Hbo-opleiding Leraar Geschiedenis

Leerlingen in het lokaal kijken naar het beeldscherm waar de docent naartoe wijst.
Meld je aan
De opleiding start 1 keer per jaar
Meer informatie...
Brochure, helpdesk
 • ASK HAN
  We helpen je graag persoonlijk verder
 • Brochure aanvragen
  En bekijk thuis rustig het aanbod
Open Dagen
Meelopen, Proefstuderen etc.
 • 11nov
  12nov
  Open Dag
  Nijmegen - 10:00 - 15:00

De opleiding start 1 september 2024

Bij de lerarenopleiding Geschiedenis gaat het niet alleen om het leren van feiten, maar vooral om het interpreteren ervan. Je leert historische achtergronden en verschillende perspectieven meenemen in discussies en meningsvorming. Deze vaardigheden breng je graag op anderen over.

Daarom Leraar Geschiedenis bij de HAN!

Aandacht voor cultuur en historie

Er is expliciet aandacht voor de niet-westerse geschiedenis, en voor cultureel-mentale en sociale geschiedenis. Daarnaast is er aandacht voor multiperspectiviteit op wereldniveau, bijvoorbeeld door studiereizen in het kader van excursiedidactiek, internationalisering of de vakverdiepende minor.

docent buigt over twee studenten

Kritisch leren denken en handelen

Het betrokken, inhoudelijk- en vakdidactisch bekwame docententeam stimuleert studenten een kritische houding aan te nemen.

docent geeft les

Voeling met het werkveld

Er zijn regionale, nationale en internationale contacten met het werkveld, voor uitwisseling van kennis en expertise.

drie studenten in open werkruimte

Leren door te doen

Bij deze opleiding komt het vak Drama aan bod, wat is bedoeld om de plezier en kennis te ontwikkelen om voor een groep te staan en te spreken. Je ontwikkelt je presentatievaardigheden waaronder je houding, mimiek en stemgebruik.

eeff6192-0cfd-11ee-929a-02565807075b Fotoshoot maakdagen drama 2022. Twee studenten kijken elkaar aan terwijl ze samen op een kist zitten

Jij staat centraal

Bij de opleiding Leraar Geschiedenis staat de student centraal. Er is veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Ook is er ruimte voor keuzevrijheid binnen de studie zodat deze helemaal aansluit bij jouw ontwikkeling en ambities.

close-up student en docent aan hoge tafel

Goede kwalificatie

De Keuzegids hbo 2023 geeft de Lerarenopleiding Geschiedenis aan de HAN de kwalificatie 'goed'. Dit betekent dat deze opleiding boven gemiddeld scoort in vergelijking met andere hogescholen waar je deze studie ook kunt kiezen.

student helpt andere student, wijzend in schrift

SV Pontifex

Studievereniging Pontifex is de studievereniging voor studenten aan de lerarenopleidingen Aardrijkskunde, Economie en Geschiedenis.

ingezoomd op twee studenten

Student als partner

Bij de opleiding Leraar Geschiedenis ben je niet alleen student en leraar in opleiding, maar ook partner in de vormgeving van het onderwijs, introductie en andere activiteiten.

docent wijst naar smartboard

Een steuntje in de rug

Heb je extra begeleiding nodig? De experts van HAN Studiesucces bieden hulp.

studenten en docent aan staan tafel

Snel naar

Bezoek de Open Dag

Past deze opleiding echt bij jou? Ontdek het tijdens de volgende Open Dagen. Stel je vragen aan docenten en studenten van de opleiding en proef de sfeer!

324600 Nijmegen, Kappitelweg 35, bord, siging, branding, logo, woordmerk, close up, boekenvorm

Toelatingsinformatie

Heb je mbo, havo of vwo gedaan, een buitenlands diploma op zak of ben je 21+ jaar? En wil je een studie beginnen? Bekijk de toelatingsvoowaarden hier.

28693 studenten lachen

Jouw 1e jaar

In je 1e jaar van Leraar Geschiedenis krijg je een goed beeld van de opleiding en het beroep. Wil je meer weten over hoe jouw eerste jaar eruitziet?

99c0143c-0ce5-11ee-85a0-02565807075b Twee studenten werken samen achter de laptop in het I/O gebouw en kijken lachend naar het scherm.

Jouw aanmelding

Je hebt een studie gekozen en wilt je aanmelden. Maar wat moet je daarvoor regelen? Lees hier meer over hoe jij je gemakkelijk kunt aanmelden in 5 stappen.

387945 aanmelden voltijd hbo-opleiding laptop

Chat met een student van Leraar Geschiedenis

Wil jij van een student van de Lerarenopleiding Geschiedenis horen hoe hij of zij de opleiding én het studentenleven in Nijmegen ervaart? Chat dan met een van onze studenten!

246703 Stockfoto thuiswerken laptop, hrm, human resource management
Baankansen
 

Wat kun je worden met leraar Geschiedenis?

Na de opleiding tot leraar geschiedenis kun je natuurlijk gaan werken als 2e-graads docent geschiedenis in het voortgezet onderwijs. Maar je kunt ook aan de slag als leraar mens en maatschappij of leraar burgerschap. Op basis van je vaardigheden heb je verder ook carrièremogelijkheden als voorlichter in de toeristenbranche of als beleidsmedewerker bij een museum of gemeente.

Vijf studenten van Leraar Geschiedenis overleggen in open werkruimte over de WO II.
Een brede basis voor een solide toekomst
 

Wat ga je leren?

Je leert tijdens lerarenopleiding Geschiedenis van alles over feiten, maar ook het herkennen van fake-news en redeneren vanuit meerdere perspectieven maakt onderdeel uit van de studie. Je leest graag – ook Engelstalige literatuur – houdt de actualiteiten bij en bent er goed in hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden. Ten slotte sta je open voor (internationale) contacten met (buitenlandse) collega’s.  

Je leert:  

 • alles over de verschillende aspecten van het vak geschiedenis; 
 • duidelijk en gestructureerd lesgeven;  
 • omgaan met leerlingen met diverse problematiek;  
 • leerlingen stimuleren en motiveren;  
 • communiceren met ouders en samenwerken met collega's;  
 • meedenken over onderwijs. 
Vijf studenten spelen een kaartspel met iets te drinken erbij.
Maak kennis met Sarah

Een dag uit het leven van een student Leraar Geschiedenis

Maak kennis met studenten en alumni Leraar Geschiedenis

De opleiding is goed te combineren met bijvoorbeeld het bestuur van een studievereniging"De lessen van mijn geschiedenisdocent vond ik zó leuk dat ik dacht: ‘ik wil net als jij worden'. "

Silvie wilde eigenlijk stewardess worden, maar doet nu toch de opleiding tot Leraar Geschiedenis aan de HAN. Hoe is ze zo van mening veranderd?

Aardrijkskunde en geschiedenis combineren inhoudelijk goed met elkaar”Ik bleef mij vooral afvragen: wat voor leraar wil ik zijn?”

Fee Schellekens wordt bij de HAN opgeleid tot leraar geschiedenis én aardrijkskunde. Welke weg heeft zij afgelegd om deze dubbele onderwijsbevoegdheid te gaan halen? Ze vertelt er open over.

Deze opleiding leert je niet alleen een vak, maar verandert je ook als mens"Vanaf het 1e moment behandelen docenten je als een collega"

Al haar hele leven wist Pien dat ze graag voor de klas wilde staan. “Het docent zijn leek me geweldig: de omgang met leerlingen, het bijdragen aan hun ontwikkeling en vooral ook het bezig zijn met mijn lievelingsvak geschiedenis. Mijn keuze voor de studie Leraar Geschiedenis is zonder twijfel de beste geweest”.

Je wordt in veel opzichten vrijgelaten om te kijken naar je eigen interesses"Iedere dag vind je wel een nieuwe manier van kijken naar onderwerpen"

In groep 6 kreeg Sabine voor het eerst geschiedenisles en sindsdien heeft ze belangstelling voor dit vak ontwikkeld. Deze interesse en de passie voor het lesgeven komen beide terug in de opleiding Leraar Geschiedenis. “Ik hou ervan om mijn kennis over te brengen op anderen en terug te zien wat ze ervan geleerd hebben”.

Docenten zijn van grote meerwaarde bij deze opleiding"Mijn diploma van de HAN is een startbewijs waarop ik nu voortbouw"

In het laatste jaar op de middelbare school wist Sem nog niet precies wat hij wilde doen na de havo. “Van alle vakken vond ik geschiedenis het leukst, dus ging ik kijken naar opleidingen die hiermee te maken hadden. Na het bezoeken van meerdere Open Dagen, kwam ik uit bij de Lerarenopleiding Geschiedenis."

Je groeit langzaam in je rol als docent en ziet verschillende werkplekken"Op mijn huidige school krijg ik erg veel kansen om me te blijven ontwikkelen"

Met haar vwo-diploma op zak is Merel Geschiedenis gaan studeren aan de Radboud Universiteit. “Deze opleiding was interessant, maar paste niet bij me”. Ze wilde wel graag iets met geschiedenis blijven doen en is zodoende terecht gekomen bij de opleiding Leraar Geschiedenis aan de HAN.

De passie voor onderwijs van de docenten is aanstekelijk"Ik heb geleerd hoe een les in elkaar zit en wat een goede les eigenlijk inhoudt"

Al van jongs af aan wist Manon het zeker: zij wil docent worden. Uiteindelijk is ze geschiedenisdocent geworden op het OBC Bemmel. “Geschiedenis is altijd een passie van mij geweest en het leek me een divers vak waar je veel mee kan doen."

Opleidingen vergelijken
 

Opleiding Leraar Geschiedenis in Cijfers

Hoe tevreden zijn studenten over de opleiding Leraar Geschiedenis bij de HAN? Dat zie je in 1 oogopslag bij Studie in Cijfers. Vergelijk jouw opleiding met het landelijk gemiddelde en check wat interessante cijfers. Hoeveel procent haalt binnen 5 jaar zijn diploma, bijvoorbeeld?

Die cijfers kunnen jou helpen bij je studiekeuze. Stel, een opleiding heeft meer contacturen dan gemiddeld. Spreekt dat jou aan, of ga je juist liever zelfstandig aan het werk? Hoe meer je van een opleiding weet, hoe beter je een keuze kunt maken!

Twee dames lachend mediatheek
Slim Studies Combineren
 

Dubbele bevoegdheid voor studenten met brede interesses

Wil jij je opties openhouden en meer uit je studietijd halen? Wij dagen je uit! Door slim studies te combineren kun jij straks 2 vakken geven op een middelbare school. Het is mogelijk om in verschillende jaren te starten met je 2e studie Leraar Aardrijkskunde.

student wijst op wereldkaart

Anderen bekeken ook

Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Voltijd Bachelor opleiding

Wil jij een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen? Een leraar worden die het verschil maakt en ervoor zorgt dat kinderen een onvergetelijke basisschooltijd ervaren? Dan is de Lerarenopleiding Basisonderwijs iets voor jou. Kom naar de HAN Pabo in Arnhem of Nijmegen.

kinderen met meester achter ipad

Leraar Aardrijkskunde

Voltijd Bachelor opleiding

Klimaatverandering, migratie, globalisering: ben jij gefascineerd door de processen op onze planeet? Ben je graag buiten? En hou je van de interactie met jongeren? Dan ben jij de ideale docent aardrijkskunde in spé. De opleiding Leraar Aardrijkskunde bereidt je voor op dit mooie vak.

twee studenten lezen atlas

Leraar Engels

Voltijd Bachelor opleiding

Op vakantie, in je favoriete serie, op de radio… wereldtaal Engels hoor je overal. Lees, denk en droom jij in het Engels? Na de lerarenopleiding Engels breng jij je passie voor de taal over en heb je dagelijks intensief contact met leerlingen. Een veelzijdige opleiding voor studenten met ambitie.

docent voor de klas met engelse vlag

Leraar Economie

Voltijd Bachelor opleiding

Kijk om je heen en je ziet economie: de productie van je sneakers, een reclame of een bericht over inflatie. En dat maakt het juist zo’n boeiend vak! Heb jij feeling met economische vraagstukken en wil je je hier nog meer in verdiepen? Dan is de Lerarenopleiding Economie een goede keuze.

groepsopdracht met docent

Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)

Voltijd Bachelor opleiding

Je wilt naar de universiteit, maar wilt ook graag met kinderen werken en hen iets leren. Met de ALPO van de HAN en de Radboud Universiteit kan dat. Je leert goed lesgeven aan jonge kinderen en tegelijkertijd doe je onderzoek en verbeter je de kwaliteit van het onderwijs.

juf maakt puzzel met kind

Direct contact

Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.

Openingstijden

Werkdagen: 08:00 tot 17:00 uur
 

Liever bellen of appen?

Bellen: 024 - 353 0500
WhatsApp: 024 - 353 0500

Volgende pagina
 

Jouw toekomst na Leraar Geschiedenis

Een vaste baan of je kennis verdiepen en verbreden? Zeg het maar! 

twee studenten en docent met laptop