Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie ...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
 • Studiekeuzegesprek
  Stel al je vragen aan een specialist
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 9nov
  10nov
  Open Dag
  Nijmegen
 • Meeloopdagen
  Plan nu een afspraak in

Jouw toekomst met een ALO diploma

Op de ALO aan de HAN in Nijmegen word je opgeleid tot een professionele docent sport- en bewegingsonderwijs. Of zie je jezelf meer in een organiserende functie, zoals buursportcoach of combinatiefunctionaris? Misschien wil je wel doorstuderen na je opleiding! Of ga je meteen aan de slag als docent lichamelijk opvoeding?

ALO-studenten luisteren naar docente tijdens sportles

Afgestudeerden vertellen over hun werk in sport en bewegen

Afgestudeerde Jeske is nu gymdocent

Jeske behaalde haar ALO diploma aan de HAN. In deze video vertelt zij over haar werk als docent Lichamelijke Opvoeding.

Jeske Weltevrede leraar lichamelijke opvoeding

Afgestudeerde Rob is nu docent Toerisme

Rob studeerde aan de HAN en heeft zijn ALO diploma (Leraar Lichamelijke Opvoeding) behaald. Inmiddels werkt hij als docent Toerisme en Recreatie.

Rob toerisme recreatie leraar lichamelijke opvoeding

Thijs werkt als combinatiefunctionaris

Thijs heeft de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) succesvol afgerond. Hij werkt nu als combinatiefunctionaris. Ben je benieuwd of deze functie ook iets voor jou is?

Thijs combinatiefunctionaris leraar lichamelijke opvoeding

Wat kun je worden na de ALO opleiding?

Ga jij straks lesgeven in het primair, voortgezet, speciaal, middelbaar of hoger onderwijs? Of ga actief aan de slag als combinatiefunctionaris. Je bedenkt dan bijvoorbeeld het sportbeleid van gemeentes, scholen of andere organisaties. Je organiseert evenementen, clinics en toernooien. Je kunt ook buurtsportcoach worden bij een sport- of beweegaanbieder in de zorg, welzijn, kinderopvang, jeugdzorg of in het bedrijfsleven. Maak van je hobby je sport, en verdien als leraar lichamelijke opvoeding je salaris.

 • alo staande foto esteban in gymzaal met basketbal 2022

  Gymleraar

  Oftewel docent lichamelijke opvoeding. Je geeft als gymleraar sportles aan groepen die in leeftijd variëren van 4 tot en met 20 jaar. Als mentor kun je leerlingen begeleiden of managementtaken uitvoeren binnen de school. Naast gymlessen verzorg je ook naschoolse sporten, zoals de jaarlijkse sportdag of een voetbalclinic.

  Op alle typen scholen kun je lesgeven: van de basisschool tot vwo. Je maakt kinderen en jongeren enthousiast om te gaan bewegen. En hun eigen manier van sport en beweging te ontdekken. Daardoor is de kans veel groter dat ze later blijven sporten en bewegen.  

 • sportkunde studenten tillen band op martrim snel lars mulder annika zuidinga 2022

  Buurtsportcoach

  Als buurtsportcoach ga je actief aan de slag. Je bent werkzaam bij een sport- of beweegaanbieder èn een andere sector (zorg, welzijn, kinderopvang, jeugdzorg of bedrijfsleven). Je introduceert bijvoorbeeld beweeglessen bij de naschoolse opvang of een beweegprogramma voor een verzorgingshuis. 

 • topsportklas sportkundegroep luistert naar instructie

  Combinatiefunctionaris

  Dat is veel spannender dan het misschien klinkt! In deze functie ben je de spil in organisaties als het gaat om sport en bewegen. Je maakt bijvoorbeeld het sportbeleid van gemeentes, scholen of andere organisaties. Je organiseert evenementen, clinics en toernooien. Jij zet iedereen in beweging! 

Doorstuderen na je ALO diploma

Wil jij nog verder studeren? Mogelijkheden genoeg!

 • Master Sport- en Beweeginnovatie

  In deze master raak je vertrouwd met alle fasen van een innovatieproces. Je leert hoe je sociale innovaties stimuleert en implementeert. Je zorgt dat verschillende disciplines met elkaar samenwerken waardoor nieuwe ideeën ontstaan. Ook buitenlandse sport- en beweegtrends hebben je aandacht!

 • Master Sportbeleid en Sportmanagement

  In deze master richt je je op sportontwikkelingen en de manier waarop beleidsmakers en managers op landelijk, regionaal of lokaal niveau de sport vorm geven en organiseren. Je ontwikkelt jouw eigen visie hierop. De opleiding volg je 2 jaar in deeltijd. 

 • Master Sport Sciences

  Hoe optimaliseer je een sportprestatie? En welke invloed heeft lichamelijk inspanning op de ontwikkeling van kinderen? In deze 2-jarige Engelstalige master bestudeer je atletisch gedrag vanuit verschillende invalshoeken. Vanuit theorieën over cognitie, psychologie en fysiologie. Super interessant als je gefascineerd bent door sport! 

 • Bewegingswetenschappen

  Je leert bij Bewegingswetenschappen hoe het menselijk bewegingsapparaat is gebouwd en hoe het werkt, hoe het aangestuurd wordt vanuit de hersenen en welke problemen er kunnen ontstaan als er iets mis is met dit apparaat. Je leert daarnaast van alles over training van spieren en het uithoudingsvermogen, maar ook over presteren onder druk.

Volgende pagina
 

Dit is je studie

Wat leer je tijdens de ALO opleiding? Bekijk de opbouw van de studie Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO).

Pabo-ALO studenten spelen een potje tafelvoetbaltafel in de pauze.