voor het verrichten van bepaalde voorbehouden handelingen krijgen. Zij mogen dus handelingen zonder toezicht en tussenkomst van een arts verrichten.

Anesthesie uit MHV

Dit ligt anders voor de MHV met de differentiatie anesthesie. In de anesthesie setting is geen sprake van acute/spoedeisende situaties waarin direct toezicht en tussenkomst van een arts niet (altijd) mogelijk is. Op de werkvloer wordt geen onderscheid gemaakt in bevoegdheden tussen de MHV anesthesie en de anesthesiemedewerker, die in opdracht en onder supervisie van een arts werkt. Er is dus gekeken naar het aanpalende beroep. Daarom zal de MHV anesthesie niet worden opgenomen in artikel 3 Wet BIG. De MHV heeft vanaf studiejaar 2022-2023 geen anesthesie meer in het curriculum. 

Voorwaarde BIG-registratie

Om MHV definitief in het BIG-register op te kunnen nemen stelt de minister 2 voorwaarden:

  • Ten eerste ligt bij de hogescholen de vraag om het opleidingsprogramma aan te passen zodat er gedurende de opleiding meer praktijkervaring komt. Hierover gaat de HAN in overleg met VWS.
  • Ten tweede wordt gevraagd om de BMH een andere naam te laten dragen. Waarom? Enerzijds omdat de term bachelor in de wet wordt gehanteerd om de context of graad van een opleiding aan te duiden en niet als term voor een beroepstitel. Anderzijds omdat de term medisch hulpverlener onvoldoende onderscheidend is en ook als verzamelterm of algemene aanduiding voor medische beroepsbeoefenaren wordt gehanteerd. Met deze vraag is de beroepsvereniging aan de slag gegaan met als naamgeving MHV als resultaat.
Volgende pagina
 

Dit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van Medische Hulpverlening

3244dacc-0cf9-11ee-8072-02565807075b Twee studenten behandelen patiënt in bed BMH