Dit is je studie

Als student Leraar Scheikunde breng je natuurlijk veel tijd door in de moderne laboratoria van de HAN. Tijdens meerdere stages doe je ervaring op voor de klas. En tussen al die praktijk door volg je interessante colleges over vakthema’s, pedagogiek en didactiek. Je hoeft je geen moment te vervelen!


Meer kansen door overlap met NatuurkundeOpbouw van je studie

De opleiding tot docent scheikunde is overzichtelijk opgebouwd. In 4 jaar tijd rond je je major (de hoofdrichting van de opleiding) en minor af. Dat doe je in 3 fases: de propedeuse, de hoofdfase en het afstudeerjaar. Telkens komen de competenties aan bod die je als scheikundeleraar moet beheersen. Maar de rode draad blijft de vakkennis scheikunde. 

  Semester 1 Semester 2
Jaar 1 gezamenlijke propedeuse propedeuse/stage
Jaar 2 verdiepen verdiepen/stage
Jaar 3 verdiepen minor/stage
Jaar 4 afstuderen afstuderen

 

Studeren in coronatijd

Door de coronamaatregelen ziet de start van jouw 1e studiejaar er net even anders uit dan normaal. Je volgt bijvoorbeeld vaker lessen vanuit huis, omdat er maar een beperkt aantal studenten op de HAN mag zijn. Als 1e-jaarsstudent krijg jij wel voorrang om zoveel mogelijk lessen te volgen op de campus. Zo kunnen we elkaar leren kennen. Lukt dat niet, dan doen we er alles aan om het online zo goed mogelijk te regelen.  

Tijdens je studie kun je dit van ons verwachten: 

Verhouding online/offline 

Tijdens je studie kun je van ons verwachten dat we je zo goed mogelijk begeleiden, onder meer dat je minimaal 1 dag/week fysiek les hebt op de HAN. En je op de andere dagen online lessen volgt.

Stage 

Je stage, doe je in periode 2 en 3 op een vo-, vmbo- of mbo-school. De stage, 2 dagen/week,  start op donderdag 11 november 2020 en eindigt op vrijdag 2 april 2021 (totaal 16 weken).

Intro

Voor meer informatie over de introductieweek, check deze pagina. Het is belangrijk om hieraan mee te doen zodat je je het begin kan maken aan je netwerk rondom je studie.

Lees meer over de start van jouw studiejaar op han.nl/flitsendestart

#AskAStudentWelke vakken krijg je en welke vind je het leukst?

Je propedeusejaar

Tijdens het 1e jaar leer je niet alleen veel over scheikunde, maar ook over natuurkunde.

Jaar 1: Scheikunde én natuurkunde

Deze vakgebieden hebben namelijk veel overlap, waardoor het propedeusejaar gemeenschappelijk ingericht is. Thema’s als elektronica, organische chemie en mechanica passeren de revue. Je legt ook een basis voor je lesgevende vaardigheden. Bij de 1e stage proef je aan het beroep. 

Stage

Je hoeft niet zelf te zoeken naar een stageplek, dit regelt Bureau Extern voor je. Zij werken samen met opleidingsscholen, samenwerkingsscholen en stagescholen in de regio.

Ervaar zelf leren en lesgeven met ICT

 Hoe pas je ICT toe in de klas? Hoe verandert ICT het onderwijs? Hoe geef je leerlingen met verschillende behoeften tegelijk les? Over deze vragen kun je je samen met medestudenten en docenten buigen in het HAN iXperium. Je experimenteert met allerlei multimedia middelen, zoals robots, greenscreens en iPads. Zo stomen we je klaar om les te geven in ict-rijk onderwijs!

Naar het 2e jaar? Check je studieadvies!

Studiepunten noemen we EC’s (voluit ECTS). Dit staat voor European Credit Transfer System. Dit systeem hoort bij de bachelor-masterstructuur. 

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Student als partner

De Lerarenopleiding Scheikunde kenmerkt zich door een professionele en tegelijkertijd amicale omgang tussen studenten en docenten.

Als leerling kun je helpen bij de organisatie van studentencongressen en internationale studiereizen. Natuurlijk kun je hieraan ook deelnemen. De docenten van de opleiding zijn gemakkelijk benaderbaar en altijd bereid je te helpen. Ze staan open voor feedback en passen waar nodig het studieprogramma aan.  

Verdieping en stage

In het 2e jaar ga je de diepte in.

Jaar 2: De diepte in

De hoofdfase borduurt voort op de onderwerpen uit het 1e jaar. Wel ga je een stuk dieper in op de materie. Denk aan de toepassing en context van scheikunde, maar ook een onderwerp als ‘organische chemie en biochemie’. Je analyseert, experimenteert en bestudeert. Ook de kunst van interactief lesgeven komt ruimschoots aan bod, onder andere tijdens een stage.

Geïnteresseerd?

Spreekt de opleiding Leraar Scheikunde jou wel aan? Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!

Nog niet helemaal zeker? Studiebegeleiding is er voor jou

Loop je in je studie ergens tegenaan? Is er thuis iets aan de hand of zit je ergens mee? Stap gerust naar je studieloopbaanbegeleider: die is er voor jou. Heb je meer of andere begeleiding nodig? Je studieloopbaanbegeleider wijst je de weg!

Bij de HAN heb je een persoonlijke coach: je studieloopbaanbegeleider. Vooral in het 1e jaar zie je elkaar wekelijks. In de loop van de opleiding beslis je zelf wat je nog aan begeleiding wilt hebben. Maar speelt er iets thuis, met vrienden of loopt het gewoon niet zoals je wilt? Je studieloopbaanbegeleider denkt graag met je mee.  

Kennis uitbreiden met een minor

Het 3e jaar ga je aan de slag met een minor, waarmee je je kennis kunt verbreden of verdiepen. Er zijn verschillende soorten minoren.

Jaar 3: Welke minor kies jij?

In de 2e helft van het 3e jaar kies je een minor: pak je kans en kies de leukste. Je ‘kleurt’ nu zelf je opleiding. Een minor is een keuzevak van een half jaar dat past bij jouw persoonlijke interesse en ambitie.

Verdiepende minor

Specialiseer je nog meer binnen je eigen vakgebied. Volg bijvoorbeeld de minor ‘Projectonderwijs: aan de slag voor bedrijven’. Hiermee haal je een extra lesbevoegdheid voor het Technasium (21st Century Skills).

Verbredende minor

Maak kennis met een heel ander vakgebied.

Doorstroomminor

Bereid je voor op doorstuderen of onderzoek doen.

Internationale minor  

Heb je internationale ambities? Bij de opleiding Leraar Scheikunde zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. In het 3e jaar kun je kiezen voor een minor/stage in het buitenland.  Of volg de minor International Teacher Programma, voor 2-talig onderwijs.  

Droom je van studeren in het buitenland?

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Een minor doen in het buitenland? Op de HAN kan het. Lees de verhalen van andere studenten.  

Go International

Elk jaar wordt een buitenlandse studiereis georganiseerd. Hierin staan onderwijs, cultuur en wetenschap centraal. Verder kun je in het 3e jaar kiezen voor een minor of stage in het buitenland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de minor International Trainings Programma, 2-talig onderwijs.  

Het afstudeerjaar

Het moment suprême breekt aan: je kunt gaan afstuderen! Je kiest daarvoor eerst een richting: algemeen vormend onderwijs (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo/mbo).

Jaar 4: Afstuderen

Het afstudeerjaar is intensief: je loopt een stage als zelfstandige eindstagiaire Leraar in Opleiding (LIO) en voert een afstudeeronderzoek uit. Rond je beide met succes af en heb je al je studiepunten behaald? Dan ben je 2e-graads bevoegd voor beide afstudeerrichtingen.

Dubbele bevoegdheid

Twee bevoegdheden halen? De opleidingen Leraar Natuurkunde en Leraar Scheikunde (NaSk) kennen het 1e studiejaar een gemeenschappelijk studieprogramma en later veel gezamenlijke vakken.

Dit maakt het voor jou mogelijk om ook voor het andere een 2e-graadsbevoedheid te halen. Ook is er de mogelijkheid tot het behalen van de bevoegdheid O&O- (Technasium) of T&T-docent.

Diploma met supplement

Zijn alle studiepunten binnen? Heb je je onderzoek en stage met succes afgerond? En heb je de landelijke basiskennistoets met een voldoende afgesloten? Dan is je diploma in de pocket! Je krijgt er een Engelstalige bijlage bij: het diplomasupplement. Dit is een uitleg van wat je geleerd hebt en wat je kunt. Het supplement is erkend binnen de EU: daardoor kun je makkelijker verder studeren in het buitenland.

Bachelor of Education

Gefeliciteerd! Je mag jezelf nu officieel Bachelor of Education noemen.

Volgende paginaMaak kennis

Kom sfeer proeven en kennismaken: onze deuren staan voor je open!