Jouw toekomst met de ALO

Wil je graag gymleraar of sportinstructeur worden? Of zie je jezelf meer in een organiserende functie, zoals buursportcoach of combinatiefunctionaris? Misschien wil je wel doorstuderen na je opleiding!

Wat kun je worden met Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO)?

Een groot aantal afgestudeerden wordt leraar lichamelijke opvoeding in het basisonderwijs of in het voortgezet onderwijs. In alle onderwijsvormen groeit de vraag naar ALO'ers nieuwe stijl. Ook buiten het onderwijs is er steeds meer behoefte aan ALO-afgestudeerden.

 • Combinatiefunctionaris

  Dat is veel spannender dan het misschien klinkt! In deze functie ben je de spil in organisaties als het gaat om sport en bewegen. Je maakt bijvoorbeeld het sportbeleid van gemeentes, scholen of andere organisaties. Je organiseert evenementen, clinics en toernooien. Jij zet iedereen in beweging! 
 • Buurtsportcoach

  Als buurtsportcoach ga je actief aan de slag. Je bent werkzaam bij een sport- of beweegaanbieder èn een andere sector (zorg, welzijn, kinderopvang, jeugdzorg of bedrijfsleven). Je introduceert bijvoorbeeld beweeglessen bij de naschoolse opvang of een beweegprogramma voor een verzorgingshuis. 
 • Gymleraar

  Oftewel docent lichamelijke opvoeding. Je geeft sportles aan groepen die in leeftijd variëren van 4 tot en met 20 jaar. Als mentor kun je leerlingen begeleiden of managementtaken uitvoeren binnen de school. Naast gymlessen verzorg je ook naschoolse sporten, zoals de jaarlijkse sportdag of een voetbalclinic. Op alle typen scholen kun je lesgeven: van de basisschool tot vwo. Je maakt kinderen en jongeren enthousiast om te gaan bewegen. En hun eigen manier van sport en beweging te ontdekken. Daardoor is de kans veel groter dat ze later blijven sporten en bewegen.  

Doorstuderen

Wil jij nog verder studeren? Mogelijkheden genoeg:

 • Master Sport- en Beweeginnovatie

  In deze master raak je vertrouwd met alle fasen van een innovatieproces. Je leert hoe je sociale innovaties stimuleert en implementeert. Je zorgt dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Ook buitenlandse sport- en beweegtrends hebben je aandacht!
 • Master Sportbeleid en Sportmanagement

  In deze master richt je je op sportontwikkelingen en de manier waarop beleidsmakers en managers op landelijk, regionaal of lokaal niveau de sport vorm geven en organiseren. Je ontwikkelt jouw eigen visie hierop. De opleiding volg je 2 jaar in deeltijd. 
 • Master Sport Sciences

  Hoe optimaliseer je een sportprestatie? En welke invloed heeft lichamelijk inspanning op de ontwikkeling van kinderen? In deze 2-jarige Engelstalige master bestudeer je atletisch gedrag vanuit verschillende invalshoeken. Vanuit theorieën over cognitie, psychologie en fysiologie. Super interessant als je gefascineerd bent door sport! 
 • Bewegingswetenschappen

  Je leert bij Bewegingswetenschappen hoe het menselijk bewegingsapparaat is gebouwd en hoe het werkt, hoe het aangestuurd wordt vanuit de hersenen en welke problemen er kunnen ontstaan als er iets mis is met dit apparaat. Je leert daarnaast van alles over training van spieren en het uithoudingsvermogen, maar ook over presteren onder druk.

Volgende paginaDit is je studie

Wat leer je tijdens de opleiding? Bekijk de opbouw van de studie Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO).